MODA SLAJDER

HUMANOST&MODA: Lazar Ilić novom kolekcijom ,,slavi život” i pomaže u borbi protiv karcinoma

Druga noć modne manifestacije  “Xiaomi Fashion Connection” 28. oktobra na lokaciji restorana Porto u Podgorici biće u znaku revije kreatora Lazara Ilića pod nazivom ,,Slavimo život”.  Revija je, kako dizajner kaže za MNE magazin,  podijeljena u sedam segmenata, i šalje snažne poruke  poštovanja i divljenja svim ženama koje se  bore protiv karcinoma. Sedam skupocjenih haljina Ilić će donirati NVO “Zdrava Dona Montenegrina”. Sredstva prihodovana od prodaje haljina biće upotrijebljena za kupovinu medicinskog aparata namijenjenog odjeljenju onkologije Kliničkog centra Crne Gore.

-Ova kolekcija od 35 modela je definitvno bila izazov u svakom smislu te riječi za mene. I nimalo nije bila lak zadatak. Igrao sam se  stilovima, krojevima materijalima…… Izlazio sam iz svoje zone komfora, što je i bila glavna ideja vodilja u ovoj kolekciji. Osim samog dizajna veliki akcenat je na stajlingu, jer svaki model je napravljen u jednom smjeru, a u potpuno drugom je otišla stilizacija. Trebalo je spojiti nespojivo i da se svaki model može  nositi na više načina. To mi je bio najteži, ali i najdraži dio posla. U okviru kolekcije je sedam različitih segmenata koji su svaki za sebe posebni, a opet čine  cjelinu. Konačno sam uspio u toj zamisli i to sjajno izgleda. Od materijala sam nastojao da spajam ono što se obično ne spaja: pliš sa muslin svilom, taft sa skajem…od kože sam pravio modele koji se inače ne bi radili od kože…Svaki segment je koloritan, od bijele, crne do minta i leopard printa, te bež i zlatne koje su moje prepoznatljive boje. Modeli će biti upotpunjeni Ameli nakitom posebno rađenim za reviju-kaže Ilić.

Pojašnjava da ovo nije njegova prva samostalna revija, ali jeste ,,nešto o čemu je maštao otkako se bavi ovim poslom”.

-Imaću priliku da stvarno pokažem svoju viziju do kraja, bez ikakvih ograničenja koja postoje na revijama gdje se predstavlja više dizajnera. Još mi je draže što imam priliku da baš tu noć iskoristim i pomognem onima kojima je pomoć potrebna, slaveći sve žene ove planete koje su se izborile s karcinomom. Ideja je potekla od činjenice da se moja tetka, Ljubinka već treći put bori s opakom bolešću. Ona je meni bila jako važna u periodu mog odrastanja, a pogotovo mi je važna  danas. Ima nešto  fascinatno u svom tom njenom odnosu prema bolesti i upravo taj njen duh i to što nije izgubila volju je moja inspiracija. I zato i naziv kolekcije ,,Slavimo život” i poruka svim damama da zaista treba slaviti život-priča kreator.

Kolekciju, dodaje, predstavljamo u oktobru koji je mjesec borbe protiv karcinoma dojke, tako da su organizatorke Fashion Connection-a Jasna  Božović i Danijela Mujović podržale moju ideju i ova modna priča je uvrštena u program FC. 

– Nakon  revije doniraću sedam haljina NVO ,,Zdrava Dona Montenegrina”. Par modela je već prodato što me posebno raduje, a sav novac prikupljen na ovaj način biće upućen Klinici za onkologiju KCCG za nabavku aparata koji im je najpotrebniji. Cilj je da se i na ovaj način skrene pažnja na problem, u konkretnom slučaju na borbu protiv karcinoma. Smatram da je jako važno, da osim predstavljanja modela, događaj ima i dodatni značaj.Zato ću se  potruditi  da bar jednom godišnje organizujem reviju koja će imati i još neki cilj-kaže Lazar.

 

Mn.M.