DRUŠTVO PREPORUKA

BEOGRAD: Preminuo novinar i publicista Slavoljub Đukić

Foto: YouTube

U Beogradu je danas umro dugogodišnji novinar i publicista Slavoljub Đukić.
Đukić je rođen u Slovcu kod Valjeva 1928. U ratnim godinama pohađao je gimnaziju u Valjevu, a maturirao u Beogradu. Kao šesnaestogodišnjak, kao borac Prve proleterske brigade, prošao je ratni put preko Slovca, oslobađanja Beograda i Sremskog fronta, do Trsta.
Novinarsku karijeru počeo je u Sportu (1949), potom je bio novinar Večernjih novosti, Borbe i Politike, gdje je najveći dio radnog vijeka proveo kao komentator i hroničar.
Bio je i glavni urednik nedjeljnika NIN. Mimo volje penzionisan je 1987. godine.
Dobio je više priznanja i nagrada za svoj novinarski rad.
Slavoljub Đukić je autor više knjiga iz oblasti publicistike (četiri o režimu Slobodana Miloševića) ,,Kako se dogodio vođa (1991), ,,Između slave i anateme” (1994), ,,On, ona i mi” (1997), ,,Kraj srpske bajke” (1999) kao i djela ,,Čovek u svom vremenu” (1989), ,,Slom srpskih liberala” (1990), ,,Lovljenje vetra”, biografsku priču o intelektualnom angažmanu Dobrice Ćosića (2001).
Posljednja publicistička djela su mu ,,Pogled iz osinjaka” (razgovori i susreti sa Dobricom Ćosićem) i ,,Političko groblje”, knjiga koju je najviše cijenio i za koju je dobio nagrade ,,Desimir Tošić” (2009) i ,,Svetosavski pečat” (2010).
Đukić je bio koscenarista i pisac za nekoliko dokumentarnih filmova, koji su osvojili najviše umjetničke nagrade, među kojima su ,,Krov”, ,,Žulj” i ,,Povratak iz Kutuzera”.
Đukićevi tekstovi i djela ostavili su neizbrisiv trag na domaćoj medijskoj i javnoj sceni, ocjenjuju beogradski mediji.
Kako je saopštila porodica, vrijeme i mesto sahrane Slavoljuba Đukića biće naknadno objavljeni.

Izvor: beta.rs