MAGAZIN SLAJDER

DELTA CITY: Otvoren jubilarni Međunarodni diplomatski humanitarni Božićni bazar

Jubilarni, deseti Međunarodni diplomatski humanitarni Božićni bazar, u organizaciji Međunarodnog kluba žena Crne Gore, uz logističku podršku Delta City-a, počeo je jutros u tržnom centru ,,Delta City” i trajaće do 18 sati.
Ministarka Javne uprave Suzana Pribilović, otvarajući Bazar, rekla je da ovaj događaj njeguje tradiciju humanosti i solidarnosti.
– Danas su se na ovom mjestu okupile i sjedinile različite tradicije i kulture u onoj najvažnijoj ljudskoj misiji, misiji humanosti, dobročinstva i milosrđa. Vjerujem da je ovo istovremeno i dobra prilika da se kroz jednu kreativnu razmjenu naših kulturnih identiteta, različitosti i osobenosti, bolje upoznamo i povežemo. Upravo je to najveća vrijednost ovakvih događaja, jer istovremeno podstiču da ne zaboravimo da smo kao društvo u obavezi da brinemo o onima kojima je pomoć potrebna, ali i jedni o drugima. Ubijeđena sam da će mnoštvo različitih kultura pokazati da nam je srce veliko i da ćemo ovim današnjim činom darivanja za trenutak nekome uljepšati, olakšati ili oplemeniti život – istakla je Pribilović.
Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić kazao je da to što 21 ambasada učestvuje danas u ovom humanitarnom bazaru znači da Podgorica raste kao grad i ,,da je 21 država sa svojim proizvodima odučila pružiti ruku i pomoći onima kojima je to potrebno.”
– Vi koji ste došli ovdje odvojili ste svoje vrijeme, danas ćete kupiti proizvode. Biće nam svima divno, družićemo se, a ja smatram da je ovo novogodišnje i prednovogodišnje vrijeme dobro družiti se, podijeliti, stisnuti nekom ruku, imati osjećaj prema nekome ko je u potrebi. Zato ste tu. Uživajte. Družimo se, kupujmo i skupimo neke novce za one kojima je potrebno – poručio je Grubišić.
Predsjednica Međunarodnog kluba žena Crne Gore Ajlin Galip na crnogorskom jeziku podsjetila je, uz zahvalnost ambasadama, institucijama i organizacijama na realizaciji i učešću, da će novac prikupljen ove godine biti upućen  Dječijem domu ,,Mladost” u Bijeloj, JU Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju i za kupovinu edukativnih sredstava osnovnim školama ,,Radojica Perović” i ,,Oktoih” i vrtiću ,,Sunce”.
– I ove godine imate priliku da pod jednim krovom dođete do proizvoda koji predstavljaju kulturu i tradiciju mnogih zemalja s jedne strane, dok sa druge strane imate priliku da na lutriji dobijete vrlo specijalne nagrade. Dok uživamo u ovom izvanrednom okruženju, u isto vrijeme dajemo doprinos crnogorskom društvenom životu. Želimo vam zabavan dan i puno kupovine – rekla je Ajlin Galip.
Mobilni telefoni bili su spremni da zabilježe nastup mališana u muzičkom programu. Prva su na scenu stupila djeca iz privatne škole ,,United kids international Montenegro” koja su otpjevala ,,We wish you a Merry Christamas”, ,,Rudolph the Red Nosed Reindeer” i ,,Jingle Bells”. Zatim su mališani iz ,,Quality school international”-a otpjevali ,,Perfect holiday treat”, dok se Škola plesa i mjuzikla ,,Duga land” predstavila predstavom ,,Snežana is edam patuljaka”, u koreografiji Marine Nine Rmuš.
Voditeljka programa bila je Dušica Vugdelić.
Humanost u srcima i osmjesi na licima uvijek su tu kada je u pitanju ovaj božićni bazar. Tako je bilo i ove godine. ,,Delta city” od otvaranja bazara bila je ispunjena posjetiocima. Štandovi su postavljeni za 21 ambasadu, od kojih je Francuska povratnik, a Ukrajina se predstavlja prvi put, kao i za Televiziju Vijesti, T-com i Fondaciju ,,Njegoš”.
Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana Crne Gore na svom štandu imao je knjige, suvenire, kape, ručni rad, posude sa čaj, a ogromno interesovanje vladalo je za tradicionalna jela koja su bila u ponudi – baklava, pilav sa mesom, sarme od junetine i vinove loze, salatu od nara i hljeb.
Pored njih, takođe veliki red bio je pored štanda turskog Instituta Yunus Emre – Podgorica, na kojem su bile pidžame, šalovi, ćebad, te salate, suve kajsije, pavlaka, sokovi, kisjela voda, baklava i ostali slatkiši, lokum i kifle.
Na štandu pored, Francuska je imala u ponudi vino, sendviče i nakit, dok je Ukrajina donijela tradicionalna jela – pite, salate, sendviče, slatkiše, te vino i igračke.
Do njih, Amerikanci su nudili knjige, kokice, mančmelo, kapkejks, pitu od jabuke, keks, banana hljeb, a pored toga i knjige.
Italijani su u svoju ponudu uvrstili kuvanje paste  i spremanje kafe. Uz to, bila su tu dodatna pakovanja sa pastom, čajevima, slatkišima, vinom i uljem.
Na makedonskom štandu bilo je slatkiša, vina, muslija, sira, pasulja, kornišona, kobasica i ajvara. Grčka je u bogatoj ponudi imala masline, feta sir, maslinovo ulje, prvi put pašte, zatim vino, božićne kolače i puter od kikirikija, Kina ukrase, igračke, sirće, čajeve, nakit, kravate, kaiševe, spremali su specijalitete, Hrvatska je, takođe, pripremila pite i slatkiše, zatim začine, vino i sokove.
Na štandu Kosova u ponudi je bio burek, štrudle, sir, krastvace, paprika, pivo i vino.
Južna Koreja u ponudi je imala suši, salate, rižu, musli, nudle, pečeni puter od badema i razne ostale specijalitete, Slovenija  kućne aparate, kafu, šalove, rukavice, papuče, ukrase, štrudlu, sokove, masline i kolače. Njemačka je imala u ponudi ruksak, majice, knjige i kolače. Naštandu Austrije bile su izložene čaše, mocart kugle i kuvano vino. Srbija je imala vino, slatkiše, začine, ,,zlatiborac”, čajeve, ukrase i čaše.
Pivo, vino, liker, kobasice, slatkiše, majice, šalove, košarkašku loptu, Monopol Poljska, tradicionalna jela i keks, te luk bili su izloženi na štandu Poljeske. Na iznenađenje posjetilaca, Poljska je organizovala i licitaciju majice popularnog košarkaša Marčina Gorcata koji sada igra u NBA ligi za LA Kliperse. Početna cijena bila je 20 eura.
Slovačka je, takođe, odlučila da u ponudu uvrsti tradicionalna jela, svjećice, krpe za kuhinju, ukrase, punč, božićne čokoladice i keks.
Češka je za posjetioce spremila tradicionalno jelo – kobasice sa senfom i hljebom, češku limunadu, pivo, te ručni rad – svilenu maramu, korice za knjige i puzle sa čokoladom.
Televizija Vijesti na svom štandu imala je slatkiše i pogačice, Telekom je imao Monopol Crna Gora, majice, kolače, paštrovačke ruštule i drugo, a Fondacija ,,Petrović Njegoš” majice, knjige, nakit, slike, vino i slatkiše.
Nova članica Međunarodnog kluba žena Miriam Mainka nudila je posjetiocima besplatno mlade sadnice, njih stotinu, koje će moći da posade gdje žele. Na štandu Međunarodnog kluba žena bilo je još ručno rađenog nakita, vina i šalova od kašmira iz Mongolije.
Kao i svake godine, organizovana je lutrija. Listić košta 2,50 eura i svaki je dobitni.  Glavne nagrade su telefoni, lap topovi i noćenja u hotelu.
B.R.
Foto: B. Šekularac

(Više fotografija u foto galeriji)