MAGAZIN SLAJDER

VULE MARKOVIĆ U OGLEDALU: Za pravu ljubav potrebno je da imate sreće da je sretnete

Današnji gost rubrike Montenegro magazina ,, U ogledalu” je crnogorski glumac Vule Marković.
Ovaj rođeni Podgoričanin od ove sezone prvog crnogorskog sitkoma ,,Dojč caffe” u glavnoj je postavi glumaca i tumači Malog.
Upečatljive su njegove uloge u serijama ,,Božićni ustanak”, ,,Ubice mog oca”, te predstavama ,,Bura”, ,,Kučka”, ,,Tre sorelle”, ,,Pogled s mosta”, ,,Romeo i Julija”, ,,Bog masakra”, ,,Mi djeca sa stranice Zoo”, ,,Ukroćena goropad”, ,,Urnebesna tragedija”, ,,Snežana i sedam patuljaka” i ,,Ne igraj na Engleze”.
Pored diplome Fakulteta dramskih umjetnosti, ima i onu barskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo.
Djetinjstvo, između ostalog, pamti po nadimku Ridge. U ovom razgovoru prenosi nam savjet Mire Stupice mladim glumcima. Što se tiče ljubavi, za onu pravu kaže da su potrebni ,,dobar tajming, da znate da ćutite, da znate da se igrate i da imate sreće da je sretnete.”
Na šta Vas asocira djetinjstvo?

– Na pun pansion zvani ,,keksa i mlijeka’’, lopova i žandara ispred Seljanke, svog prvog petogodišnjeg kuma, svog prvog košarkaskog treninga, svog nadimka ,,Ridge’’.

Sjećate li se prvog zarađenog honorara? Kako ste ga potrošili?

– Moje prve zarađene pare bile su, volim da kažem, na poslu obezbjeđenja, u stvari stražar hotela Inex Zlatna Obala, 220 evrića – kukala ti majka 🙂 Ne sjećam se kako sam ih potrošio, znam samo da sam ih cijenio. Što se tiče profesije, prvi honorar bio je za predstavu ,,Urnebesna tragedija’’, na drugoj godini studija.

Na čemu insistirate u poslu?

– Aspiraciji ka savršenstvu nikad dostižnom, ta tendencija gdje nikad niste sasvim zadovoljni i nikad nećete biti, je istovremeno prokletstvo i blagoslov ovog našeg poziva. Uvijek insistiram na stvaranju ambijenta povjerenja za svoje partnere, jer ogoliti se pred nekim koga poznajete (može se desiti) svega nekoliko minuta zahtijeva takozvani ,,leap of faith’’, hrabrost i ljubav vrijednu divljenja. Još na Akademiji sam čuo jednu divnu priču od svog profesora, kada je Mira Stupica bila pozvana da govori mladim studentima o glumi, a ona izjavila: ,,Jao deco, ne znam šta bih vam rekla osim partner je Bog, držite se njega i sve će biti u redu’’.

Koju knjigu/film biste preporučili?

– Trenutno sve od Kiša. Skoro sam  gledao po ko zna koji put –Interstellar, Three  Billboards Outside Ebbing Missouri, serije ,,La casa del papel” i ,,Penny Dreadful”.

Koje jelo najviše volite?

– Znam samo da domaća jaja moraju da budu u frižideru.

Šta je potrebno za pravu ljubav?

– Dobar tajming, da znate da ćutite, da znate da se igrate i da imate sreće da je sretnete 🙂

Kojeg umjetnika biste oživjeli da možete i zašto?

– Heath Ledger-a, zbog svega što smo propustili da vidimo i zbog svega što smo vidjeli.

Putovanje koje pamtite?

– Rim sa porodicom, Amsterdam sa prijateljima.

Pjesma Vašeg života je?

– Nema kod mene ultimativnih stvari, pa ni pjesama. Evo, recimo, pjesma uz koju sam pisao ovaj intervju ,,Song of Durin’’ – Clamavi De Profundis.

Bojana Radonjić
Foto:
Privatna arhiva