MAGAZIN PREPORUKA

TRIDESET OSAM GODINA OD SMRTI DŽONA LENONA: Divio se Jugoslaviji

Foto: JohnLennon.com

Svijet danas obilježava 38 godina od smrti Džona Lenona. Njega je ispred zgrade ,,Dakota” u Njujorku u kojoj je muzičar tada živio ubio Mark Dejvid Čepmen koji služi doživotnu zatvorsku kaznu.
Džon Lenon bio je borac za mir, za prava radnika, za to da nema granica među zemljama, ljudima i religijama, borac da ,,svijet jednog dana diše kao jedno”, da bude ujedinjen i živi u miru.
Tim povodom Aleksandar Janković, osnivač i pjevač zrenjaninske grupe ,,Instant karma”, imena dobijenog na osnovu istoimene kompozicije Džona Lenona, objavio je zanimljivu fotografiju na kojoj Džon Lenon stoji na vratima ispod znaka ,,Yugoslavia”. Ova  fotografija nastala je 25. oktobar 1974. godine u Njujorku, a uslikao je Dejvid Gar.

Lenon se divio Jugoslaviji, pa tako u intervjuu iz 1971. godine sa Tarikom Alijem za ,,CounterPunchers” izražava želju da dođe u tu zemlju i vidi kako funkcionišu prava radnika.
Unuka predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita Saša Broz našla je prije dvije godine pismo koje su Džon Lenon i Joko Ono napisali Titu ljeta 1969. godine.
– Poštovani gospodine, u ovom paketu šaljemo Vam dva žira u nadi da ćete ih zasaditi u svom dvorištu i da će iz njih izrasti hrastovi kao simbol mira u svijetu. Vaši, s ljubavlju, Džon i Joko Ono Lenon – pisalo je tu.
Nažalost, Lenonova ideja o miru u svijetu i ujedinjenju ostaje i dalje san.
B.R.