ART PREPORUKA

PLESNA ŠKOLA “DUGA”: Pored modernih plesova, od sada i program mjuzikla, časovi u Beranama i Podgorici

Plesna škola “Duga”, osnovana 2009. godine u Beranama, od septembra okuplja veliki broj djece i mladih  i u Podgorici.

Pored modernih plesova (hip-hop, street dance show, show dance) po kojima je ovaj klub prepoznatljiv, umjetničko-edukativni centar “Dugaland” je uveo i program mjuzikla koji podrazumijeva obrađivanje poznatih pozorišnih i filmskih muzičkih komada.

Kako navodi koreografkinja Nina Rmuš, koja je ujedno i magistar engleskog jezika, veoma je važno razvijati više talenata kod djece, što im “Dugaland” i omogućava.

– Kroz zasebne časove plesa, glume i pjevanja, djeca razvijaju talente i ujedno unapređuju znanje engleskog jezika učenjem scenarija iz poznatih filmskih i pozorišnih ostvarenja poput “Čarobnjaka iz Oza”, “Petra Pan”, “Eni”, “Briljantina., “Mama Mia” i drugih- kazala je Rmuš.

Ova plesna škola uvela je i novi trend po kojem je za kratki vremenski period postala prepoznatljiva. Riječ je o plesnim spotovima koji bilježe veliki broj pregleda na YouTube-u.

Poslednji spot je posebno izazvao pozitivne reakcije publike, najviše zbog originalne priče koja je  upotpunjena  plesom i glumom, i sadrži sve elemente mjuzikla. Koreografkinja plesnog kluba, Nina Rmuš, koja je i režirala spot, za naš portal ističe da je koreografija za pjesmu “Be Italian” iz poznatog mjuzikla “Nine” ekranizovana iz razloga što želi da u što većoj mjeri mjuzikl bude zastupljen i na našim prostorima.

-Priprema mjuzikla je zbog svoje kompleksnosti izazovna i plesačima i meni. To je ozbiljan projekat koji zahtijeva kreativnost u procesu osmišljavanja radnje mjuzikla, koreografije, kostimografije i scenografije, što meni pričinjava veliko zadovoljstvo i svoj entuzijazam prenosim na plesače. U timu vlada divna atmosfera, i svaki zadatak koji im postavim, sa ushićenjem i radošću prihvate i iznesu. Iza naših uspjeha stoji veliki rad, trud, posvećenost i ljubav prema plesu- kazala je Nina.

Od osnivanja do danas članovi Kluba osvojili su 45 pehara za koreografije i dobili veliki broj priznanja. Takođe, nastupali su u talent show-u “Više od igre” kada su originalnim koreografijama i izvođenjem istih ostavili snažan utisak na žiri i publiku. Obilježje “Duge” je koreografija “Salute” koja je i izvedena u ovom takmičenju u kojem su stigli do polufinala.

D.M.

Foto: Privatna arhiva

 

kud duga