DRUŠTVO PREPORUKA

ZIMSKA OPREMA: Od sledeće sedmice obavezna

Uprkos  visokim temperaturama u većem dijelu zemlje, od oko 20 stepeni, do mora će se putovati sa zimskim gumama.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić donio je naredbu koja počinje da važi od narednog četvrtka, a kojom su propisani putni pravci na kojima je obavezna upotreba zimske opreme.

Novčanom kaznom od 50 eura do 150 eura kazniće se za prekršaj vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje nema zimsku opremu. Bez obzira da li postoje zimski uslovi, od 15. novembra 2018. do 31. marta 2019. godine obavezna je upotreba zimske oprema za sva motorna vozila na određenim putnim pravcima. Upotreba zimske opreme za sva motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju obavezna je na svim putevima ukoliko postoje zimski uslovi na putu (snijeg, led ili poledica).

Pravilnik pod zimskom opremom predviđa lance za snijeg i pneumatike za zimsku upotrebu čija dubina šare mora biti najmanje četiri milimetra za sva vozila.

Stručnjaci upozoravaju da, koliko god da su zimske gume dobre na temperaturi ispod sedam stepeni, iznad te temperature, ne samo što su nepotrebne i što je njihova potrošnja povećana, već imaju kontraefekat po bezbjednost.

 

Izvor: FOS