DRUŠTVO PREPORUKA

M:TEL: Proglašeni pobjednici drugog „Regionalnog app izazova“

 

Kompanije m:tel Crna Gora, Telekom Srbija, i m:tel BiH organizovale su finale konkursa za izradu aplikacija za mobilne uređaje – „Regionalni app izazov“, namijenjenog srednjoškolcima. U finalnom ciklusu takmičenja koje se drugi put održava na regionalnom nivou, učestvovali su timovi iz Crne Gore, Srbije i BiH – autori pobjedničkih aplikacija na državnim takmičenjima.

PR menadžerka kompanije M:tel, Ana Martinović kazala je, na danas održanoj konferenciji za medije u m:tel Digitalnoj fabrici, da je žiri imao težak zadatak, a da su za pobjednika proglašene tri aplikacije, čiji su kreatori nagrađeni putovanjem u Berlin na jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija.

-Među mnogobrojnim aplikacijama, kao najbolje izdvojile su se aplikacije „Zvučna radionica“ tima „Log10“ iz Gimnazije Banja Luka, aplikacija „Đee Bus“ tima „DžumBus“ iz srednje Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ i aplikacija “Collector“ tima „kollTeam“ iz Gimnazije „Bolyai“ –Senta, koje kao glavnu nagradu dobijaju put u Berlin, na jednu od vodećih međunarodnih IoT konferencija- kazala je Martinović.

Prilikom uručenja nagrade, izvršni direktor M:tel-a Vladimir Lučić izrazio je zadovoljstvo kvalitetom ideja i njihovom primjenljivošću u savremenom načinu komunikacija, kada je svakodnevni život nezamisliv bez pametnih telefona koji ga olakšavaju.

-U ime kompanije M:tel želim da istaknem da smo izuzetno ponosni na sve učesnike takmičenja, kreativne mlade ljude koji su pokazali zavidan nivo znanja, sjajan timski i preduzetnički duh i volju da vrijedno rade na procesu kreiranja aplikacija koje olakšavaju komunikaciju u savremenom svijetu – rekao je Lučić.

On je podsjetio da Digitalna fabrika od 2017. godine kreira idealan ambijent za podsticanje inovativnog duha, produkciju ideja i njihovu realizaciju kroz izradu start up-ova.

-Mijenjamo pogled na stvarnost jer digitalizacija je zapravo način razmišljanja, a do toga se dolazi postepeno. Ovi sjajni mladi ljudi, naši takmičari iz sve tri države, upravo su napravili značajan prvi korak ulaska u svijet aplikacija, u digitalni svijet. Ovo je samo početak za njih, jer vjerujemo da ćemo svi zajedno biti svjedoci njihovih novih informatičkih postignuća – zaključio je Lučić.

Specijalna nagrada za inovativnost „Snaga inovacije – Igor Osmokrović“, ove godine je dodijeljena timu „South Serbia Džiberi“ iz Gimnazije „Svetozar Marković“ Niš, koji su se predstavili sa aplikacijom „virSpeak“. Dobitnicima su ovom prilikom uručeni smart telefoni  marke Samsung Note 8.

Generalni direktor kompanije Telekom Srbija, Predrag Ćulibrk istakao je da je pred regionom blistava budućnost zahvaljujući velikom potencijalu ovih mladih ljudi.

-Telekom Srbija stabilno korača putem inovacija i ide u korak sa razvojem tehnologija i izuzetno nas raduje što je istovremeno sa tim stasala još jedna generacija mladih koja će spremno dočekati sve izazove aktuelnog procesa digitalizacije – kazao je Ćulibrk.

Ćulibrk je naglasio da žiriju ni ove godine nije bilo lako da od najboljih iz tri zemlje odabere one koji se dodatno izdvajaju i koji će biti pobjednici u Regionalnom app izazovu.

-Iako će samo neki od njih danas ponijeti titulu regionalnog pobednika, htio bih da istaknem da smo izuzetno ponosni na sve đake, kreatore inovativnih aplikacija, koji su vrijedno radili i stoga zasluženo uzeli učešće na mts app konkursu u Srbiji, m:tel app konkursu u Crnoj Gori i na m:tel app takmičenju u Bosni i Hercegovini – poručio je Ćulibrk.

Generalni direktor m:tel-a BiH Marko Lopičić ovim povodom izrazio je zadovoljstvo što je m:tel dio ovog društveno odgovornog projekta na koji je kompanija naročito ponosna, tim više jer se radi o projektu regionalnog karaktera.

-Takmičenje u izradi aplikacija za mobilne uređaje je projekat koji na najbolji način promoviše znanje, timski duh i pozitivne vrednosti, a naročito bih istakao i činjenicu da je ovo dobra prilika da mladi ljudi iz tri zemlje razmene svoja iskustva i znanja, te se međusobno upoznaju i druže – rekao je Lopičić i poručio da su u ovom takmičenju „zaista svi pobjednici“.

-Regionalni konkurs za izradu mobilnih aplikacija, prerasta u tradiciju Telekom Srbija grupe, koji kreativnim mladim ljudima, pored šanse da osvoje vrijedne nagrade, pruža priliku da se takmiče sa svojim vršnjacima iz regiona i razmijene iskustva i znanja. Savremeni svijet je nezamisliv bez novih alata komunikacije – i ovakve inicijative su najbolji vid podsticanja preduzetničkog duha kod mladih ljudi. Mtel će nastaviti da podržava inovativne projekte uz uvjerenje da je ulaganje u talentovane pojedince i njihovo usmjeravanje ka savremenim tehnološkim tokovima, od ključnog značaj za napredak svake zajednice- saopšteno je iz M:tel-a.

D.M.

Foto: B. Šekularac