DRUŠTVO PREPORUKA

SVJETSKI DAN OSOBA S AUTIZMOM: U Centru za autizam nemaju podatke o broju oboljelih

Drugi april je dan koji se u svijetu obilježava kao Svjetski dan osoba sa autizmom, a usvojen je rezolucijom UN 2007.godine.

Tim povodom, razgovarali smo sa Nađom Ševaljević, direktoricom Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju ,,Ognjen Rakočević”. Ona ističe da će ovaj dan obilježiti organizovanjem zabave i kreativne radionice za najmlađe korisnike usluga Centra u njihovim prostorijama, kao i informisanjem javnosti i roditelja gostovanjima u medijima.

U razgovoru za naš portal, direktorica ističe da je u Crnoj Gori napravljen veliki korak kada je prepoznata potreba za otvaranjem Centra za autizam, namijenjen zbrinjavanju problema mentalnog zdravlja djece, što je i realizovano prije godinu dana zahvaljujući, kako ističe, naporima Ministarstva zdravlja i Kliničkog centra Crne Gore.

-Zadatak koji se stavlja ispred Centra je veliki, unaprijeđujemo usluge kroz kontinuirane edukacije. Potrebe djeteta procjenjujemo multidisciplinarno, propisujemo intervencije usmjerene na konkretna područja u kojima dijete ima teškoće. Slušamo roditelje, dajemo im savjete i pružamo podršku. Povezujemo se sa relevantnim ustanovama u Crnoj Gori u cilju zbrinjavanja potreba i pružanja obuhvatnije pomoći djeci- kazala je Ševaljević.

Ona dodaje da stigma koja se vezuje za osobe sa problemima mentalnog zdravlja jeste problem koji se nastoji ublažiti dugi niz godina, a prisutan je u svim regionima svijeta.

-Odnosi se na odrasle i na djecu kao najvulnerabilnijoj populaciji, iz koje se izdvajaju djeca i odrasli sa poremećajima iz autističnog spektra -naglasila je direktorica.

Ona navodi da je u Centru zaposlen stručni kadar koji vodi računa o potrebama i stanjima pacijenata, kao i da Centar aktivno sarađuje sa relevantnim institucijama koje se bave pitanjima mentalnog zdravlja u regionu, u skladu sa potrebama djeteta.

-U Centru za autizam zaposleno je devet psihologa, četiri logopeda, jedan oligofrenolog, konsultativno dolaze četiri dječja psihijatra iz Srbije koji pregledaju djecu za vrijeme vikenda. Uskoro očekuju dječijeg psihijatra koji će ordinirati svakodnevno u Centru. U okviru Centra postoji i fizikalna terapija. Ambulanta dječjeg fizijatra je otvorena dva dana u toku sedmice. Sala za fizikalnu terapiju je adekvatno opremljena, tretmane sprovodi pet fizioterapeuta – navela je Ševaljević.

Ona je kazala da trenutno nemaju podatak koliki je broj osoba u Crnoj Gori koje boluju od autizma, ali ističu da je u toku postupak izrade registra osoba koja imaju poremećaje iz autističnog spektra.

-Proces utvrđivanja dijagnoze se pažljivo odvija, traje duže vremena zbog raznolikosti prezentacije ovog poremećaja, udruženosti sa drugim poremećajima koje je potrebno razmotriti- kazala je Ševaljević.

Ona dodaje da samo u martu realizovano 180 prvih pregleda u oblasti mentalnog zdravlja, a broj prvih pregleda spec. fizijatrije je viši od100.

-U toku marta, u Centru je realizovano oko 180 prvih pregleda u oblasti mentalnog zdravlja, što uključuje psihologe, logopede, oligofrenologa, dječje psihijatre i socijalnog radnika. Paralelno sa prvim pregledima u Centru se odvijaju stimulativni tretmani koji se prilagođavaju potrebama djeteta, psihološko savjetovanje djece i roditelja, logopedski i oligofrenološki tretmani, što je ukupno iznosilo oko 1200 tretmana/stimulacija– kazala je Ševaljević.

Podsjetimo, Centar za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju ,,Ognjen Rakočević” otvoren je 2018. godine u Podgorici, a ime je dobio po autističnom dječaku koji je preminuo u proljeće 2016. godine, nakon što je napustio dom.

 

D.Markuš