DRUŠTVO PREPORUKA

CETINJSKA GIMNAZIJA DOBITNIK PRESTIŽNE STIPENDIJE: Nikola Ristić školovaće se dvije godine u Kini

Učenik II razreda JU Gimnazija Cetinje, Nikola Ristić dobitnik je stipendije „Ujedinjenih svjetskih koledža” za školsku 2019/2020. i 2020/2021. godinu.

Nikola će kroz program Međunarodne Mature, naredne dvije godine školovanje nastaviti u Narodnoj Republici Kini, na koledžu „Changshu“. UWC dodijelili su Crnoj Gori tri stipendije, za koje su mogli da konkurišu učenici drugog razreda četvorogodišnjih srednjih škola.

-Uspjeh našeg učenika posmatramo kao potvrdu kako vaspitne tako i obrazovne funkcije JU Gimnazija Cetinje. Naime, Nikola će biti jedan od četiri učenika u poslednje 4 godine, koji je stipendista UWC-a. Za školu koja broji 265 učenika to je izuzetan uspjeh. Kvalitetan nastavni proces, raznovrsnost vannastavnih aktivnosti, prepoznavanje i razvijanje talenata učenika, aktivno uključivanje učenika u razne oblike formalnog i neformalnog obrazovanja, za rezultat ima učenike poput Anastasje(HMC), Nikolete, Ksenije i Nikole. Očigledno učenike u kojima i „Ujedinjeni svjetski koledži” vide potencijal – istakla je direktorica Gimnazije Nataša Stanojević.

Selekciona komisija, sastavljena je od predstavnika Ujedinjenog svjetskog koledža u Mostaru, Ministarstva prosvjete Crne Gore, Ispitnog centra Crne Gore i bivšeg stipendiste UWC u Hong Kongu.

-Prilikom odabaira kandidata ocjenjivan je uspjeh tokom obrazovanja, najbolje prezentovan esej o motivisanosti za ovaj vid školovanja, a na kraju obavljen je i intervju sa učenicima, u cilju ocjene ličnosti i zrelosti kandidata – saopšteno je iz Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Nikola Ristić pobijedio je u konkurenciji crnogorskih srednjoškolaca, a vrijedna diploma otvoriće mu vrata za druge stipendije i studiranje u inostranstvu.

Nikola Ristić je član je Učeničkog parlamenta Gimnazije, Unije srednjoškolaca Crne Gore, Omladinskog kluba i niza nevladinih organizacija. Posebno je važno istaknuti da je i zlatni savjetnik Ombudsmana. Bio je učesnik studijskog boravka u Kini , kao polaznik kursa kineskog jezika i jedan od inicijatora Medijatorskog kluba koji je podržan od strane Unicefove laboratorije za inovacije Kreaktivator, saopšteno je iz cetinjske gimnazije.

Dobitnici UWC stipendija će tokom dvogodišnjeg školovanja na koledžu steći iskustvo, znanja i vještine, kao i širom svijeta priznatu diplomu Međunarodnog bakaloreata, koja će im omogućiti nastavak univerzitetskog obrazovanja u zemlji ili inostranstvu.

 

Izvor: RTV Cetinje