ART PREPORUKA

FILM: Oskarovac pregovara o ekranizaciji romana “Vijesti iz svijeta”

Foto: Gettyimages

Oskarovac Tom Henks (62) mogao bi da igra u ekranizaciji romana “Vijesti iz svijeta”, javio je američki filmski list “Verajeti”.

Henks i režiser Pol Gringras pregovaraju da se roman adaptira za scenario, a prema pisanju “Verajetija”, oni su već počeli rad na scenariju za film prema istorijskom romanu čija se radnja događa nakon završetka američkog građanskog rata.

Roman je ušao u najuži izbor za Nacionalnu književnu nagradu i govori o “čitaču novina”. Kapetan Džeferson Kajl Kid zarađuje za život čitajući novine slušaocima koji ne umiju da čitaju u Teksasu.

On prihvata ponudu da iz Vičita vodopada povede desetogodišnju djevojčicu Johanu, koja je bila zarobljenica indijanskog plamena Kajova, i odvede rođacima u San Antonio.

Johana ne zna da govori engleski, ali kapetan i njegova štićenica se zbližavaju, pogotovo nakon nekoliko neočekivanih opasnih situacija u kojima su se našli.

Henks, koji je dva puta osvajao Oskara i poznat je po brojnim sjajnim filmovima, među kojima su “Forest Gamp”, “Spasavanje redova Rajana”, “Filadelfija”, nedavno je završio rad na četvrtom nastavku “Priča o igračkama” i “Lijep dan u susjedstvu”.

Henks i Gringras su već radili zajedno na trileru “Kapetan Filips”, koji je 2013. kritika veoma dobro ocijenila.