DRUŠTVO PREPORUKA

KLINIČKI CENTAR CRNE GORE: U 2019. dolazi 60 novih ljekara

Dolazak novih 60 ljekara, nabavka nove opreme, izmještanje Psihijatrijske i Klinike za dermatovenerologiju iz parka Petrovića u krug KCCG, kao i smanjenje lista čekanja, planovi su najveće zdravstvene ustanove u Crnoj Gori za 2019. godinu.

Kako je kazao direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković, trenutno je na specijalizaciji 202 doktora, ove godine se vratilo 28 specijalizanata, a sljedeće godine očekuju oko 60 novih specijalista u KCCG i u narednom periodu oko 50 do 70 novih ljekara.

Kako je istakao, fokusiraće se i na nabavku nove opreme.

Eraković je kazao da će do kraja godine pustiti u rad linearni akcelerator, čija je vrijednost 2,5 miliona eura, a da planiraju da naredne godine nabave još jedan.

-Tako da će Crna Gora sa tri lineralna akceleratora, sa brojem stanovnika koji pokriva biti ubjedljivo najrazvijenija država u regionu sa pokrivenošću radioterapije i nadam se da ćemo moći da ponudimo ove usloge ne samo građanima Crne Gore nego i iz regiona – istakao je Eraković.

On je rekao da u Crnoj Gori ima pet magnetnih rezonanci, od čega su dvije u privatnim zdravstvenim ustanovama, i dodao da planiraju nabavaku još jedne, ali da se to ne može očekivati naredne godine.

Kako je dodao, nabavljen je i skener za Dječju bolnicu vrijedan oko 750.000 eura.

Eraković je najavio da će naredne godine instalirati novu angiosalu, čime će stvoriti priliku za uvođenje procedura koje do sada nijesu rađene u KCCG, nabaviti novu opremu za Kliniku za urologiju i za sve minimalno invazivne hirurške procedure.

U dogovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) i Ministarstvom finasija, za narednu godinu opredijeliće poseban Fond za eksperte, gdje će moći da ugoste najveća evropska imena iz različitih oblasti medicine, čiji će cilj biti da edukuju crnogorske doktore i prezentuju nove metode i tehnike rada.

Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, direkor KCCG je rekao da planiraju otvaranje Intezivne jedinice Klinike za neurologiju, rekonstrukciju Interne klinike, kao i centara za patologiju i plastičnu hirurgiju.

Prema njegovim riječima, jedan od najvažnijih strateških planova je izmiještanje klinika iz prostora parka Petrovića u krug KCCG.

-Već su obezbijeđena sredstva za klinike za infektive bolesti i za dermatovenerologiju. Projekat je prihvaćen, zgrada je već ucrtana u Detaljno urbanističkom planu, u toku je pribavljanje ostalih dozvola i nadam se da ćemo sljedeće godine krenuti sa izgradnjom – istakao je Eraković.

On je kazao da su u Centru za ginekologiju i akušerstvo i Porodilištu odlični uslovi i dodao da su obezbijedili sredstva da naredne godine krenu sa bejbi frendli /baby friendly/ programom.

Na prostoru stare transfuzije planiraju da adaptiraju prostor i puste u rad novi Centar za imunologiju i genetiku.

Na pitanje novinara šta bi trebalo preduzeti da bi se dostigao evropski indeks dostupnosti liječenja pacijentima, Eraković je rekao da su ljekari u KCCG maksimalno angažovani i da rade punim kapacitetom.

-Sa 200 novih doktora, koji će skoro udvostručiti trenutne ljekarske kapacitete KCCG, dosupnost usluga biće još veća – rekao je Eraković, ističući da se i prostorni kapaciteti najveće zdravstvene institucije u Crnoj Gori moraju povećati.

Upitan koliko i gdje najviše neodstalje ljekara, Eraković je rekao da su određeni segmenti u Dječijoj bolnici najdeficitarniji, odnosno da je problem na dječijoj psihijatriji i oftalmologiji.

-U pružanju usluga to se ne osjeća, to nadoknađujemo angažovanjem ljekara iz drugih centara i privatnih zdravstvenih ustanova – kazao je Eraković i dodao da naredne godine, dolaskom novih doktora, očekuju da Dječija bolnica bude u boljoj poziciji.

On je, odgovarajući na pitanja, rekao da još nemaju zvaničan budžet za narednu godinu i da su u toku pregovori sa Fondom za zdravstvo.

-Naša procjena je da je za narednu godinu potrebno oko 75 miliona eura. Nadam se da ćemo imati novac koja smo predvidjeli – rekao je Eraković.

 

Izvor: RTCG