ART SLAJDER

HOTEL HILTON PODGORICA: Aplauz za predstavu ,,Boje šteka“

Glumci predstave ,,Boje šteka“ pokazali su sinoć zašto je ona najavljena kao događaj koji se ne propušta u ,,Hiltonu Podgorica Crna Gora”.
Kristalna dvorana odzvanjala je od smijeha i aplauza u toku i nakon predstave.
Tekst je napisao Miroljub Nedović, dok je iza kamere stao Slavenko Saletović.
Ispred kamere odlične uloge pružili su Petar Strugar u ulozi Crvenog, Uroš Jovčić u roli Plavog i Đorđe Stojković kao Žuti.
Oni tumače kriminalce, angažovane od nalogodavaca tajkuna, da odrade otmicu. Strah kod njih uvijek nastaje kada se na telefonu začuje tema iz filma ,,Kum“, što je označavalo da ih zove šef da vidi kako protiče ,,posao“.
Njih trojica žrtve su tranzicije. Crveni je bio bokser, Žuti je mašinac, sa suprugom, djecom i dugovanjima, a Plavi je diplomirao Srpski jezik i opštu književnost, nepravedno otpušten sa posla profesora, sa suprugom, djecom i propalim imanjem.
Dok njih trojica čekaju dalja uputstva šefa, razgovaraju o mnogim temama, pa su tako aplauz u publici izazivale rečenice poput onih da su sada ,,starlete sve članice akademija i ministarstava“, te da se ,,samo od kriminala i politike živi“ i da je u politici ,,mafija veća nego na Siciliji“ te da u Srbiji ,,ne može pošteno da se zaradi“.
Crveni savjetuje da se stoga životnim problemima pristupi kao ker, dok Plavi kaže da ,,mi svi malo više da čitamo, ne bismo sada ovdje ovako ,,ljetovali““.
Scenografiju je pored stola i stolica činio ,,zid“ na kojem su bili simbolični grafiti o vremenu u kojem se živi nakon tranzicije i njenim žrtvama – ,,Srbija RIP“, ,,Never forget“, ,,I love you. RIP“, ,,car!“, ,,miss“, ali i imena glumaca Petar, Đole i Uroš.
Sve ove ,,teške“ teme, glumci su ,,razbijali“ duhovitim dijalozima.
Tekst i foto: B.R.

kud duga