PREPORUKA SPORT

FUDBAL: Moguće uvođenje novih pravila igre

FIFA i Internacionalni bord fudbalske asocijacije danas će se sastati kako bi razmatrali izmjene pravila fudbala. Čak 50 novih prijedloga nalazi se na dnevnom redu, a o nekima je bilo riječi i prethodnih mjeseci.

Ovo su neka od najzanimljivijih pravila o kojima će se danas raspravljati:

– Ukida se pravilo nastavka igre poslije penala. Razlog je jasan, niko više ne poštuje pravilo da ne smije da se utrči u šesnaesterac prije nego što lopta krene sa bijele tačke, pa će ubuduće penali biti izvođeni kao i poslije produžetaka, bez nastavka igre.

– U slučaju namjernog vraćanja lopte golmanu nogom, čuvar mreže gubi status “specijalne pozicije” i tretira se kao običan igrač u polju. To znači i da ukoliko bude igrao rukom – kao i ostali na terenu – skrivio je penal.

– Uvodi se ABBA sistem izvođenja jednaesteraca. To znači da šuteri ne izvode najstrože kazne u penal serijama kao do sada, jedni pa drugi, već da se miješaju, u prvoj seriji puca prvi A, u drugoj puca prvi B tim. To je i iz razloga što je postojeći sistem nepošten jer je u 60% penal serija pobjeđivao tim koji je pucao prvi.

– Ako je šaka/ruka iznad nivoa ramena, to je uvijek nedozvoljena igra i mora da se sankcioniše.

– Čak i kada gol bude postignut rukom, od sada će biti manje mogućnosti za interpretaciju od strane samih sudija. Nijedan pogodak rukom neće važiti u budućnosti, bilo da je postignut namjerno ili slučajno.

– Kada igrač bude zamijenjen, on više neće moći da se šunja i oklijeva sa napuštanjem terena, već će napustiti teren na mjestu na kojem stoji, kako bi igra mogla odmah da bude nastavljena.

– Golman od sada može da doda loptu saigraču i u šesnaestercu iz gol-auta. Do sada se u takvim slučajevima slobodan udarac ponavaljao, pa se i tu gubilo vrijeme.

– Faulirani igrač kojem se ukazivala pomoć može da se vrati na teren i izvede slobodan udarac ili penal odmah. To će svakako stvoriti polemiku jer bismo imali slučaj da je neko simulirao povredu, da mu je ukazana pomoć i da je igrao u istom napadu kao da se ništa nije desilo.

– Ubuduće, samo igrači tima koji se brani smiju da stoje u živom zidu, dakle nema više protivničkih igrača. Time će se spriječiti guranje i gužva koje obično nastaju.

– I trenerima se od sada pokazuju žuti i crveni kartoni. Kao i fudbaleri i oni mogu da budu suspendovani, ukoliko nakupe više javnih opomena.

 

Izvor: Mozzartsport.com