MODA SLAJDER

VERICA RAKOČEVIĆ-KUZMANČEVIĆ PRED NASTUP NA MFW-U: Kolekcija ,,DreaM” je satkana od emocija

Foto: Milena Rakočević

Dizajnerka Verica Rakočević-Kuzmančević premijerno će prikazati kolekciju ,,DreaM” na Mionetto Prosecco Montenegro Fashion Week-u, koji će biti održan u Podgorici od 19. do 22. novembra. Za MNE magazin kaže da je to kolekcija satkana od emocija. Govori i o tome kako je, lutajući internetom, naišla na grb svoje porodice Dragović iz 1263. godine i kako će ga, kao dug ocu, implementirati u sve buduće kolekcije.
Mjesto u knjizi ,,Ikone stila Srbije – XX-XXI vek” za nju ima veliku težinu, a kao najveću ikonu stila Crne Gore navodi kraljicu Jelenu.
Krajem novembra vraćate se na Montenegro Fashion Week sa kolekcijom za sezonu proljeće-ljeto 2019. pod nazivom ,,Dream“. Kakav je to ,,san“ bio inspiracija za ovu kolekciju, koje materijale ste koristili i kome je namijenjena?
– Lutajući internetom slučajno sam naišla na grb moje porodice Dragović iz neke 1263. godine. Riješila sam da kao dug prema mom ocu koga sam beskrajno voljela taj grb implementiram u sve buduće kolekcije. Pošto to zahtjeva veliku pripremu a ja iz poštovanja prema zemlji mojih predaka i ljudi koji su me pozvali, donosim samo nešto što se premijerno prikazuje i kolekciju za sljedeću sezonu, tog grba sada neće biti ali san o tome je ova kolekcija. ,,DreaM”(Dragović Milić) je kolekcija satkana od emocija u koloritu i formi. Materijali su svila, vuna svila i viskoza. Namijenjena je sofisticiranoj ženi koja je sanjar i koja ima jasnu viziju toga kako svoje snove da pretvori u javu.
Što je Vaš najveći san?
– Da moja porodica i ja budemo zdravi, srećni i još dugo budemo zajedno.
Kažete da naći se u knjizi ,,Ikone stila Srbije – XX-XXI vek“ je najveće priznanje u Vašoj karijeri. Što ga čini najvećim i ko su po Vama najveće ikone stila Srbije, Crne Gore i, na kraju, svijeta?
– To priznanje ima za mene veliku težinu jer je glavna urednica dr. Neda Todorović žena u čije kriterijume vjerujem. Osim toga, biti u knjizi koja je u neku ruku osigurana vječnost, pored Jovanke Broz, Milene Barili i ostalih vrlo uspješnih žena znači da će buduće generacije mojih potomaka imati čime da se ponose. Najveća ikona stila Crne Gore je kraljica Jelena koja je urođenu otmenost svoje zemlje utkala u vječni stil italijanki.
Proteklog mjeseca kolekcijom ,,Nomadi“ u autentičnom ambijentu, uz muziku supruga Veljka Kuzmančevića, obilježili ste 35 godina stvaralaštva. Koji je trenutak u tih 35 godina u kom ste osjetili najveći ponos?
– Definitivno prva Nedelja Visoke mode u Rimu 1999. godine, samo mjesec po završetku bombardovanja naše tada zajedničke zemlje.
Izjavili ste: ,,Žena koja nosi moju haljinu uvek ide ispred nje.“ Kako je Vama bilo uvijek ići ispred svog vremena?
– Lako, lepršavo i hrabro. Crnogorski gen sa kosovskim podnebljem dao mi je kosmičku energiju. Kroz život me je vodila izreka da su za vukovima uvijek kerovi lajali tako da ništa nije moglo da me zaustavi i poremeti.
Kako vidite modu danas?
– Vrijeme neumitno brzo teče, sada. čini mi se, brže nego ikada. Moda se poslije cikličnog vraćanja na prošle periode sada okrenula budućnosti. Novi materijali, ideje i pravci kao da se pripremaju za vladavinu robota. Tješi me samo činjenica da kuće kao što je Chanel i dalje rade odlično, a drže se provjerenih klasičnih formi i prirodnih materijala. Čini mi se da je današnja moda više okrenuta šok luku nego sofisticiranoj estetici.

Bojana Radonjić