PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Pomorandže jačaju imunitet

Pomorandža obliluje velikim procentom vode, provitaminom A, vitaminima B i E, a samo jedna pomorandža sadrži gotovo 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Bogata je i dijetalnim vlaknima, kalijumom, kalcijumom, jodom, fosforom, cinkom, manganom i gvožđem, te jača organizam čineći ga otpornim na viruse i infekcije.

Takođe, pomorandže smanjuju i nivo holesterola u krvi, normalizuju srčanu aktivnost, štite od kancera usne šupljine, jednjaka i crijeva, pomažu pri varenju i ubrzavaju ga, održavaju imunološki sistem na visokom nivou, aktiviraju žlijezde sa unutrašnjim lučenjem i jačaju krvne sudove.

Posebnu važnost kod pomorandži ima kalcijum koji se lako apsorbuje. Ona obiluje i vitaminom C koji ima posebnu važnost za pušače, jer uništava nikotin.

Svakodnevno konzumiranje ovog voća predstavlja i dobru zaštitu neurona u mozgu i kičmenoj moždini, dok antioksidansi u njemu smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom. Na taj način smanjuje se mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama, odnosno omogućava bezbrižno starenje, uz očuvanje bistrog uma.

Kora pomorandže sadrži moćne antioksidante, koji su odlični borci protiv slobodnih radikala i bora. Zato maske s narandžinom korom preporučuju svi dermatolozi.

 

Izvor: nadlanu