Porto Novi
MODA SLAJDER

ZATVOREN FITEMS FASHION CONNECTION: Originalnost ,,Sve boje Kine” Instituta Konfucije, glamur Zvonka Markovića, debitantske revije

Dvadeset treće izdanje ,,Fitems Fashion Connectiona“, u organizaciji modne agencije ,,Mondaine models“, završeno je sinoć u Kristalnoj dvorani hotela ,,Hilton“ u Podgorici.
Veče je otvorila Ivana Miranović predstavivši svoju prvu kolekciju u okviru brenda ,,Itsa Couture“. Za ovu kolekciju Miranović je rekla da predstavlja ,,inkarnaciju svijeta koji žena nosi u sebi: da bude dom, da živi u sadašnjosti, da bez bojazni gleda budućnosti u oči, svoja i uvijek nova“.

This slideshow requires JavaScript.

Kroz 20 haljina, ravnih, asimetričnih, slojevitih, sa izrezom, dugih i kratkih, uskih, u sivoj, bijeloj, braon, narandžastoj i crvenoj nijansi, željela je, kaže, da prikaže bezvremenu ženu. Od materijala koristila je čipku, svilu, brokat, američki saten i til. 

Nakon nje, kolekciju ,,Fairy tales are real” pred crnogorskom publikom predstavila je Bjanka Bijelić iz Beograda.

This slideshow requires JavaScript.

Kako je poručila Bijelić ,,bajke postoje ukoliko odlučite biti princeza iste”. Njena bajka bila je sačinjena od čipke, brokata i satena, perja, ručnog rada, cvijeća, pastelnih, sivih i srebrnih nijansi, na pripijenim haljinama, dugim i kratkim, tri-četvrt i asimetričnih rukava. 
,,Sve boje Kine“, kako glasi naziv kolekcije od 17 modela, predstavile su, pod patronatom Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, Milena Đukanović i Ana Vuković. Uz kinesku tradicionalnu muziku prikazani su modeli koji  su, u znatnoj mjeri, inspirisani nošnjama i životnim stilom kineskih nacionalnih manjina. Prikazana je originalna, raznobojna kolekcija u bijeloj, crnoj, crvenoj, zelenoj, plavoj, žutoj boji… Pande su bile detalj kao kapa, ukras na haljini i u ruci, kao i tradicionalni kišobrani. Upravo najveći aplauz dobila je  najmlađa manekenka s pandom u ruci.

This slideshow requires JavaScript.

Kreacije su rađene u proizvodnji dizajnerke Milene Đurđić, dok je Ana Golubović  oslikala 15 kreacija kineskim motivima.
Atelje vjenčanica ,,Na zrnu graška” predstavio je kolekciju za 2019, većinom bijelih vjenčanica, od jednostavnih do onih sa više detalja, perjem ili ručnim radom.

,,Fitems Fashion Connection“ zatvorio je dizajner Zvonko Marković retrospektivnom revijom iz tri dijela, kroz 36 kreacija.
Prvi dio revije činile su kreacije iz kolekcije ,,Personal mythology“ sa detaljima na glavi,praćene  ekspresivnom hip-hop muzikom. Iz hip-hopa i mitologije, prešlo se na glamur kada se na velikom bimu pojavio luksuzni luster, a manekenke prošetale pistom u dominantno crnim kreacijama, što je označilo kolekciju ,,Blackbirdfield“. Upravo ta krila i perje ptica preovladavali su na originalan način na odjevnim komadima, haljinama i jaknama. U trećem segmentu revije kreacije su rađene u plišu, koži, čipki, tilu, sa dosta ručnog rada. Bili su to djelovi kolekcija predstavljenih u Njujorku, Sankt Peterburgu, Šangaju i Parizu, za koju je dobio Prix de l'invention Talents du Luxe, nagradu za inovaciju i luksuz od francuskog Ministarstva za kulturu i medije. On je kazao da ,,ova kolekcija nije stvorena kao puka potreba za oblačenjem i stvaranjem nečeg lijepog”.

This slideshow requires JavaScript.

-Ova kolekcija je ljubavna priča između lotosa i mjeseca o tome kako jedan lotos, crni  cvijet, se zaljubljuje u sjaj mjeseca i pokušava da ga dosegne, ali kako nikada ne može da ga dosegne, on će se zauvijek igrati sa refleksijom mjeseca koji se preliva na vodi, mjesec će tako uvijek biti blizu i uvijek će ga ta svjetlost obasjavati, ali oni nikada neće biti zajedno. Tako da je ta emocija stvaranja varke, igranja tim strukturama, samog cvijeta, površine vode i tog mjesečevog sjaja koji igra na talasima i na površini bila pokretačka snaga koja je stvorila ovu bajkovitu priču – rekao je Marković za MNE magazin.
Jedna od organizatorki i vlasnica modne agencije ,,Mondaine models“ Jasna Božović je po završetku manifestacije za MNE magazin istakla da su prezadovoljni, jer vjeruje da su ovim događajem pomjerili granice kada je u pitanju odabir učesnika i tehnika.
– Predivan je prostor Kristalne dvorane hotela ,,Hilton“, a mislim i da je publika uživala u pet prelijepih kolekcija.  Ne bih znala koju da izdvojim zato što je svaka na svoj način predivna. Imali smo priliku da vidimo debitantsku reviju Ivane Miranović pod brendom ,,Itsa Couture“ na koju su svi prelijepo reagovali. Takođe, fenomenalna revija koja je inspirisana kineskom narodnom nošnjom ,,Sve boje Kine“, nešto  na što je publika dala gromoglasan aplauz i ovacije. Potom vjenčanice, s obzirom da je sezona vjenčanja u toku, salona ,,Na zrnu graška“. Kolekcija Bjanke Bijelić koja je namijenjena svim djevojkama, za mature i haljine poslije vjenčanja. Kao vrhunac večeri, predivna kolekcija Zvonka Markovića. Vidjeli ste da je publika bila oduševljena. Sala je bila prepuna i premala da primi ovoliko veliki broj ljubitelja njegovog rada. Mi smo zaista ponosni i srećni što smo poslije Pariza i Njujorka, imali priliku da vidimo vrhunski dizajn i kolekciju Zvonka Markovića, s obzirom na to da dugo nije bio u Crnoj Gori, a dugo se nije predstavljao ni u Srbiji – sumirala je 23. izdanje ,,Fitems Fashion Connectiona“ Božović za MNE magazin.
Organizatorke, vlasnice modne agencije ,,Mondaine models“ Jasna Božović i Danijela Mujović obje večeri blistale su u kreacijama Milene Đurđić.
– Mi smo se ovoga puta odlučile za veoma interesantne modele u vedrim bojama, Milene Đurđić. Odijelo koje je nosila Danijela je iz najnovije kolekcije, kao i ova haljina. Moram reći da su ovo dva vrlo zapažena modela. Mi veoma cijenimo Milenin rad i rado sarađujemo sa njom. Ona je zaista pravi umjetnik i njene kreacije imaju određenu umjetničku težinu – kazala je Božović za MNE magazin.
Za frizuru je bio zadužen tim Zorana Vukčevića, koji je radio sa oficijelnom kozmetikom za njegu kose ,,Davines”. Ljubica Bulatović radila je make-up završne večeri. Dekoraterka scene bila je Jelena Mlađenović, a oficijelni fotografi Đorđe Cmiljanić i Jovana Iković – ,,Jovana & Đorđe Photography”.
Obje večeri u holu hotela ,,Hilton” bila je postavljena izložba radova ,,Nature by paper” studenata prve godine Fakulteta za dizajn i multimediju UDG pod mentorstvom Ane Vasiljević-Čelar i svilene marame i ešarpe Aleksandre Maksimovski u okviru brenda ,,Maksimovski & Co”.

B.R.
Foto:
B. Šekularac

(Više fotografija u foto galeriji)