DRUŠTVO PREPORUKA

REKORDAN BROJ RAZVODA: Brakovi pucaju i zbog svekrva i tašti

Ilustracija

U Crnoj Gori prošle godine je oboren rekord po broju razvedenih brakova jer je okončano 865 bračnih zajednica, pokazuju preliminarni podaci Monstata. Najviše razvoda lani je zabilježeno u decembru – čak 103, a najmanje u januaru, kad ih je bilo 44.

Advokati koji su uključeni u brakorazvodne parnice navode da su razlozi zbog kojih parovi odlučuju da prekinu zajednicu raznovrsni i u jednom procesu često postoje dvije dijametralno suprotne priče.

Advokat Ivana Jončić kaže da su razlozi uvijek dublje prirode i da se nikada ne radi o trivijalnosti.

Ističe da se mladi parovi razvode uglavnom nakon par godina braka kada prođe zaljubljenost i ispostavi se da oni nikad nijesu ni trebali da stanu na “ludi kamen”.

Prevara nije presudna

Pojašnjava da se nikada u praksi nije susrela sa slučajem da se neka žena razvodi zbog nasilja u porodici, ali je bilo primjera da i jedna i druga strana kažu da je razlog za njihov loš brak uticaj svekrve ili tašte.

-Muškarci uglavnom tvrde da bi sa ženom izašli na kraj kada na nju ne bi toliko uticala njena majka, dok žene kažu obrnuto – navodi Jončićeva.

Naglašava i da prilikom brakorazvodne parnice nije imala primjer da žena hoće da se razvede, jer je čula da ju je muž prevario.

-U takvim situacijama žena zna da ju je on varao i ranije, ali to nije primarni razlog za razvod, već druge brojne okolnosti, neposvećenost, nepažnja i nerazumijevanje. S druge strane, muškarci zbog prevare odmah traže razvod – pojašnjava Jončićeva.

Često prilikom razvoda od supružnika čuje dijametralno suprotne priče, a muškarci teško prihvataju činjenicu da žene više ne poštuju tradicionalni princip po kojem su one zadužene za kuću i djecu.

-Žene danas ostvaruju karijeru i žele da joj se posvete. U takvoj situaciji ne žele da im kuća i kućni poslovi budu prioritet. Upravo zbog toga imamo slučajeve da se muškarci tokom razvoda žale da su zapostavljeni, da žena nema osjećaj i neće da kuva i bavi se domaćinstvom. Istovremeno, žene osjećaju nerazumijevanje i smatraju da im se sve obaveze oko domaćinstva stavljaju na teret. Naravno, u cijelu priču se umiješaju i porodice sa obje strane i nastaju problemi koji eskaliraju razvodom -priča Jončićeva, ističući da razvodi posebno teško padaju djeci preko koje se roditelji svađaju ili svete jedni drugima, a mališani se stavljaju u poziciju da moraju da biraju između dva roditelja.

Zajednice “pucaju# i zbog para

Advokat Jovana Pavlović kaže da se dešava da mladi bračni parovi stupe u zajednicu, a da nijesu svjesni njene ozbiljnosti, te da je napuštaju kada ne dobiju ono što su u stvari željeli, a to nije samo ljubav.

-Ima i slučajeva da se par vjenča i nakon nekog perioda jedan od supružnika shvati da partner nema onoliko novca koliko je to bilo očekivano na početku i dođe do razvoda. Znači finansije su kod mladih vrlo često uzrok razvoda, uz nepoznavanje i možda prebrzu odluku da se vjenčaju. Kod starijih imamo slučajeve da se razvode zbog nasilja, ali i nesloge u porodici. Imala sam slučajeve da se muž razvodi od žene jer ona ne govori sa njegovom majkom, dok je bilo i slučajeva da se suprug žali i krivi za svoj brak taštu – navodi Pavlović.

Ona kaže da su žene danas emancipovanije i nezavisnije te da ne žele da sav teret kuće pada samo na njih, kako se to često očekuje na temelju tradicionalnih vrijednosti.

-Zato se neke žene odluče na razvod jer neće da obavljaju, da kažem i žensku i mušku ulogu, odnosno i da rade i da budu glavne za kuću i djecu. Zato napuštaju bračnu zajednicu i pokušaju same da grade svoj život ili eventualno sa nekim drugim partnerom – zaključuje Pavlović.

 

Izvor: Dan