ART PREPORUKA

ZAVRŠEN SANREMO: Pobjednik Mamud, predstavlja Italiju na ,,Pjesmi Evrovizije“ u Tel Avivu

Foto: Rai

Pobjednik 69. izdanja festivala ,,Sanremo“ je Mamud sa numerom ,,Soldi”. On će predstavljati Italiju na ,,Pjesmi Evrovizije“ u maju u Tel Avivu.
– Hvala svima, hvala majki. Ne mogu da vjerujem – prenio je utiske Mamud.

Nagradu ,,Serđo Endrigo” za najbolju interpretaciju i za najbolju kompoziciju osvojio je, Simone Kristiki sa ,,Abbi cura di me”, a priznanje za najbolji tekst i nagradu kritike, koju izglasavaju novinari, a koja nosi naziv ,,Mia Martini” dobio je Daniele Silvestri za ,,Argente vivo”. Najslušanija pjesma bila je Ultimo sa ,,I tuoi particolari”.
U drugi krug prošli su Ultimo, ,,Il Volo“ i Mamud. Kada je objavljeno da je Loredana Berta kojoj su svih večeri na nogama ispraćali kraj pjesme, uz dug aplauz, četvrta i nije se plasirala dalje, nastao je pravi haos u sali. ,,Ua“, uzvikivala je publika, pokazujući palce na dolje, a zatim skandirala njeno ime.
Ove godine u takmičarskom dijelu bilo je 24 kompozicije – Frančesko Renga sa numerom ,,Io stesso delle prove di ieri”, Nino D’ Anđelo i Livio Kori sa ,,Un'altra luce”, Nek sa ,,Mi farò trovare pronto”, ,,The Zen Circus” sa ,,L'amore è una dittatura”, sastav ,,Il Volo” sa ,,Musica che resta”, Loredana Berte sa ,,Cosa ti aspetti da me”, Daniele Silvestri sa ,,Argento vivo”, Federika Karta i Šade sa ,,Senza farlo apposta”, Ultimo sa ,,I tuoi particolari”, Paola Turči sa ,,L'ultimo ostacolo”, Mota sa ,,Dov'è l'Italia”, Bumdabaš sa ,,Per un milione”, Pati Pravo i Briga sa ,,Un po’ come la vita”, Simone Kristiki sa ,,Abbi cura di me”, Akile Lauro sa ,,Rolls Royce”, Ariza sa ,,Mi sento bene”, grupe ,,Negrita” sa ,,I ragazzi stanno bene”, Gemon sa ,,Rose viola”, Einar sa ,,Parole nuove”, ,,Ex-Otago“ sa ,,Solo una canzone”, Ana Tatanđelo sa ,,Le nostre anime di note”, Irama sa ,,La ragazza con il cuore di latta”, Enriko Nidžoti sa ,,Nonno Hollywood”i Mamud sa pjesmom ,,Soldi”.
Veče je Klaudio Baljoni otvorio pjesmom ,,Fatto tutto il possibile“, a publika je uživala u nastupima specijalnih gostiju Erosa Ramacotija, Luisa Fonsija i Elize.

Ramacoti je proslavio 25 godina od debitovanja na ,,Sanremu“ sa pjesmom ,,Terra Promessa“ u kategoriji Mlade nade. Za ovu priliku predstavio je duetsku pjesmu s Fonsijem pod nazivom ,,Per le strade una canzone“, a sa Baljonijem otpjevao ,,Adesso tù“ sa kojom je pobijedio na festivalu 1986.

Eliza je otpjevala najnoviju pjesmu ,,Anche fragile“, a sa Baljonijem ,,Vedrai vedraì“.

Zanimljiv detalj desio se u skeču sa kartama koji je pratila pjesma ,,Kalašnjikov” Gorana Bregovića.
Voditelji svih pet večeri bili su Klaudio Baljoni, koji je ujedno bio umjetnički direktor festivala, Klaudio Bizio i Virdžinija Rafaele.
Baljoni je objavio da neće voditi festival 2020. godine.
B.R.

kud duga