MODA SLAJDER

MARINA BANOVIĆ-DŽUVER: Kolekcija ,,Poljem se vija“- omaž crnogorskim umjetnicima

 

Kolekcija ,,Poljem se vija” kreatorke Marine Banović-Džuver biće predstavljena 21. septembra ispred Dvorca kralja Nikole na Kruševcu na zatvaranju manifestacije Podgoričko kulturno ljeto. U okviru događaja biće predstavljena i izložba slika ukrajinske slikarke Ganne Krivolap pod nazivom „Velovi Crne Gore“.

Revija je osmišljena kao svojevrsni omaž crnogorskim umjetnicima 20-og vijeka kao što su Petar Lubarda, Dado Đurić, Vito Nikolić, Živko Nikolić, Dragan Radulović, Igor Perazić… i drugi i ovoga puta je u prvom planu muška modna kolekcija, ali su obuhvaćeni i ženski modeli.

Za MNE magazin Marina Banović-Džuver kaže da je  kolekcija njen doživljaj crnogorskog umjetnika, te da će kroz modele biti prikazana upravo umjetnička strana crnogorskog muškarca kao sinonima za muževnost i eleganciju.

– Pjesma ,,Poljem se vija” koju je Igor Perazić aranžmanski obradio je bila inicijalna da počnem ovu modnu priču koju čine muški i ženski modeli. Akcenat je na muškim modelima, dok su žensku modeli svedeniji. Muško odijelo je prezentirano na jedan, možda, malo neuobičajniji način nego što muškarci prihvataju da ga nose.Ljetos sam radila muške elemente u ženskoj haljini, sada imamo ženske elemente u muškom odijelu. Elementi se preplijeću i tu granica nema. Sve je nosivo, nema trenda i nema ograničenja-priča Marina Banović-Džuver.

Kaže da je bilo više ideja prije nego je osmislila kolekcije, od etno pristupa do moderne priče koju je na kraju dobila.

– Namjera  mi je bila, ne da bude komercijalna, već  revija bliska današnjici. Sada je akcenat na muškoj modi i ovog puta sam ,,šetala” između muške i ženske mode na način koji je intrigantan, kroz koloritnost i kroz kombinaciju tekstura… Korišćeni su prirodni materijali, tkanine oplemenjene vunom i kašmirom, dosta aplikacija. Kad je riječ o bojama preovladavaju jesenji tonovi, ali je kolekcija razigrana u teksturama, koloritu, tkaninama i aplikacijama. I biće dopunjena nakitom Marije Šćekić-pojašnjava kreatorka.

Ona kaže da se prezentacija ovakve modne priče razlikuje od dosadašnjih, izlazi iz okvira modnih revija koje se organizujeu na modnoj pisti i ima elemente performansa, odnosno omaža crnogoskim umjetnicima.

– Tu veče sa nama biće i glumac Slavko Kalezić koji će govoriti predivan tekst koji je napisala dramaturškinja Ivana Darson, muziku za reviju radio je Marko Drežnjak, a visual Lisa Jayne Lewis iz Velike Britanije. Mnogo ljudi je radilo na ovom projektu i to mi je veoma drago zbog činjenice da je više njih ovu ideju prepoznalo kao izuzetno značajnu za kulturu i za sve što stvaramo. Jer ovo je, u stvari, priča o umjetnicima koju prenose modeli ujedno šaljući poruku da granica nema -kaže kreatorka.

Mn.M.

Foto: B. Šekularac