DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Uhapšeno 17 osoba osumnjičenih za krijumčarenje migranata

Pripadnici crnogorske policije su danas u okviru akcije Docu (Doku) uhapsili pet osoba u Nikšiću, kao i još 12 iz Podgorice, među kojima su i dva policijska službenika, zbog sumnje da su organizovali lanac krijumčarenja migranata.

-Uhapšeni su N.Š. (31) iz Podgorice, M.S. (34) iz Podgorice, I.G. (22) iz Nikšića, R.J. (43) iz Nikšića, G.M. (33) iz Podgorice, D.N. (44) iz Nikšića, N.M. (32) iz Mojkovca, Z.R. (35) iz Podgorice, M.P. (35) iz Podgorice, D.A. (33) iz Podgorice, N.V. (32) iz Podgorice, P.V. (40) iz Podgorice, D.C. (27) iz Podgorice, M.B. (50) iz Nikšića, M.V. (58) iz Nikšića, B.V. (34) iz Podgorice i J.J. (28) iz Podgorice. G.M. i P.V. su službenici Uprave policije u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata – navodi se u policijkom saopštenju.

Dalje se navodi da je Uprava policije preduzela intenzivne aktivnosti u cilju otkrivanja i procesuiranja krijumčarskih mreža koje djeluju na teritoriji Crne Gore i u zemljama regiona i da je tom prilikom identifikovala organizovanu kriminalnu grupu koja je formirana za krijumčarenje stranih državljana koji su u Crnoj Gori imali status tražilaca azila.

-Sumnja se da je ova organizovana kriminalna grupa djelovala tako što je na ruti Albanija – Crna Gora – Bosna i Hercegovina – Hrvatska, u periodu od maja 2018. godine, prokrijumčarila više grupa ljudi koje su brojale od pet do 10 osoba – kazali su iz Uprave policije.

U saopštenju se ističe da je sprovedenim aktivnostima policija došla do sumnje da je način krijumčarenja podrazumijevao aspekte međunarodnog djelovanja.

-Osumnjičeni su krijumčarenje sprovodili tako što su ugovarali dolazak grupa migranata iz Albanije u oblasti oko Graničnog prelaza Božaj gdje su zbog nepristupačnosti terena migranti ilegalno ulazili na teritoriju Crne Gore. Nadalje, osumnjičeni su organizovali prevoz preko teritorije naše države, korišćenjem taksi i rent a car vozila, do pograničnog pojasa sa Bosnom i Hercegovinom u okolini graničnih prelaza Ilino brdo i Vraćenovići, gdje su grupe takođe koristeći nepristupačnost terena ilegalno ulazile na teritoriju Bosne i Hercegovine – navodi se u saopštenju.

Tokom višemjesečnih aktivnosti ostvarena je međunarodna saradnja sa policijskim službama Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je kroz zajedničke koordinirane aktivnosti i na teritoriji Hrvatske uhapšena jedna osoba dok su u Bosni i Hercegovini uhapšene tri osobe zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili navedena krivična djela na teritorijama ovih država.

Osumnjičeni će biti privedeni specijalnom državnom tužiocu u Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici na dalju nadležnost.