DRUŠTVO SLAJDER

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN OSOBA S DAUNOVIM SINDROMOM: Niko ne treba da bude na margini

Svjetski dan osoba s Daunovim sindromom obilježen je danas manifestacijom na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koju su organizovali Udruženje mladih s hendikepom Crne Gore i prvo Udruženjem djece i omladine s Daunovim sindromom “Ljubav za ljubav”.  Ovogodišnja poruka na globalnom nivou je – “Niko ne treba da bude na margini”.

Prema riječima organizatora, u Crnoj Gori ne postoji baza podataka osoba s invaliditetom, zdravstveni sistem ne pokriva sve potrebe djece s Daunovim sindromom, te politika njihovog zapošljavanja ne postoji, ali, dodaju, društvo je dosta otvorenije za njihovo prihvatanje.

Prvi put u svijetu ovaj dan se proslavio 2006. godine, a 21. mart simbolizuje postojanje tri, umjesto dva, hromozoma, na 21. hromozomskom paru. To je genetski poremećaj koji je dobio ime po doktoru Džon Lengdonu Daunu, koji ga je kao posebno stanje otkrio 1866. godine.

-U Crnoj Gori ne postoji baza podataka osoba sa invaliditetom, što je veliki problem u planiranju  aktivnosti, jer da bismo adekvatno planirali moramo imati i statističke podatke. Problem je i što se brojni usvojeni međunarodni standardi u Crnoj Gori ne primjenjuju na adekvatan način. Zato se osobe sa Daunovim sindromom susrijeću sa izolacijom, segregacijom. Brojna prava su im, ili onemogućena, ili ograničena. Zbog toga je ovaj dan. Da podižemo svijest, ali i da shvatimo da nije dovoljno okupiti se 21. marta u šarenim čarapama i šetati po gradu, već da moramo raditi svakog dana da bismo učinili da osobe s Daunovim sindromom budu zaista ravnopravni članovi društva – kazala je Anđela Radovanović, programska menadžerka UMHCG.

Sara Prelević, majka bliznakinja s Daunovim sindromom Irme i Ilde, koja je ujedno i predstavnica  Crne Gore i član Internacionalne federacije osoba s Daunovim sindromom, koju čini 11 zemalja Evropske Unije, i osnivač Udruženja za djecu i osobe sa Daunovim sindromom ,,Ljubav za ljubav”, kazala je da se, unazad par godina, sa Udruženjem mladih s hendikepom, zalažu da ova manifestacija svake godine bude na što boljem nivou.

-Prije četiri godine ja, moje djevojčice i članovi Udruženja smo sami šetali na ovom Trgu… Malo podrške, malo ljudi. Ja sam neko ko se jako zalaže za prava osobe s Daunovim sindromom, neko ko je aktivan bukvalno 24 časa – kazala je Prelević.

Sara je kao jedan od problema navela i to što djeca s Daunovim sindromom čekaju zdravstvene preglede mjesecima, a pojedinim roditeljima je neophodno da se ta djeca prime na pregled. Takođe, najavila je i da će se njeno Udruženje baviti preduzetništvom, “gdje će se djeca  zapošljavati i čijim aktivnostima ćemo se truditi da njihov položaj bude mnogo bolji u našoj državi”.

-Kada nijesam bila izložena medijima, i kada moj Instagram profil nije imao 120.000 pratilaca, djevojčice uđu u igraonicu i sva djeca izađu. Kao da su u igraonicu sletjeli vanzemaljci, a ne dvije preslatke djevojčice. Sada je to drugačije. Ljudi itekako žele da se druže sa njima. One su sada poznate i prihvaćene, ali to nije dovoljno. Ja se ne borim samo za svoju djecu. Borim se da se položaj djece i osoba s Daunovim sindromom u čitavoj Crnoj Gori promijeni. I želim da to bude na visokom nivou – kazala je Sara Prelević, dodajući da se zahvaljuje medijima koji su tu “da isprate svaku njenu borbu”.

Posjetiocima na Trgu se obratila i zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić koja je podsjetila ” da nam je bilo potrebno, ne malih, 140 godina da govorimo o ovoj temi glasno”.

-Vremena za gubljenje definitivno nema. Zašto? Zato što u jednoj od 700 porodica može se desiti rođenje djeteta s Daunovim sindromom. To znači da bilo ko od nas može biti roditelj, brat, sestra, kolega osobe s Daunovim sindromom – skrenula je pažnju Vujačić obećavajući da će osobe i udruženja osoba s Daunovim sindromom u Glavnom gradu imati partnera i podršku.

 

Ambasadorka Republike Turske u Crnoj Gori Songul Ozan zahvalila se Sari Prelević što ih je sve okupila i obećala da će sa udruženjima pokušati da uradi sve što je u okviru njihovih mogućnosti za djecu s Daunovim sindromom.

-Jedva čekam da idem u Istanbul i da pobijedim. Sa mnom ide moja nova drugarica Ana i moja seka Anastazija – kazala je Aleksandra Saška Ivanštanin koja ističe da se vrijedno pripremala za takmičenje u šminkanju. Saška je učesnica prvog projekta u okviru aktivnosti Internacionalne federacije DOWN-ovog sindroma u Crnoj Gori, a u pitanju je projekat obuke za profesionalni mejk ap, namijenjene djeci i mladima s Daunovim sindromom.

U znak podrške skupu su prisustvovale i djevojke iz medrese “Mehmet Fatih”, u Tuzima.

U programu su učestvovali Lana Vukčević, Bobana Milić, djeca iz Resursnog centra “1. jun” i škole “Pavle Rovinski”, Monika Knezović, i plesna grupa iz privatne škole “Dukley Academy”, Đorđe Savković.  Nakon programa  djeca s Daunovim sindromom, njihovi drugari i sugrađani  prošetali su  kroz centar grada u šarenim i rasparenim čarapama, simbolom podrške osobama sa ovim sindromom.

This slideshow requires JavaScript.

M.S.

Foto: B. Šekularac