MODA SLAJDER

MODNA PRIČA KOJA ODUZIMA DAH: Aplauz za kolekciju ,,Poljem se vija“ Marine Banović-Džuver

Kolekcijom ,,Poljem se vija” kreatorke Marine Banović-Džuver ispred Dvorca kralja Nikole na Kruševcu zatvorena je sinoć manifestacija Podgoričko kulturno ljeto.
Performans je počeo nadahnjujućim tekstom koji je izgovarao multimedijalni umjetnik i glumac Slavko Kalezić. Tekst je za ovu priliku napisala dramaturškinja Ivana Darson, muziku za reviju radio je Marko Drežnjak, a vizual Liza Džejn Luis iz Velike Britanije.– Posvećeni umjetnik uvijek traži samo da radi. Rad mu je obraz. A sve ima svoj obraz, zar ne? Ime i prezime. Baš kao ova moja besjeda. Evo ga opet. Nevješto oko bi reklo – Evo ga sam. Opet vija poljima. Opet i opet i opet i opet. I opet će, jer duša ljudska kad je čista, ne boji se samoće. Duša ljudska kad je posvećena se čuva u samoći, ne da se zaprljati. Takvi znaju što čine i zašto čine i opraštaju onima što ne znaju. Takvima je dovoljno da svim srcem vole ovaj kamen. Čitavo moje slikarstvo je izvađeno iz Crne Gore kao što čovjek izvadi draču s tabana ili ruke. Ja čupam svoje slike iz Crne Gore. Što više starim, to je više volim. Mislim da je u ovome svijetu nisam obrukao. Ona je element topline u meni – recitovao je Kalezić dok su se na velikim bimovima ređali vizuali konja u kasu, simbola slobode i imena onih koji su za života bili simbol slobode i umjetnosti – Petar Lubarda, Vito Nikolić, Živko Nikolić, Dragan Radulović, Dado Đurović, Igor Perazić…
Potom je Kalezić zapjevao pjesmu  ,,Poljem se vija”.
Revija Marine Banović-Džuver bila je svojevrsni omaž crnogorskim umjetnicima 20. vijeka, njen doživljaj crnogorskog umjetnika.
Željela je, kaže, da kroz modele prikaže umjetničku stranu crnogorskog muškarca kao sinonima za muževnost i eleganciju.
To se vidjelo već sa prvim izlaskom muškog modela u sivom odijelu, sa crnim kišobranom u ruci i šeširom na glavi, podsjećajući na staru crnogorsku gospodu. Pored njega bila je dama u divnom kompletu.
Bila je to kolekcija savršenog kroja, a svaka kreacija različita i originalna. Čar je davao i nakit Marije Šćekić i vez iz radionice Marine Banović-Džuver na muškim košuljama ili ženskim odjevnim kombinacijama. Sve je odisalo stilom i imalo spoj tradicije i modernog, od odijela, košulja do haljina.Bila je to revija koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kraj je dočekan dugim aplauzom.
– Utisci su pozitivni. Realna priča je, u stvari, publika. Nisam mogla da izađem iz bekstejdža jer su tamo svi došli da čestitaju, podrže, pohvale, pokažu šta će da kupe. Prosto, svi su bili zadovoljni, tako da i ja moram biti. Prenijeli su tu pozitivnu energiju na mene – rekla je nakon revije za MNE magazin Banović-Džuver i potvrdila informaciju da su neki modeli već kupljeni.
Zadovoljan je bio i Slavko Kalezić.

This slideshow requires JavaScript.

– Moram da priznam da istinski treperim zato što ovakva tema koju je Marina odabrala, ovakav ambijent, zatvaranje ovakve manifestacije kao što je ,,Podgoričko kulturno ljeto” i  čast da napravim sa svojim timom ovakvo otvaranje, je zaista iskonski fantastičan osjećaj. Prezadovoljan sam kako su uopšte ljudi reagovali na sve što se dešavalo na samom otvaranju. Taj monolog koji je vrlo dubok, koji nosi suštinsku poruku, meni je itekako srce puno. Okupili smo sjajan tim koji je sve ovo uradio – kazao je Kalezić poslije događaja za MNE magazin.
U okviru događaja predstavljena je i izložba slika  ukrajinske slikarke Gane Krivolap pod nazivom „Velovi Crne Gore“.
– Svidjela mi se Marina kao umjetnica. Upoznala sam je prije dvije godine. Svidio mi se koncept povezivanja moje umjetnosti i mode. Njen se rad bazira na nacionalnom identitetu i uklapa ga u modernu modu. Pokušala sam i ja da uradim isto, jezik nacionalnog identiteta da prevedem u savremeni svijet – istakla je Krivolap poslije revije za MNE magazin.
Pojasnila je da je ovu izložbu pripremala u Crnoj Gori dvije godine.

This slideshow requires JavaScript.

Marina Banović-Džuver, Slavko Kalezić i Gana Krivolap podsjetili su sinoć na iskonsku ljepotu Crne Gore uvodeći je, na jedan specifičan način, na kulturnu mapu.
B.R.
Foto:
B. Šekularac