Porto Novi
BILI SMO DRUŠTVO

DODIJELJENE “OKTOIH” NAGRADE: Nastavnici vječno žive kroz svoje učenike

Najviše priznanje u oblasti obrazovanja, Državna nagrada Oktoih za 2018. godinu, dodijeljena je danas u Vili Gorica redovnom profesoru Muzičke akadamije sa Cetinja Senadu Gačeviću, i profesorici razredne nastave u JU OŠ „Oktoih“ iz Podgorice, Slavici Leković.

Odluku je donio žiri kojim je presjedavala Zoja Bojanić- Lalović, a članovi su bili prof. dr Marko Camaj, Mubera Kurpejović, Ljiljana Krivokapić i Mijajlo Đurić.

Dobitnicima je nagrade uručio ministar prosvjete Damir Šehović.On je istakao da su ove nagrade iskaz zahvalnosti što ljudi poput gospođe Leković i gospodina Gačevića znanje čine dostupnim i prijemčivim svakom djetetu i mladom čovjeku.

-Ono što izdvaja istinskog prosjvjetitelja je njegova volja da bude podrška djetetu u onim situacijama kada postoji otpor ili propust. I iako nagrade nijesu vaš cilj, odgovorna država nađe način da kaže “hvala”. Mi smo to, između ostalog, pokušali “Oktoih” nagradom, ali i uspostavljanjem Fonda za kvalitet i talente iz koga je prije 20 dana dodijeljeno 500 nagrada najboljima u obrazovanju – saopštio je ministar.

On je poručio da će država ulagati u obrazovanje, a da važnu ulogu u izgradnji budućnosti djece imaju prosvjetni radnici koji moraju biti motivatori, pokretači i izvori želje za znanjem.

-Vi, nastavnici i profesori, ćete na svakom djetetu ostaviti trag, koji je često tako suptilan, da će se sjutra kod njega možda prepoznati u njegovoj samodisciplini da svaku započetu stvar dovede do kraja. Kod drugoga pak u otresitosti kojom prevazilazi prepreke. Kod nekog trećeg u temeljnom pristupu svemu što radi. Ili u empatičnosti kojom prepoznaje potrebe drugih. I u mnogo čemu drugom što će obilježiti njihov karakter, za šta možda nikada nećete ni znati da je vaša zasluga. I tako ste baš vi, dotakli na stotine i stotine života. I tako ste baš vi, postali vječni-kazao je Šehović.

-Ne gradite samo znalca, već i čovjeka. Nijeste tu samo da prenesete informaciju, već prije svega da im usadite žeđ za znanjem; nijeste tu samo da očekujete da svaki đak bude a priori disciplinovan u zaokruživanju svog obrazovanja, već i da mu pomognete da se disciplinuje. Jer, vi nijeste puki prenosioci podataka, niti usputna stanica. Vi ste prosvjetitelji. A ono što izdvaja istinskog prosvjetitelja od svih ostalih, jeste upravo njegova volja da bude podrška djetetu u situacijama kada postoji otpor ili problem, kao i njegova motivacija da uloži dodatni napor sa djetetom kod koga je prepoznao talenat. To iziskuje agilnost nastavnika preko traženog minimuma. Tu se prepoznaju oni koji su rođeni za nastavnički poziv. Njihova granica davanja ne zavisi od minimuma radnog procesa, ili od trajanja jednog školskog časa, niti se završava ex katedra predavanjem utvrđenog gradiva. I njihovo davanje nije motivisano velikim priznanjima. Oni tako rade, jer ne umiju drugačije – poručio je ministar.

Predsjednica žirija, Zoja Bojanić- Lalović kazala je da je ova nagrada podrška svima onima koji imaju viziju i razumiju značaj svoje prosvjetiteljske misije.

-Ova nagrada ustanovljena 1970. godine za doprinos unapređenju vaspitno-obrazovnog rada podrška je svima onima koji imaju viziju i razumiju značaj svoje prosvjetiteljske misije. Priča o Oktoihu je priča o znanju, knjizi, obrazovanju, a nagrada je potvrda da prepoznajemo one koji tu vrstu moći promovišu među mladim ljudima. Uzimajući u obzir važnost ovog priznanja, žiri je odlučio da ovu nagradu dodijeli učiteljici Slavici Leković i profesoru dr Senadu Gačeviću – rekla je Bojanić-Lalović.

Ona je saopštila da nastavnik svojim obrazovanjem, ali i vaspitnom fukncijom doprinosi izgradnji pozitivnih stavova kod učenika, pa da je za kvalitetnu školu i za širu društvenu zajednicu od najveće važnosti kvalitetan nastavnik.

– Svojim radom učiteljica Leković je prepoznata kao takav prosvjetnik radnik. U radu sa učenicima ona pokazuje da posjeduje pedagošku kulturu, visok stepen profesionalne etike, da razumije društveni i kulturni kontekst obrazovanja i škole. Uspješnost njenog rada ogleda se u uspjehu njenih učenika, pa su odjeljenja sa kojima je radila u nastavku školovanja bila po rezultatima učenja i vladanja najbolja. Svjesna da nove generacije traže maksimum posvećenosti i da novo vrijeme traži nove vještine u pristupu mladima, učiteljica Leković je radila na svom usavršavanju, pa je kao članica tima za profesionalnu orjentaciju na nivou škole dala značajan doprinos. Bila je član Komisije za izradu nastavnih programa za predmete Priroda i tehnika za IV razred, Priroda za V, Priroda za VI, jedan je od autora udžbenika radne sveske i Priručnka prirode i tehnike za IV razred devetogodišnje škole, član više recenzetskih komisija, jedan od autora Vodiča za nastavnike kroz međupredmetne oblasti, autor mnogih stručnih radova, učesnica konferencija, a pohađala je i seminare iz oblasti aktivne nastave, ocjenjivanja, za primjenu IROP-a itd. Uzorna, poštovana, posvećena učiteljica Leković je dostojna nagrade kakva je Oktoih- kazala je Bojanić-Lalović.

Ona je istakla da je ime profesora Senada Gačevića prepoznato u široj akademskoj zajednici, i da je riječ o izuzetnom muzičkom pedagogu, kompozitoru, rukovodiocu institucija i pokretaču brojnih inicijativa.

-Ime profesora Senada Gačevića prepoznato je u široj akademskoj zajednici. Bogato profesionalno iskustvo i njegov dopinos napretku društva, profesora Gačevića preporučuju za ovu nagradu. Gačević je bio angažovan kao predavač u Srednjoj muzičkoj školi, zatim kao asistent na Muzičkoj akademiji, izabran je za zvanje docent 1996.godine, a u zvanje redovnog profesora 2002. Njegov rad bio je podsticajan za uspjehe mladih naraštaja, pa su izvođenja njegovih kompozicija donosila značajne nagrade mladim izvođačima. Njegova djela su dio literature na magistarskim studijama na Muzičkim akademijama na Cetinju, Ljubljani, Nišu. Bio je recenzent udžbenika za osnovne muzičke škole, radio na nastavnim planovima i programima za sve nivoe obrazovanja, bio je i član Savjeta za opšte obrazovanje i predsjednik Komisije za obrazovanje manjina. Eksterni je evaluator Centra za stručno obrazovanje za kontrolu kvaliteta muzičkih škola. Autor je akreditovanog programa stručnog usavršavanja nastavnika muzike, trener brojnih seminara, utemeljivač i rukovodilac edukativnih manifestacija i škola, poput Međunarodne ljetnje orkestarske škole. Dao je svoj doprinos razvoju muzičke pedagogije na sjeveru Crne Gore osnivanjem Muzičke radionice za mlade u Bijelom Polju, a osmislio je i Muzičku radionicu u Gusinju. Urednik je i dvije knjige koje su obavezna literatura na Muzičkim akademijama u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Autor je projekta Razvoj muzičkog obrazovanja na sjeveru Crne Gore koji je počelo da realizuje Ministarstvo prosvjete. Dugogodišnji rad posvećen različitim nivoima obrazovanja, podrška mladim ljudima, vizija prosvjetnog pregaoca preporuke su koje su žiri opredijelile da ovu nagradu dodijeli prof.dr Gačeviću- kazala je predsjednica žirija.

U ime nagrađenih obratila se učiteljica Slavica Leković, koja je izrazila zahvalnost na velikoj časti koju imaju kao dobitnici najvišeg državnog priznanja u crnogorskom školstvu.

-Ponosna sam na generacije mojih učenika koji su doprinijeli da dobijem ovo značajno priznanje. Prosvjetni radnik, bio u osnovnoj, srednjoj školi ili na fakultetu, u svom biću je naprije pedagog, učitelj. Znanje je moć, ali je i moć znati ga pružiti drugome. Napredak društva mjeri se stepenom njegovog poštovanja i načna vrednovanja prosvjetne struke. Poručila bih: potrudimo se da kroz tu vizuru, sa što više zadovoljstva i optimizma jedni drugima pogledamo u oči. A to što je u Crnoj Gori mnogo više zaslužnih učitelja i profesora nego nagrada, samo je znak da na njih možemo biti ponosni. Zbog toga i svjetlost “Oktoiha” sija mnogo jače nego što možemo pretpostaviti. Sija i za njih, i zbog njih, a ne samo za njegove dobitnike. Biti među izabranima ponos je i velika čast- poručila je Leković.

This slideshow requires JavaScript.

Ove godine, žiriju za dodjelu Državne nagrade „Oktoih“ dostavljeni su predlozi za osam ustanova i 10 pojedinaca. Nagrada „Oktoih“ dodjeljuje se građaninu Crne Gore ili pravnom licu koje ima sjedište na teritoriji Crne Gore za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda. Do sada je nagradu dobio 131 pojedinac i 65 ustanova.

D.Markuš

Foto: B. Šekularac