MAGAZIN PREPORUKA

FOTO: Sedam najljepših pozorišta na svijetu

Predstavljamo vam najspektakularnije pozornice širom svijeta, koje glumci svojim talentom svakodnevno ukrašavaju čineći ih nezaboravnim mjestom gde nastaje umjetnost.

Minak (Velika Britanija)

Foto: Profimedia

Pozorište na otvorenom je bila zamisao Rovene Kejd, starije sestre feministkinje Katarine Burdekin, koja je na kraju svog vrta izgradila pozorište za lokalne glumce. Pozorište se nalazi u malom selu Portkurnu, u Kornvelu, okrugu u Velikoj Britaniji.

Koncertna sala Volt Dizni (SAD)

Foto: Profimedia

Ovo pozorište u Los Anđelesu je remek djelo Frenka Gerija, koji je osmislio jedno od akustički najsofisticiranijih mjesta na svijetu, koje je izgrađeno 2003. godine.

Opera Oslo (Norveška)

Foto: Profimedia

Ugaona Opera Oslo karakteristična je po arhitekturi, staklu i bijelom mermeru, a kada pada snijeg, izdiže se iz uvale Oslofjorda poput sante leda. Završena je 2008. godine.

Odeon Heroda Atičkog (Grčka)

Foto: Profimedia

Smješteno na jugozapadnoj padini Akropolja, pozorište Odeon Heroda Atičkog je završeno 174. godine, a na početku je imalo drveni krov i kapacitet od 5.000 mesta. Cijelo pozorište je obnovljeno 1950-ih godina, a od tada su na ovoj pozornici koncerte držale zvijezde od Eltona Džona do Marije Kalas.

Opera Guangdžou (Kina)

Foto: Profimedia

Futurističku, raskošnu Operu Guangdžou u južnoj Kini osmislila je Zaha Hadid.

Zebune/Seebühne (Austrija)

Foto: Profimedia

Zebune (plutajuća pozornica) se nalazi na Bodenskom jezeru u Austriji, a najdramatičnje postavke se dešavaju u vrijeme Bregenc festivala.

Glob pozorište (Velika Britanija)

Foto: Profimedia

Glob je bilo pozorište izgrađeno posebno za jednu trupu, koja je izgradnju i finansirala, a kojoj je pripadao i Vilijem Šekspir. Na slici se može vidjeti replika Glob teatra, koja izgleda skoro identično kao originalno Glob pozorište, koje je sagrađeno 1599. godine, a izgorelo u požaru 1613. godine.

 

Izvor: Nacionalna geografija