Porto Novi
PREPORUKA SPORT

NAKON STRAVIČNE POVREDE VRATA: Viktorija Vilijamson vraća se na biciklističku stazu

Foto: BBC

Prošlo je više od tri godine otkad su Viktoriji Vilijamson rekli da se više nikada neće baviti sportom.

Od tada je prošla brojne operacije i rehabilitacije, najteža operacija leđa je trajala čak osam sati, ponovo je mjesecima učila da hoda, a sjutra je čeka prva trka – takmičiće se za Veliku Britaniju na Svjetskom prvenstvu u Poljskoj.

Britanska biciklistkinja je pri ogromnoj brzini udarila u zaštitnu ogradu na trci u Roterdamu nakon sudara s protivnicom Elis Ligtli. Slomila je vrat, teško povrijedila leđa, pomjerila je karlicu, a veliki rez koji je i danas podsjeća na traumatično iskustvo je sezao skroz do kičme.

Iako je od kobne nesreće prošlo više od tri godine, snimak sudara je uspjela da pogleda prvi put tek prije samo dva mjeseca.

– Htjela sam da shvatim kako sam zadobila toliko teške povrede. Sjedila sam i gledala snimak, ali činilo mi se kao da uopšte nije riječ o meni, kao da je to nekakvo vantjelesno iskustvo. Ne sjećam se nesreće, ne sjećam se ničega što se dogodilo. Da sam pogledala snimak dok sam ležala u bolnici sa slomljenim kostima, s medicinskom kragnom, bilo bi jako teško da to proživljavam. Ali ovako sam dobila potreban završetak. Napokon znam šta se tačno dogodilo i šta mi je promijenilo život – ispričala je Vilijamson.

Milimetri su je dijelili od povreda zbog kojih više ne bi mogla da hoda, a ljekari su bili uvjereni da više nikada neće moći da vozi. Sada je čeka trka u Poljskoj.

– Ljekari su mi pokazali fotografije povreda, rekli su mi da je rez udaljen od leđne moždine samo dva milimetra. Pomislila sam: ,,Zašto ja?” Onda sam shvatila da je moglo da bude puno, puno gore. Sretna sam jer sam uspjela da se oporavim i jer ponovo normalno mogu sama da funkcionišem – rekla je Vilijamson.

Izvor: 24sata.hr