ART SLAJDER

PODGORICA: Predstavljena kompozicija Momčila Zekovića ,,Ništa mi nije kao ti” u izvođenju Delića, Marovića, Alibabića i Simonovića

Kompozicija „Ništa mi nije kao ti“, koju izvode Danijel Alibabić, Rajo Simonović, Bojan Marović i Bojan Delić, promovisana je večeras u staroj kući Čubranovića u Staroj Varoši u Podgorici, u prostoru restorana ,,Byblos”.
Autor numere Momčilo Zeković Zeko kazao je da je sa Alibabićem u februaru napravio demo snimak, te da je pjesma trebalo da se nađe na Zekovićevom albumu ,,Džep sa tajnama”.
Ovo je, kaže on, ,,priča o jednom gradu, o jednoj ženi koju su mediji i naša sredina, možda, zaboravili.”
Glavna asocijacija, dok se pjesma stvarala jesu stihovi ,,Milica jedna u majke” koja opisuje koliko to ljubavi ima prema ženi, partnerki.
– Kad se pojavio refren, pomislio sam da to može biti jedna vrsta omaža. Treba biti vrlo oprezan kad se izgovaraju riječi ,,omaž nekome”. To je neko moje viđenje koje su na najbolji način ova  četiri draga čovjeka donijela na ovaj svijet – rekao je Zeković, izražavajući zahvalnost za podršku Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, koji su pomogli u realizaciji spota, uz Svila produkciju, građanima Stare Varoši i porodici.
Na pitanje MNE magazina kako je došlo do toga da upravo Marović, Delić, Alibabić i Simonović budu dio ovog projekta, Zeković je objasnio da kada je sa Alibabićem pravio demo varijantu Danijel je došao na ideju da nju otpjeva više vokala.
– Igrom slučaja sam radio na Rajovom albumu, sa Bojanom Delićem sam bio u kommunikaciji povodom sličnih varijanti. Odlučili smo da generacijski izvođači budu slični – istakao je Zeković.
Aranžman za pjesmu uradili su Marko Kon i Ivan Mirković. Kompletna kompozicija odsvirana je uživo. Za prelijepe kadrove spota bila je zadužena ,,Bubulj produkcija”. Sniman je početkom juna u Podgorici, na Sastavcima, u Staroj varoši, Kuslevovoj kući, mjestima oko Ribnice, a, zahvaljujući, kako je kazao Zeković, porodici Šestić u kući u kojoj je jedan dio života provela i Ksenija Cicvarić.
Bojan Marović istakao je da mu je velika čast da bude dio ovog projekta i da je san svakog Podgoričanina da uradi nešto za svoj grad. Otkrio je da je rođen ,,nekoliko kuća” od mjesta u kojem smo se večeras nalazili.
– Mislim da je dužnost i privilegija svih nas da čuvamo priču svog grada. Ksenija Cicvarić je nosilac Zlatne ploče i mnogih izdanja koje su svrstane u istoriju etno muzike koja je kulturna baština cijele bivše Jugoslavije. Rijetko ko će doživjeti toliku karijeru kao što je ona imala, ali pokušali smo da na svoj način, emocijom, doprinesemo i sa Zekom i cijelom ekipom prenesemo dio našeg grada, dio naše kulture i dio Crne Gore. Zaista je ova žena zasluživala, a i mi kao muzičari, da nas ovaj momenat učini vječnima, da nas grad pamti ovakve kakvi jesmo i da učinimo korak dalje, da se, možda, neke nove generacije sjete nečeg drugog i da pokažemo da poslije ovoga možemo da idemo dalje – kazao je Marović.
On je, na pitanje MNE magazina ,,Po čemu je Podgorica posebna u Vašem srcu?”, ispričao je da je obišao cijelu Evropu i ,,gledao neka mjesta koja sijaju 24 sata”, ali, ,,Podgorica je vazduh”.
– Ja kad dođem ovdje, ja sam nekako svoj. Osjećam se posebno i sigurno. Ovdje, neko kaže: ,,Je l’ imaš tremu, je l’ te strah koncerta u rodnom gradu?”, ja kažem: ,,Ne, ja samo imam veliku odgovornost. Ovi ljudi su me ovdje gledali dok sam bio pocijepanih koljena oko zgrade, oko kuća.” Sve ovo ostalo je manje važno – tvrdi Marović za MNE magazin.
Misli da su kao muzičari dužni da čuvaju ,,ono što je naše i ono što ostavljamo nekom drugom, odakle god da se doseli i odakle god da dođe”.
Alibabić je istakao da mu je čast što je dio ovog projekta i što je  inicijator da se njih četvorica okupe.
– Nadam se da vam se dopadaju pjesma i spot i priča koja je dosta emotivna – rekao je Alibabić.
Na naše pitanje  ,,Po čemu je Podgorica posebna u Vašem srcu?”, Alibabić je odgovorio je da  ne može nabrojati jedno mjesto i jednu stvar.
– Na Podgoricu me asocira mnogo toga. Podgoricu volim iznad svega i Podgorica je grad u kojem sam rođen, u kojem sam odrastao. Tako da, gdje god da se okrenem, koliko god da se Podgorica sad izgrađuje i svakim danom je sve ljepša, ali taj stari duh Podgorice zaista ja iskreno volim i kad sam prvi put čuo tonove ove pjesme, negdje sam osjetio tu emociju i stari duh te Podgorice – istakao je Alibabić za MNE magazin.
Delić je kazao da je uvijek maštao o velikoj i jakoj Podgorici.
– Maštam i dalje. Već i sam pišem neke nove pjesme o Podgorici. Uvijek sam sanjao da ću gradu ostaviti nešto iza sebe pa čime god se bavio – rekao je Delić i poželio da bude više ovakvih pjesama.
On je kazao da mu je Podgorica posebna  zato što je tu rođen i tu radi.
– Tu su moji prvi koraci, moj prvi dah, što sam napisao u pjesmi ,,Podgorice, volim te”. Shvatio sam da svaki čovjek koji je rođen negdje, voli mjesto odakle je. Tako i ja i svi momci koji su sa mnom večeras.  Nama je drago da smo uspjeli da nastavimo taj put, da pričamo o Podgorici kroz pjesmu i meni je čast što sam bio dio ovog projekta – kazao je Delić za MNE magazin.
Simonović je kazao da je i njemu čast što je dio ovog projekta.
– Siguran sam da će biti vrlo uspješan, ostati da se pamti i da se pjeva kroz generacije. Maštao sam da ostavim trag, bar jedan za početak svom gradu. Nadam se da će ih biti više, kao što su to ostavile mnoge naše kolege prije nas – istakao je Simonović.
Simonović je s ponosom istakao da je podgoričko dijete.
– S ponosom nosim svoje godine i to vrijeme, sjećanje na svoje djetinjstvo koje sam proveo na titogradskim, podgoričkim ulicama. Podgorica je za mene kao i svaki grad za svakog čovjeka u kom je rođen. Stara Podgorica, nažalost, svakim danom je sve manje i manje ima, gubi se u budućem vremenu, što je i normalno, ali, opet imam posebne emocije prema ovom gradu. Tu sam rođen, tu sam odrastao, tu živim i uvijek, gdje god da pođem, nostalgija me vuče da se što prije vratim tu, jer ovdje se osjećam najispunjenije, najsrećnije i najslobodnije – zaključio je Simonović za MNE magazin.

B.R.
Foto:
B. Šekularac

kud duga