DRUŠTVO PREPORUKA

PODACI IJZ: MMR vakcinu nije primilo oko 9.500 mališana

Ilustracija

U Crnoj Gori, prema podacima Instituta za javno zdravlje, oko 9.500 djece (generacije između 2012. i 2017) nevakcinisano je protiv malih boginja.

Pomoćnik direktora te zdravstvene ustanove Senad Begić kaže da se ta djeca ne nalaze na jednom mjestu, već su nepravilno raspoređeni po svim opštinama što je, objašnjava, povoljna situacija, jer je opasnost od epidemije manja.

-Karakteristika Crne Gore je ta da roditelji ne odbijaju vakcinaciju nego je odgađaju za neki stariji uzrast. Stoga je jedan od ciljeva obilježavanje Evropske nedjelje imunizacije da se roditeljima predoči značaj raspolaganja sa pravim činjenicama, da koriste naučno provjerene podatke i da te podatke dijele sa drugima -kazao je Begić.

I generalni direktor Direktorata za javno zdravlje u Ministartvu zdravlja Miro Knežević apeluje na roditelje da vjeruju nauci, a ne ljudima koji stavove temelje na emocijama.

On je podsjetio da je zbog antivakcinalnog lobija prethodnih godina došlo do smanjenja obuhvata vakcinacijom, ali da se situacija popravila nakon sprovedene kampanje.

On je naveo i da vakcina MMR ima dovoljno, te da se jedino čeka isporuka vakcina za djecu protiv hepatitisa B koja je deficitu.

 

Izvor: Pobjeda