PREPORUKA SPORT

HUMANI POSTUPAK BOKSERA: Fjuri deset miliona eura dao siromašnima

Britanski bokser Tajson Fjuri je nakon borbe protiv Deontaja Vajldera donirao deset miliona eura siromašnima, i time ispunio ranije dato obećanje da će sav novac zarađen od tog meča dati u humanitarne svrhe.

On se dan nakon meča, emotivnom porukom obratio svim ljudima koji imaju problema s depresijom, upućujući im poruke podrše i otkrivajući da se i sam borio protiv te bolesti.

Fjuri je u samo tri godine dva puta u potpunosti promijenio svoj život. Kada je postao prvak svijeta pobjedom protiv Klička, upao je u veliku depresiju, alkohol i kokain, koji su mu gotovo uništili život, i ovaj bokser je otvoreno priznao da se nalazio na korak od samoubistva.

Činilo se da je karijeri ovog boksera možda i prerano došao kraj, a onda je shvatio sve greške koje je napravio, savladao je depresiju i iz nje je izašao samo snažniji. Vratio se treninzima, počeo je svakodnevno ići u teretanu, a kao nagrada svega stigla je borba protiv WBC prvaka Vajldera u kojoj je tokom svih 12 rundi bio minimalno ravnopravan, ako ne i bolji protivnik.

-Prije dvije godine sam imao velikih psihičkih problema, ali sam pokazao da svi oni koji imaju takve probleme mogu da se izvuku. Ljudi, svi vi koji se borite s istim problemom, ovo sam napravio za vas. Ako sam se ja uspio izvući iz toga, onda možete i vi, zato, dajte sve od sebe i idemo dalje. Uz vas sam, idemo da uradimo to kao tim – napisao je Fjuri.

On je nakon borbe pokazao da je veliki humanitarac i donirao je deset miliona eura siromašnima.

-Bokser sam, nisam biznismen. U dobrotvorne svrhe ću poslat ček, želim pomoći ljudima koji ne mogu pomoći sami sebi. Izgradiću kuće za beskućnike, jer novac ne mogu ponijeti sa sobom u grob. Bolje je učiniti nešto dobro. Kada se vratim kući, izgradiću domove za siromašne i organizovati ustanove za odvikavanje od droge i akohola – rekao je Fjuri.

Bokser je otac četvoro djece, a odlučio je da od borbe protiv Vajldera neće potrošiti ni cent na sebe i svoju porodicu.

 

Izvor: Klix