BILI SMO DRUŠTVO

PREMIJER MARKOVIĆ NA NOVOGODIŠNJEM PRIJEMU: Na vanjskom planu rezultati Vlade dobri, a u ekonomiji impresivni (FOTO)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je u tradicionalnom obraćanju na kraju godine da je protekla 2018. bila uspješna na vanjskom i na unutrašnjem planu, da se Crna Gora potvrdila kao kredibilna članica NATO-a i da je održala dinamiku pregovora sa EU, ali je istakao da najvećim uspjehom smatra naše ekonomske rezultate koje je nazvao impresivnim.

-Ovo je bila godina snažne međunarodne afirmacije Crne Gore, dinamičnog ekonomskog razvoja, stabilizacije političkih i ukupnih društvenih prilika. Kao nova punopravna članica NATO-a i u ovoj godini potvrdili smo sposobnost da sa partnerima preuzmemo odgovornosti i doprinosimo vrijednostima Alijanse – miru i stabilnosti. Kao pouzdan susjed prenosili smo naša iskustva zemljama koje su u procesu evro-atlantskih i evropskih integracija, pomažući da prevaziđu i najsloženije izazove. Sve to – promovišući dijalog i strpljenje kao ključne odrednice sveukupnog napretka našeg regiona – rekao je predsjednik Vlade na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je priredio za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor.

Premijer je istakao da je u protekloj godini Crna Gora održala dinamiku u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

-Razumjeli na pravi način ohrabrujuće poruke iz Brisela. Posebno one sa samita Evropska unija – Zapadni Balkan, o evropskoj perspektivi zemalja kandidata ali i cijelog regiona – rekao je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je poručio da naša zemlja želi da bude u onoj Evropskoj uniji kakvom će je oblikovati njeni građani, ali je dodao da do je tada borba za evropske vrijednosti naš primarni i najvažniji zadatak.

Premijer je, kao naš najveći uspjeh u prethodnoj godini ocijenio ekonomiju.

-Na planu ostvarivanja ekonomske politike Vlada je ostvarila impresivne rezultate. Bilansi naših javnih finansija su značajno bolji. Dvjesta miliona prihoda više nego u 2017, prepolovljen deficit, značajno više novca za obrazovanje, zdravstvo, nauku i poljoprivredu. Turistička sezona je premašila rekorde proslogodišnje, sa više od milijardu eura ostvarenog prihoda. A upravo prije dva sata objavljen je i podatak o rastu naše ekonomije u trećem kvartalu od cijelih pet odsto, što je treća najviša stopa ekonomskog rasta u Evropi. Crna Gora je danas jedno veliko gradilište sa 138 miliona eura više stranih ivesticija nego u prethodnoj godini“– rekao je na Novogodišnjem prijemu predsjednik Vlade.

Ovaj tempo razvoja ćemo, decidan je bio premijer, sasvim sigurno nastaviti i u 2019. godini.

-I zbog toga će se već krajem naredne, a svakako početkom 2020. godine to odraziti na rast životnog standarda: kroz rast ličnih primanja; nova i bolje plaćena radna mjesta; izdašniji penzioni fond i pravednija socijalna davanja – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je rekao da će Vlada nastaviti da kreira ekonomski rast koji će biti zasnovan i utemeljen na realnim ekonomskim parametrima; rast koji je održiv i dugoročan; rast koji će osnažiti finansijsku i ekonomsku stabilnost države.

Prijemu su prisustvovale visoke zvanice političkog, kulturnog i javnog života, među kojima predsjednici države i parlamenta Milo Đukanović i Ivan Brajović, bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo (Dedeić) i paroh podgorički Mitropolije crnogogorsko-primorske Predrag Šćepanović.

This slideshow requires JavaScript.

Mn.M.