DRUŠTVO PREPORUKA

JU OŠ “SAVO PEJANOVIĆ” PODGORICA: Edin Krnić oduševio učenike utiscima s putovanja

Crnogorski putopisac Edin Krnić posjetio je danas učenike podgoričke Osnovne škole ,,Savo Pejanović” i tom prilikom, na oduševljenje đaka, govorio o neobičnim iskustvima koje je stekao tokom obilazaka raznih destinacija.

Na video-bimu Krnić je učenicima pokazao fotografije i video snimke sa putovanja, prilikom kojih je obišao 114 zemalja svijeta.

-Ja sam putnik, volim da putujem i istražujem kulture i tradicije raznih zemalja. Moja putovanja nisu samo turistička, već tokom njih radim mnoge neobične stvari-kupam se u hladnoj vodi, plivam sa ajkulama, skačem iz aviona – predstavio se Krnić učenicima.

On je  govorio o raznim kulturama i običajima sa kojima se susreo, a učenici su bili naročito  zainteresovani za priče o afričkim plemenima, životinjama, hrani i jezicima.

-Posjetio sam 37 afričkih plemena i sva su različita. Razlikuju se po kulturi, tradiciji, običajima, izgledu, boji kože. Najdraže pleme mi je Himba, oni imaju crvenu kožu, a žene naročito bujnu kosu-objasnio im je Krnić.

Učenike je posebno zanimao susret sa divljim životinjama, pa im je Krnić govorio i o tim iskustvima.

-Pozirao sam pored dvije lavice, ali taj Nacionalni park se može posjetiti samo uz pratnju vodiča, koji je znao da su lavice već nahranjene, pa nijesu bile opasne. Plivao sam i sa ajkulama, koje su takođe bile bezopasne. Jednom prilikom, prije devet godina, napao me je tigar na Tajlandu, i od toga imam ožiljak-kazao je on.

Krnić je, kako ističe, obišao mnogo zemalja i upoznao razne znamenitosti tih krajeva, ali smisao njegovih putovanja nijesu impozantne građevine već ljudi.

Direktorica škole „Savo Pejanović“ Vesna Stojanović izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti da organizuju ovakav vid predavanja, i istakla da im je čast da je današnji gost bio upravo Edin Krnić.

– Čast je upoznati Edina i čuti bar djelić onoga što je doživio na putovanjima jer je putovanje suština čovjekovog života. Na tim putovanjima upoznaje ljude, stiče prijateljstva, upoznaje znamenitosti i tradiciju nekog kraja, ali kao što je Edin istakao u svom izlaganju, nijesu bitne građevine, već ljudi. Kroz upoznavanje ljudi čovjek upoznaje samog sebe, a na taj način i zavoli ljude – kazala je Stojanović.

Direktorica je istakla da je izuzetno važno predočiti djeci značaj istraživanja i podstaći njihovu maštu i kreativnost.

-Izuzetno nam je drago da smo danas imali privilegiju da ugostimo Edina i čujemo njegovo iskustvo jer je u pitanju čovjek koji je upoznao više od pola svijeta. Najvažnije je što će djeci predočiti potrebu stalnog istraživanja, saznavanja, budući da su djeca danas više upućena na igrice i internet, koji sputavaju njihovu maštu i kreativnost. Živi doživljaj i lično iskustvo je nešto što se ne može ničim zamijeniti – poručila je Stojanović.

Ona je dodala da će i dalje nastojati da organizuju slične aktivnosti, zbog njihovog značaja i pozitivnog uticaja na učenike.

-Nastojaćemo da nastavimo sa ovakvim aktivnostima jer je to dragocjeno iskustvo za djecu i interesantan i koristan nastavni metod, koji može biti i vrlo inspirativan i poučan- zaključila je direktorica.

This slideshow requires JavaScript.

 

D.Markuš

Foto: B. Šekularac