MODA SLAJDER

PODGORICA: Počeo Mionetto Prosecco Fashion Week Montenegro

Mionetto Prosecco Fashion Week Montenegro počeo je sinoć na Imanju Knjaz u Podgorici, u organizaciji Modne komore Crne Gore.
„Mercedes Benz Fashion Day“ otvorila je Sanja Bobar revijom ,,Ringišpil”. Na početku je književnica Jelena Bačić-Alimpić pročitala odlomak iz svojeg romana ,,Ringišpil”. Voditeljka Iris Polumenta potom je prošetala pistom u prvoj od 17 kreacija Sanje Bobar. Prikazane su elegantne haljine, duge i kratke, lepršave i pripijene i kombinezoni sa elementima ručnog rada, čipke, svile, tila, sa perlicama, u crnoj, bijeloj, krem, plavoj, crvenoj, metalik i zelenoj boji. Bobar kaže da je ovako nazvala kolekciju jer ringišpil života pruža niz lijepih, veselih uspješnih vožnji, te da je kolekcija namijenjena svim damama.

This slideshow requires JavaScript.

Novu kolekciju predstavila je i Marina Banović-Džuver.

Ona je bila inspirisana bajkama braće Grim, a njenu modnu bajku otvorila je jedno od zaštitnih lica Mionetto Prosecco Fashion Week Montenegra Lea Tarailo, obučena u  Crvenkapu.  A Crvenkapu je crnogorska dizajnerka vidjela u karo dugom kaputu, sa kapuljačom i našivenim cvjetnim amblemom u vidu džepova. Junakinje iz bajke Marine Banović-Džuver savršeno su se uklopile u scenografski ambijent ledene planine i ogoljenog drveća. Cvjetni amblem, ovoga puta na leđima karo kaputa, imala je i manekenka u narednoj kreaciji, dok je na drugom kaputu svjetlucavim slovima bilo ispisano MARINA. ,,Ledene” boje krasile su kapute. Prikazani su, pored kaputa, blejzeri, ogrtači, pelerine, šorts, haljine, pantalone i majice u bijeloj, pink, plavoj, karo i sivoj boji. Zanimljivog spoja tvida, pliša, mohera i buklea, od tkanina prirodnog sastava i veza, sa krunama i šeširima na glavi. Aplauz i upaljeni telefoni kako bi zabilježili uspomenu na ovu zimsku bajku označili su kraj revije.

This slideshow requires JavaScript.

– Koloritno, iako je jesenje- zimska kompozicija, vezovi, aplikacije i dorada je čine vedrom i veselom. Zato će tmurni zimski dani djelovati drugačije iz naše perspektive – opisala je Marina Banović-Džuver ovu kolekciju.
Britanski modni brend ,,Minotti” predstavio je kolekciju za djecu. Dječaci i djevojčice dobijali su aplauz sa svakim izlaskom. Prikazane su haljine, jakne, majice, prsluci, pantalone, kape i šalovi.

This slideshow requires JavaScript.

Deset mladih dizajnera, finalista konkursa Mionetto Prosecco, prikazalo je po jedan model inspirisan etiketom ,,Mionetto Prosecco”, pa su tako na svakoj kreaciji dominirale crna i narandžasta boja. Ta je revija bila takmičarskog tipa. Žiri u sastavu modna novinarka Ranka Perović, modna blogerka Milena Pejović, modna dizajnerka Sanja Bobar, PR Henkell International GMBH, grupe  Vanesa Leman i brand manager kompanije G3 Spirits i Mionetto Prosecca u Crnoj Gori Dragana Drobnjak, prvu nagradu dodijelio je Kristini Mitrović i ona je osvojila putovanje za dvoje u Milano, drugoplasirana Dubravka Sušić je dobila mašinu za šivenje, a trećeplasirana Jovana Jelovac šablon za crtanje.
Turski brend ,,JoyMiss” predstavio se najnovijom kolekcijom u kojoj su dominirali kompleti, haljine i blejzeri u crnoj, bijeloj, sivoj, zelenoj boji, na pruge i sa animal printom. Reviju je zatvorila crnogorska glumica Jelena Nenezić-Rakočević u crnoj asimetričnoj kratkoj haljini sa resama.

This slideshow requires JavaScript.

Edita Nimanbegu-Barović prikazala je kolekciju ,,Untold”. Ova revija otvorena je lepršavom maslinasto zelenom haljinom u grčkom stilu. Svaka haljina imala je prorez. Nisu sve bile lepršave. Bilo je i pripijenih. Od boja zastupljene su bile bijela, crna, teget, crvena, plava, siva i crna.
– Kolekcija je bila inspirisana ulcinjskom legendom, isto kao prethodna, ali ovaj put je u pitanju legenda o vilama koje čuvaju blago ilirske kraljice Teute. To je mjesto u Valdanosu, zovu ga i Viline vode. Odatle je krenula ideja i onda sam jednostavno se nadovezivala.  Sve su vile predstavljene – šumska, poljska, dobre i loše vile – rekla je Nimanbegu-Barović za MNE magazin nakon revije.
Dodala je da je koristila ručno rađenu čipku, dosta ručnog rada, ali isvilua, muslin, taft i organdin. 

This slideshow requires JavaScript.

Direktor Modne komore Crne Gore Srđa Lubarda bio je zadovoljan početkom manifestacije.
– Uvijek težimo da budemo bolji i bolji. Mislim da smo ovoga puta najbolji do sada. Ovo je vrhunac, i što se tiče kolekcija, i što se tiče večeri, i scene, i organizacije i publike – prenio je utiske Lubarda za MNE magazin.

U holu su bili izloženi radovi-kreacije učenika SSŠ ,,Spasoje Raspopović” iz Podgorice.

Oficijelnu šminku i frizuru Crnogorske nedjelje mode radi tim Kuće mode i ljepote ,,Zoran“. Oficijelni fotografi su Anes Lekić, Blacky foto i Nikola Pejović. Video produkcija – Ljubo Jovović.
Luksuzna holivudska kozmetika za kosu Philip B, koja je odskoro u Podgorici je Beauty partner revije. Riječ je o proizvodima koje je osmislio frizer najpoznatijih svjetskih zvijezda Filip Berković. Svaki preparat ima jedinstvenu formulu, mješavinu prirodnih sastojaka, a efekat je vidljiv već nakon prve upotrebe.

Oficijelni auto-prevoznik dizajnera je novi Mercedes CLS.
Glavni medijski sponzori su A1 TV Montenegro, Lepota i Zdravlje, DRS, Gracija, MNE magazin i Bazar.

Podsjetimo, zaštitna lica manifestacije su Ljubica Medenica, Ana Prelević, Kristina Đurković, Lea Tarailo, Stefan Popović i Balša Zajić. Naslovnu fotografiju i idejno rješenje uradio je Đorđe Živaljević, šminku Marija Ivanović – Šukovic, frizure Vlado Beauty Bar,  outfit – Marta Miljanić i butik Picasso, astilistkinja je bila Nataša Perunović.

Večeras u 20:30 sati na Imanju Knjaz, u okviru „Colgate Fashion Day“-a predstaviće se Hana Olajić, Nana&Iva, Sarabanda i City Moda Kids, Boško Jakovljević, Nina Dulović i Maja Velemirov. Modna komora će prirediti omaž nedavno preminulom crnogorskom dizajneru Dadu Jovanoviću.

B.R.

Foto: B. Šekularac

(Više fotografija u foto-galeriji)