Porto Novi
MODA PREPORUKA

VANKUVERSKA NEDJELJA MODE – ŠESTI DAN: Eksperimentalni odjevni predmeti dobrog kroja

Od održivih odjevnih komada do tradicionalnih južnoazijskih vjenčanica, šesta je bila noć različitih stilova.
Lokalni dizajner Rajan Li otvorio je subotnje veče pred ispunjenom salom Dejvid Lem hola sa kolekcijom ,,Redeem your soul”. Li je predstavio kolekciju eksperimentalnih odjevnih predmeta koji sadrže elemente muške odjeće i krojenja da bi stvorio privlačan krajnji proizvod. Namijenjena futurističkoj produkciji, kolekcija se etablirala kao avangardna ali funkcionalna sa linijom hrapavo rezanih odjevnih predmeta u metalnik tamnocrvenoj nijansi. Uticaj muške odjeće na ženskim komadima bio je vidljiv kroz strukturirana ramena i mršave figure, sa dekonstruisanim rukavima koji su davali dubinu. Dosljedno i mračno, Lijevo iskustvo u ateljeu jasno je pokazalo kako je njegova kolekcija uspostavila jak ton za predstojeću noć. Iznenadna objava kojom se najavljuje da je Rajan Li ovogodišnji dobitnik nagrade Nensi Mek (stipendija koja priznaje buduće dizajnere Britanske Kolumbije a dodjeljuje je osnivač VFV-a Džamal Abdurahman) izazvala je aplauz od publike. Rajan Li će predstaviti kolekciju na međunarodnom nivou sa Global Fashion Collectiveom.

This slideshow requires JavaScript.

Brend iz Britanske Kolumbije ,,Sarah Runnalls Collection” prikazao je bezvremenu savremenu kolekciju. Uz umirujuću muziku, tema kolekcije bila je očigledna od prvog odjevnog predmeta sa tkaninama laganih rezova i prepoznatljivim tačkastim uzorcima. Linearne konstrukcije sa odjevnih predmeta bile su identične onima na licima manekena. Duge haljine sa djelovima tila zaokružile su drugu polovinu kolekcije. Palete su ostale dosljedno živopisne i razigrane. Čitavo iskustvo se pokazalo umirujućim i intrigantnim, jer su odjevne kombinacije Ranolsove podsjećale na ležerni proljećni dan proveden na Zapadnoj obali. Međutim, ništa nije ležerno odrađeno u pogledu kvaliteta krojenja, jer je kolekcija bila prilično dobro sašivena i izuzetno detaljna.

This slideshow requires JavaScript.

Poljski dizajner Pat Gužik ostavio je snažan utisak predstavljanjem „There were never flowers, there was fire”, linije inspirisane visokom modom sa dubljom porukom održivog razvoja. Uzorci i grafika bili su inspirisani mješavinom slovenske i azijske kulture, uključujući originalna djela poljskog ilustratora Mateuša Koleka i bili su aranžirani u nekonvencionalnim oblicima i rezovima. Kolekcija se zasniva na korišćenju neželjenog i oštećenog tekstila kako bi se stvorili novi oblici i to je bilo očigledno sa ogromnim i opajasanim odjevnim predmetima koji su sadržavali različite tkanine. Ogromni odjevni komadi bili su sveprisutni kroz velike kapuljače u crnoj i plavoj nijansi, sa narandžastim kaiševima. U nekoliko slučajeva, višak tkanine visio je na odjeći kao zakrpa, dajući zasluženu pažnju svrsishodnoj temi kolekcije.

This slideshow requires JavaScript.

Brend ,,Jessture” Džesike Hu predstavio je kolekciju koja je ostala vjerna svom motu. ,,Cozy serenity” je bio prikaz umirujuće palete boja i laganih sklopova, koji su bili izuzetno dobro skrojeni i formalni za savremenu nosivu žensku odjeću. Odjevni predmeti imali su za cilj da dočaraju ,,osjećaj laganog buđenja u popodnevnim satima dugog odmora”, pa su tako i nijanse bile umirujuće – boja jorgovana, mente i bež. Većina komada je bila sastavljena od vune, sa mješavinom pamuka, pojasevima i kaiševima. Ključni komadi bili su zeleni kaput sa reverima od umjetnog krzna i vunene pantalone. Odavali su osjećaj raskošnog opuštanja. ,,Jessture” je donio majstorski spoj minimalističkih izreza koji je podoban i za hodanje bulevarom i za noć provedenu u dnevnoj sobi.

This slideshow requires JavaScript.

Američki brend ,,The House of AmZ” predstavio je novu kolekciju ,,Self_ A Reflection”, duhovno i umjetničko istraživanje u emociji i iskustavu koji čine pojedinca. Crpeći inspiraciju iz prirode, ova umirujuća kolekcija bila je sastavljena od zemljanih tonova i delikatnih prirodnih vlakana kao što su svila i organza. Modeli su krasili pistu, hodajući na vrhovima prstiju i držeći u ruci cvijeće. Ekološki osviješćena kolekcija haljina i bluza sadržala je rukave u obliku krila, svilene džepove, tkani lan, tričetvrt pantalone u krem nijansi i trake koje su lebdjele zrakom duž piste. Brend je isprepletao različite materijale i uzorke, naročito vidljive u prelijepoj suknji u zelenoj i boji šljive, pomiješanoj sa lanom u krem nijansi.

This slideshow requires JavaScript.

Vankuverski brend ,,Evan Clayton”, ispunio je salu adrenalinom sa novom kolekcijom ,,Like hell”, koja spaja umjetnost i modu kako bi stvorila politički, lični i umjetnički izraz. Dim se pojavio na pisti, dok su modeli izlazili u odvažnim odjevnim kombinacijama sa teatarskim izražajem. Kolekcija se oslanjala na srednjovjekovne oklope i opremi za borbu, a sve u kombinaciji sa ženskim dodacima kao što su mreže, nabori i brokat kako bi se kreirao raskošni hazarderski komadi. U kolekciji su dominirali tamnocrvene i crne nijanse, što je dodatno oživljeno intenzivnim kestenjastim nakitom. Kratke haljine s naramenicama, pantalone i korzeti bili su ukrašeni metalnim kaiševima i svilenim mačem.

This slideshow requires JavaScript.

Brend ,,Margot”, japanske dizajnerke Hane Imai, prikazao je prvu kolekciju haljina, inspirisanih ženama, imajući za cilj da im pojednostavi svakodnevno odijevanje i život. Imai koristi umirujuće neutralne i meke pamučne tkanine kako bi se postigla laganost i prozračnost. Haljine u prerijskom stilu imale su širok spektar dekoltea, od v-izreza do ramena, sa uzorcima, od kariranih do tačkastih, sa naborima, čipkom i pufnastim rukavima. Pored toga, data je elegancija klasičnoj džemper-haljini koja je ovoga puta bila urađena od vune. Kosa je bila vezana u nizak rep, ukrašen debelom trakom. Mješavina stilova usklađena je kako bi se stvorile graciozne siluete, ističući cilj brenda, a to je jednostavnost.

This slideshow requires JavaScript.

Vankuverski brend ,,Sunny's Bridal” zatvorio je veče sa izuzetnom kolekcijom ,,The Divine Feminine”. Koreografisana do savršenstva, revija se sastojala iz pet djelova sa raskošnim haljinama južnoazijskog stila, što je publiku ostavilo bez daha. Svaki dio je sadržao boje u rasponu od svježih pastela i cvjetnih, metalik i odvažnih nijansi, dok se zadnji izlazak sastojao od bijelih, naglašenih srebrnim šljokica. Luksuzne haljine bile su ukrašene šljaštećim draguljima, hvatajući svjetlost dok su modeli lepršali pistom. Stilovi su uključivali dvodjelne komplete, haljine u obliku sirene i A-kroja, sa resama, čipkom i šlepom. Ekstravagantna kolekcija bila je otelotvorenje snažnih žena, a upravo pjesme posvećene takvim ženama čule su se u pozadini, dok su feminističke poruke bile ispisane na transparentima.

This slideshow requires JavaScript.

O Vankuverskoj nedjelji mode
Vankuverska nedjelja mode jedan je od modnih događaja koji se najbrže razvijaju u svijetu mode i jedini te vrste koji se neprekidno trudi da okupi i prikaže kolekcije međunarodno nagrađivanih dizajnera iz 25 svjetskih modnih centara. Već 32 sezone Vankuverska nedjelja mode slavi multikulturalnost i mlade dizajnere. Kroz međunarodnu medijsku pokrivenost i povezanost sa kupcima, Vankuverska nedjelja mode obezbjeđuje promociju dizajnerima na putu ka uspjehu.
Više informacija na www.vanfashionweek.com.
Podsjećamo, MNE magazin je jedini medijski partner Vankuverske nedjelje mode za Jugoistočnu Evropu.
Instagram: @vanfashionweek
Twitter: @vanfashionweek
Facebook: Vancouver Fashion Week
Foto: Filippo Fior / Imaxtree.com