Porto Novi
ART SLAJDER

PODGORICA: Suze na premijeri filma ,,Balkanska međa“

Suze, potresenost i flešbekovi obilježili su premijeru ostvarenja Andreja Volgina ,,Balkanska međa“ večeras u Podgorici. Film stiže u mjesecu u kojem se na ovim prostorima obilježava 20 godina od bombardovanja Srbije, ali i Crne Gore i Kosova. Oslanja se na istinit događaj koji se odigrao 12. juna 1999. godina. Tada je, u tajnoj operaciji, grupa ruskih specijalaca iz Moskve dobila naređenje da prije NATO trupa zauzme aerodrom ,,Slatina” u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje.
Ova rusko-srpska koprodukcija snimana je na holivudski način na autentičnim lokacijama u Srbiji, a da su sjećanja i nakon 20 godina još svježa, pokazuju suze, skretanje pogleda u pojedinim scenama i potresenost nakon nekih kadrova poput bombardovanja porodilišta ili koncerta na mostu.
Pored toga, kroz film se provlači i veliko prijateljstvo jednog Srbina i Albanca.
Uoči projekcije filma, producentski tim ,,Arhangel studiosa“ Miloš Biković i Miodrag Radonjić razgovarao je sa novinarima i fotografisao se sa obožavaocima.
Pored Bikovića i Radonjića, u ,,Balkanskoj međi” glume Milena Radulović, Aleksandar Radojičić, Aleksandar Srećković Kubura, Gojko Mitić, Srđan Žika Todorović, gostuju Emir Kusturica i Nele Karajlić, a od ruske ekipe su to Goca Kucenko, Anton Pampušni, Ravšana Kurkova, Nodari Janelidze, Kiril Poljukin, Sergej Marin, Dmitri Frid i drugi.
Biković, koji tumači Vuka, kazao je da smatra da je ovo veoma važan film ,,zato što čuva jedan istorijski momenat od zaborava i pretvara jedan momenat u istoriji u doživljaj.“
– Novije generacije, kada kažete bombardovanje, za njih je to riječ u udžbeniku, ako ta riječ u udžbeniku uopšte postoji, ako nije izbačena. A kada gledaju film, oni imaju doživljaj o tome i mogu da se, na neki način, povežu sa svojim starijim generacijama i mogu da taj momenat u istoriji dožive, da to postane dio njihovog iskustva. Zato smatram da je to važan film sa ljudske strane. A sa profesionalne strane, za nas je ovo bilo jedno od prvih iskustava producentskih poslije filma ,,Južni vetar“. Takođe nam je drago što se sad već ispostavilo da je uspjeh i da je veoma gledan film. Ovo je jedna akciona drama, jedan spektakl vizuelni, na nivou holivudskih ostvarenja, tako da smo na taj način dokazali da i mi možemo da napravimo jedan film koji ima takav domet da je urađen po najvišim standardima Holivuda, a da opet priča neku našu priču, naš ugao gledanja i da nas predstavlja na drugačiji način od onoga kako smo bili prikazani u propagandnim filmovima posljednjih 20, 30 godina – rekao je Biković za MNE magazin.
Radonjić, koji tumači pripadnika UČK, kazao je da je ovo projekat koji služi da upozori.
– Vi kada prikažete brutalnost rata na naturalan način, svako ko iole svjesno razmišlja, shvata da je rat nešto što nikad ne treba da se ponovi, nikome, nigdje. Mislim da je to ono što će biti glavni utisak publike, a čini mi se da tako i jeste, s obzirom da već imamo više od 100.000 gledalaca za prvu nedjelju. Taj utisak je potrebno da se ljudima slegne. Vi ste vjerovatno sad izašli iz sale i onda nosite jedan strašan emotivan utisak, ali, to je nešto što ovaj film ima – moć da na neki način utisak traje nekoliko sati, čak i kada dođete kući. Razlikuje ga to od drugih žanrova – istakao je Radonjić za naš portal.
Mnogo je, dodao je on u razgovoru za novinare, bilo stvari koje se nisu desile tako kako je pisalo u prvobitnom scenariju.
– Objasnili smo im da jedan od načina protesta protiv bombardovanja su bili koncerti. To im se dopalo, napisali su da se taj koncert dešavao negdje unutar trga, što jeste i bilo, ali mi smo, kao producenti, veoma željeli da to bude na mostu, jer to je simbol tih demonstracija – otkrio je Radonjić.
B.R.
Foto: B. Šekularac