MODA SLAJDER

ANA STOJANOVIĆ UOČI NASTUPA NA MFW-U: Kolekcija ,,La Nonna Siciliana” je retro glamur na sicilijanski način

Beogradska dizajnerka Ana Stojanović predstaviće se publici drugog dana modne manifestacije Renault Fashion Week Montenegro, 18.aprila, na Imanju Knjaz u Podgorici u sklopu linije ,,Anna Simone by Atelier Simone”.
– Naziv kolekcije je ,,La Nonna Siciliana”, što u prevodu sa italijanskog jezika znači sicilijanska baka. ,,Baka” je u ovom slučaju samo metafora nekog starog, retro duha Sicilije. Kolekcija je, dakle, inspirisana Sicilijom kao mojom nepresušnom inspiracijom, posebnim parčetom svijeta i mjestom koje mi svakom posjetom nesebično ponudi svoju predivnu energiju – kaže Ana Stojanović za MNE magazin.

Haljina iz kolekcije ,,La Nonna Siciliana”

Njena vizija ove ,,sicilijanske bake”, kaže ona, je jedna moderna, samosvjesna žena koja je svoju ženstvenost uspjela da prigrli na najljepši mogući način.
– Zapravo, svi moji modeli i jesu namijenjeni damama koje su ženstvene, a opet tako odlučne, kako u odabiru načina na koji će moj model nositi i kombinovati, tako i u svakodnevnim situacijama. U njima ima po djelić Marije Gracije Kučinote, Ane Manjani, Sofije Loren, ali i djelić divnih sicilijanskih mjesta kao što su Noto, Savoka i mog omiljenog Palerma. Rekla bih ,,retro glamur na sicilijanski način” – objašnjava naša sagovornica.
Od materijala je, dodaje ona, korišćeno dosta čipke, pliša, brokata i lorana.
Ovo je, napominje Ana Stojanović, prvi put da svoj brand zvanično predstavlja crnogorskoj publici.
– Velika mi je čast i zadovoljstvo, pogotovo što je dosta mojih kupaca iz Crne Gore i veže nas veoma lijepa saradnja. Crnogorske dame imaju nepogrješiv stil i, iznad svega, stav koji se meni vrlo dopada – ističe naša sagovornica.
Ana Stojanović rođena je u Kanadi.
– Sve moje kreacije zapravo jesu spoj raznih uticaja, različitih geografskih podneblja, najviše Kanade u kojoj sam rođena i gdje sam odrasla, mog Beograda i Italije, gdje sam svojevremeno provodila dosta vremena. Iako Kanade u ovoj posljednjoj kolekciji ima najmanje – kaže Stojanović, uz osmijeh.
Ona dodaje da su u Kanadi žene dosta ležerno obučene i imaju kulturu kada se i u kojim prilikama kako obući, ,,što, nažalost, u Srbiji i nije slučaj”.
– Kanada je jedna multikulturalna zemlja i kada odrastate u takvom okruženju, to se svakako odrazi na vaš stil i poimanje ljepote i estetike. Zato se sada trudim da lični stil koji provlačim kroz sve modele, bude nešto što je prihvatljivo na skoro svim kontinentima i to je vjerovatno razlog što su moje haljine naručivane iz više od 30 zemalja u svijetu – pojašnjava Ana Stojanović.
Naša sagovornica diplomirala je na Filološkom fakultetu.
– Strani jezici su oduvijek bili moja velika ljubav, kao i moda kojom sam od malih nogu znala da ću se baviti. U mojim studentskim danima je to bilo kroz modeling koji mi je bio vrsta hobija, a sada je to kroz moj brend i dizajniranje. Ja sam oduvijek na Filologiju, koju sam završila, gledala kao na umjetnost, prevođenje, kojim sam se bavila 13 godina, jeste za mene svojevrsna umjetnost, isto kao i moda. Tako da je moda zapravo oduvijek bila tu negdje i izabrala je mene još od ranih dana kada sam kao dijete crtala modele za svoje lutke i na maloj mašini za šivenje ih pravila – kaže Ana Stojanović.

B.R.
Foto:
Privatna arhiva