DRUŠTVO PREPORUKA

SJUTRA JE SVJETSKI DAN OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM: Šetnja kroz centar Podgorice i nastupi na Trgu u znak podrške

Sara sa kćerkama Irmom i Ildom

U susret 21. martu, Svjetskom danu osoba sa Daunovim sindromom, Podgoričanka Sara Prelević, koja već deset godina “vodi bitku” za kvalitetniji život osoba sa ovim poremećajem, kaže za MNE magazin da se sistem sporo mijenja,  ali da društvo postaje sve otvorenije prema ovim osobama.

-Pomaci su jako mali. Nekako je sve to malo sporije u našoj državi, nego u drugim zemljama. Ali, mogu reći da je otvoren prvi centar za djecu sa Daunovim sindromom i sad nam počinje prava borba da  Udruženje ,,Ljubav za ljubav” opstane – priča Sara, majka djevojčica Irme i Ilde sa Daunovim sindromom.

Ona ističe da institucije sistema ne pružaju nikakvu podršku porodicama čiji član ima ovaj genetski poremećaj uzrokovan prisutnošću jednog hromozoma viška. Dodaje da je sve na istom nivou godinama i da jedino što im preostaje jeste da čekaju i da se bore.

-Veliki je broj prepreka, veliki je broj institucija koje ne žele da pomognu, već nas šalju od jednog do drugog ministarstva. Nalaze razne izgovore kako bi oni bili u pravu a vi ne. I kako oni uvijek imaju odgovor za njihovu neodgovornost i nepomaganje, kada je bilo koje udruženje u pitanju ili dijete. Ja kao majka pa i nemam neke prepreke jer mogu ponosno da kažem da sam sve predrasude pobijedila i da su moje djevojčice prepoznatljive a uz njih i ostala djeca sa Daunovim sindromom. I da se sad malo drugačije gleda na tu djecu. Pokrenuli smo prvi javni projekat, mediji su to ispratili. Mogu da kažem da se mijenja svijest u pozitivnom smjeru – ipak je optimistična Sara.

Ona je povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa Daun sindomom najavila više nastupa na Trgu nezavisnosti, od kojih ističe tačku koju su pripremili drugari njenih kćerki, iz Osnovne škole “Pavle Rovinski” u znak podrške.

Obilježavanje Svjetskog dana osoba s Daunovim sindromom (arhiva)

-Jako sam srećna kako ih je čitava škola prihvatila, ne samo njihovi drugari. Opet kažem da je to sve posljedica nekog kućnog vaspitanja, i uticaja vaspitačica, učiteljica i profesora. Ako oni stalno kontaktiraju sa djecom, i ako uključuju djecu koja imaju neku smetnju u svakodnevne programe normalno da će ostala djeca to prihvatiti i podržati – poručila je naša sagovornica.

Udruženje  mladih sa hendikepom će kao i prethodnih pet godina obilježiti Svjetski dan osoba s Daun sindromom.

-Tim povodom, u saradnji s Prvim udruženjem djece i omladine s Daunovim sindromom “Ljubav za ljubav” na Trgu nezavisnosti u Podgorici, 21. marta u 11 časova organizujemo događaj na kome će biti priređen prigodan program. Posjetiocima će se obratiti predstavnici UMHCG, Udruženja “Ljubav za ljubav”, Glavnog grada, a očekuje se i obraćanje predstavnika Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori i organizacije za Daun sindrom iz Turske – kazala je za naš portal Anđela Radovanović, programska menadžerka UMHCG.
Kako je najavila, u programu će učestvovati Lana Vukčević, Bobana Milić, djeca iz Resursnog centra “1. jun” i škole “Pavle Rovinski”, Monika Knezović, i plesna grupa iz privatne škole “Dukley Academy”. Nakon programa je planirana zajednička šetnja  kroz centar grada u šarenim ili rasparenim čarapama i povratak na Trg.

Na ovaj način se, dodaje, pridružujemo globalnoj kampanji za promociju prava osoba s Daunovim sindromom koju međunarodne organizacije ove godine sprovode uz korištenje heštagova #LeaveNoOneBehind #WorldDownSyndromeDay #WDSD19 s ciljem da se promovišu UN ciljevi održivog razvoja do 2030. godine, i skrene pažnja na to da nijedna osoba s Daunovim sindromom ne smije biti lišena mogućnosti za cjeloživotni razvoj, obrazovanje, međuljudske odnose, zdravstvenu zaštitu, rad, dostojanstveno življenje, rekreaciju, slobodno vrijeme i učešće u javnom životu na jednakim osnovama sa svim drugim osobama.

-Takođe, u toku je kampanja podizanja svijesti koju sprovodimo objavljivanjem slika u šarenim ili rasparenim čarapama na društvenim mrežama i propratnih tekstova o osobama s Daunovim sindromom. Ovim putem pozivamo sve da nam se pridruže tako što će obuti šarene čarape, poslati nam fotografiju ili je objaviti na svom profilu uz haštagove #awareness #DownSyndrome – poručila je Radovanović.

 

M.S.