KULTURA PREPORUKA

KIC: Revija filmova o Merilin Monro

Revija posvećena filmskoj divi Merilin Monro, koja je po mnogo čemu obilježila vrijeme u kojem je živjela i stvarala, organizovaće se u okviru filmskog programa KIC-a “Budo Tomović” od 12. do 15.novembra.

Ova revija zatvoriće KIC-ov program posvećen ženama, odnosno segment nazvan filmske dame, a u okviru revije biće prikazani: 12. novembar – „Sedam godina vjernosti“ (1955), 13. novembar – „Princ i igračica“ (1957), 14. novembar – „Autobuska stanica“ (1956) i 15. novembar – „Neprilagođeni“ (1961).

Filmovi će biti prikazani u sali DODEST, sa početkom u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Merilin Monro je bila američka filmska glumica, pjevačica, model i zabavljačica. Filmsku karijeru je počela 1947. malim ulogama da bi 1950. privukla pažnju publike i kritičara sporednom ulogom u kultnom filmu „Sve o Evi“, sa Beti Dejvis u glavnoj ulozi. Tri godine kasnije igrala je glavnu ulogu u ljubavnoj drami „Nijagara“. Iako su njeni filmovi najčešće bili komercijalni, ali ne i kritički hitovi, Monro je bila jedna od najvećih filmskih zvijezda pedesetih godina dvadesetog veka. Najpoznatija je po ulogama u komedijama „Muškarci više vole plavuše“, „Kako se udati za milionera“, „Princ i igračica“ i „Majmunska posla“. Vrhuncem u njenoj karijeri se smatra film „Neki to vole vruće“, za koji je dobila Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu. Iako je bila poznata po svojim komičarskim sposobnostima, pred kraj karijere okrenula se ozbiljnijim ulogama. Američki filmski institut je njen potencijal prepoznao smjestivši je na šesto mjesto na listi deset najvećih glumica svih vremena.