DRUŠTVO SLAJDER

BJELOPOLJKA VASILISA ĐALOVIĆ U ITALIJI: Politecnico di Torino je 33. najbolji fakultet na svijetu u polju inžinjerstva

Bjelopoljka Vasilisa Đalović, nakog dužeg vremena traženja odgovarajućeg fakulteta, obrazovanje je nastavila na Politehničkom fakultetu u Torinu koji je čak prvi u svijetu po broju studenata koji nađu posao nakon godinu završetka studija. Ta činjenica je oduševila.

O inostranstvu je počela da razmišlja po završetku osnovne škole. Kako je ispričala za MNE magazin, prvu takvu priliku je dobila u drugom razredu srednje škole.

-Prijavila sam se za jedan koledž u Engleskoj, na koji sam bila primljena, dobivši stipendiju.Tu, u Saint Micheal's College-u sam završila treći i četvrti razred srednje. U toku te dvije godine, družeći se sa učenicima sa svih strana svijeta, moja želja za daljim obrazovanjem u inostranstvu je samo rasla- priča ona.

Profesija budućnosti

Oduvijek je, kako priča, bila sklona prirodnim naukama, ali interesovanje za Biomedicinski inžinjering se pojavilo sasvim neočekivano. Tokom posljednjih mjeseci školovanja u Engleskoj iz fizike su izučavali Medicinsku fiziku, gdje su pominjali ultrazvuk, rendgenske zrake, radijacije…

– Učenje tih lekcija mi nije teško palo, već sam i sama počela da istražujem o tome. Nakon nekog vremena surfovanja po internetu otkrila sam da se u biomedicinskom inžinjeringu često koriste ove oblasti. Smatram da je to profesija budućnosti, jer sublimira medicinske i inžinjerske nauke. Medicina se sad uglavnom razvija u pravcu primjene savremenih medicinskih aparata, a ne na kliničkom nivou, tako da su velike mogućnosti za profesionalno napredovanje, iako u inostranstvu- navela je ona.

Kada je počela istraživati fakultete, u Kanadi je bila primljena na UBC (University of British Colombia), ali kako nisu ponudili stipendiju, njen odlazak na taj fakultet je bio neizvodljiv.

Školarina

– U Italiji godina na mom fakultetu iznosi 2600€ , ali moju školarinu pokriva ,,Edisu” agencija od koje primam stipendiju. Cijena stipendije se kreće od 1800€ do 5000€ – kazala je ona.

Opšte je poznato, dodaje ona, da su Italijani prepoznatljivi po svojoj lošoj birokratiji, pa se i uvjerila u to. Imala je poteškoća prilikom upisa na fakultet, posebno jer je prvu polovinu školovanja u srednjoj školi provela u Crnoj Gori, a drugu u Engleskoj.

-Mnogi strani studenti, poput mene, su imali sličnih problema tokom upisa na fakultet. Međutim, učenici koji su cjelokupno srednjoškolsko školovanje završili u Crnoj Gori nemaju taj problem, jer se njima traži samo diploma o završenoj srednjoj školi, a ne i druge nostrifikacije – navela je ona.

Pored diplome srednje škole, i diplome engleskog jezika, potrebno je bilo u ovom slučaju položiti prijemni ispit i izvršiti predupis u italijanskoj ambasadi u Crnoj Gori, kako bi se upisali na fakultet. Naša sagovornica je uspiješno okončala te obaveze.

-Politecnico di Torino je 33. najbolji fakultet na svijetu u polju inžinjerstva, što govori o kvalitetu nastave- kaže ona.

Priznaje, s druge strane, da je bila negativno iznenađena nivoom znanja engleskog jezika kod većine Italijana.

-Iako je bolonjski sistem studiranja, nije kao u Crnoj Gori, gdje se polaže više kolokvijuma i parcijalno u više dijelova. U Italiji se samo polažu završni ispiti nakon završenih predavanja na kraju svakog semestra- priča ona.

Glavni grad

Opisujući kako protiče njen dan, ističe da kao i svi studenti, veći dio dana provede na fakultetu, prateći predavanja.

– Kada je slobodno vrijeme u pitanju, u Torinu vam nikada ne može biti dosadno. Malo ko zna da je Torino bio glavni grad kada se Italija formirala u današnjim granicama, te da je bio središte svih tadašnjih dešavanja u Italiji. Iza sebe ima bogatu istoriju, koja se odražava kroz ogroman broj različitih muzeja! Italijani gaje ogromnu ljubav prema hrani, pa vam nije teško naći dobro mjesto gdje ćete pojesti picu, ili popiti času vina. Takođe, s obzirom da mnogo volim putovati, pokušavam što više iskoristiti odličan geografski položaj Torina, kao i jeftine letove kako iz Torina, tako i iz susjednog Milana- priča ona.

Pokušavajući da približi kakav je tamošnji standard, naša sagovornica kaže da su cijene visoke, te se iznajmljivanje stanova kreće od 300€ i više, za jednokrevetne sobe, dok je oko 250€ početna cijena dvokrevetnih.

-Cijene u marketima i restoranima su veće u odnosu na naše, ali normalne za evropske standarde. Ovdje u Torinu živi mala, ali veoma složna studentska kolonija sa ex Yu prostora. Svi se međusobno družimo i pomažemo novodošle studente,pa sam tako i ja imala pozitivno iskustvo na samom startu – rekla je ona.

Navela je i da se mladi Italijani ne osamostaljuju rano, jer se ,,gaji kult porodice”.

Kada okonča ova studije Vasilisa planira da upiše master.

-Trenutno sam više koncentrisana na postizanje rezultata na osnovnim studijama, kako bih kasnije sebi olakšala izbor fakulteta kada je master u pitanju. Plan mi je nastaviti školovanje u inostranstvu, a kasnije se profesionalno usavršavati – rekla je ona.

Kada ne znate šta ćete raditi – radite na sebi, tu uvjek ima posla. To je životni moto naše sagovornice.
– Naravno, pokušajte se uz taj rad što više zabaviti – zaključila je ona.

N.Đ.