PREPORUKA ZANIMLJIVOSTI

ISTRAŽIVANJA: Ako imate djecu, živite sa energijom većom od one koju imaju profesionalni sportisti

Djeca imaju znatno veći udio enegije nego profesionalni sportisti, otkrili su naučnici, što znači da je fizički nemoguće za prosječnu odraslu osobu da prati svoje dijete,

A sve majke i očevi koju pomisle da bi bila dobra ideja da malo izmore svoju djecu kako bi “slađe zaspali”, pa… neka razmisle ponovo.

Djeca jednako tako imaju impresivan period obnove energije, te će se vratiti na nivo maksimalne aktivnosti brže nego im roditelji stignu reći “idi na spavanje”.

-Otkrili smo da djeca koriste više aerobnog metabolizma, pa su stoga znatno manje umorni tokom izuzetno intenzivnih fizičkih aktivnosti – pojašnjava Sebastien Ratel, profesor psihologije vježbanja, koji je sproveo ovo istraživanje na Univerzitetu Clermont Auvergne, u Francuskoj.

-To, izgleda, objašnjava zašto su djeca u stanju da se igraju, i igraju, i igraju, i nakon što se odrasli umore.

Prethodne su studije pokazale da se djeca ne umore brzo kao i prosječna odrasla osoba tokom fizičkog napora te je sugerisano da imaju nivo energije koji se može porediti sa onim kod sportista, ali – sve do sada – nije bilo validnih dokaza za to.

Da bi otkrili šta se krije iza te tvrdnje, istraživački tim je regrutovao 12 djece uzrasta od 9 do 11 godina, isto toliko prosječnih muškaraca i 13 muškaraca – atleta koji se na nacionalnom nivou takmiče u triatlonu, trčanju na duge staze i biciklizmu.

Svi su istrčali sprint od 7 sekundi, zajedno sa jednominutnim odmorom, tokom kojeg je praćen njihov nivo energije, a već u drugom krugu su im povećali trajanje sprinta na 30 sekundi.

Budući da se u ovim vježbama ne koristi kiseonik, dolazi do pojačane proizvodnje acidoza i laktata koji uzrokuju slabost mišića. Otkucaji srca, nivo kiseonika i laktati učesnika su provjereni po završetku sprinta, da bi se znalo koliko im vremena treba za oporavak.

Ono što su otkrili je da djeca, ne samo da imaju izdržljivije mišiće, već i da se izuzetno brzo oporavljaju nakon intenzivnih napora – brže od atletičara.

Pokazalo se tokom testa da je snaga prosječnih muškaraca opala za 51%, profesionalnih atletičara za 41,8%, a kod djece tek 35,2%.

Istraživački tim vjeruje da će ovim saznanjem ukazati na sportski potencijal kod djece, kao i da će nam svima biti jasnije kako se naše tijelo mijenja tokom odrastanja.

-Mnogi roditelji pitaju kako da pomognu djeci da razviju sportski potencijal – rekao je jedan od autora istraživanja.

-Naša studija pokazuje da je izdržljivot mišića izuzetno dobra kod djece, te je bolje fokusirati se na druge stvari u vezi sa njihovim sportskia razvojem, kao što su tehnika, brzina i slično. Isto tako, ovo je jasna indikacija da se naša aerobička spremnost, barem kada su mišići u pitanju, znatno smanjuje tokom života. Biće zanimljivo, u nekim budućim istraživanjima, ispitati da li su mišićne promjene koje smo uočili direktno vezane za opasnost od raznih bolesti. Ali, barem će biti podsticaj da se trudimo da održimo fizičku spremnost tokom odrastanja – jer izgleda da je djetinjarenje zdravo po nas.

 

Izvor: Sarah Knapton – telegraph.co.uk