DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Stigao lijek za oboljele od kancera

Citostatik “bleomicin”, koji se koristi u liječenju pacijenata oboljelih od nekih vrsta kancera, u ponedjeljak popodne isporučen je Kliničkom centru (KC).

Oboljeli od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma grlića materice i testisa, jednjaka i skvamoznih ćelija u predjelu glave, kao i pacijenti sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima bili su desetak dana bez terapije. Iz apotekarske ustanove “Montefarm” objasnili su da je isporuka “bleomicina” kasnila zbog proizvođača.

Nestašice ovog lijeka nijesu zabilježene u regionu, pa je tako u Srbiji bilo moguće kupiti citostatik.

Prema informacijama sa portala Uprave za javne nabavke, Montefarm je sredinom decembra, prilikom godišnje nabavke ampuliranih ljekova, tražio i citostatik “bleomicin”.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da je potrebno 600 doza ovog lijeka, od 15 miligrama. U drugoj polovini februara, “Montefarm” je potpisao ugovor sa farmaceutskom kompanijom o isporuci više ljekova, između ostalog i “bleomicina”. Ugovorom je precizirana cijena od 15,3 hiljade eura za 600 ampula ovog lijeka.

Ovo je treća, javnosti poznata nestašica citostatika od početka prošlog mjeseca.

U prvoj sedmici marta KC ostao je bez citostatika “5-fluorouracil” (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva. U drugoj sedmici marta falila je terapija za liječenje karcinoma dojke – citostatik “paklitaksel” (taksol).

 

Izvor: Vijesti