ART SLAJDER

OTVOREN BEDEM FEST: Publika pjevala sa Massimom, Anicom Dobrom i Električnim orgazmom

Deveti Bedem fest otvoren je sinoć nastupima izvođača ,,Sowas”, ,,Auf wiedersehen”, Massima Savića, ,,Električnog orgazma” sa Anicom Dobrom, Smoke Marderljana i ,,Bolesne štenadi”. Bilo je to veče emocije i podsjećanja na neka ,,dobra stara vremena”.
Prvi su na binu stupili odlični članovi sastava ,,Sowas”.
– Dobro veče! Imamo čast otvoriti ovaj Bedem fest. Mi smo iz Varaždina došli ovdje, uživajte – poručio je pjevač Neven Stipčić.
Malobrojna publika je uživala u nekoliko autorskih numera koje su Stipčić i Martina Friščić otpjevali na engleskom i svaku ispratila aplauzom.
Došao je red i na grupu ,,Auf wiedersehen” iz Beograda.
– Što sjedite? Ajde, Nikšić, na noge – pozvao je publiku pjevač Vladimir Dražić.
Na nogama su Nikšićani i gosti ispratili njihov koncert na kojem su odsvirane autorske numere.
Izlazak sljedećeg izvođača, Massima Savića, publika je pozdravila uz vrisak. Prva pjesma koju je otpjevao bila je ,,Razlog”.
– Dragi ljudi, dobro veče. Mi smo se vozili 11 sati iz Zagreba i umorni smo – rekao je Savić na početku nastupa.
Onda je ,,na scenu” stupila publika i odagnala umor pjevanjem svake pjesme s Massimom. Među numerama našle su se saradnje sa grupom ,,Meritas” u pjesmi ,,Odjednom ti”, ,,Nama se nikud ne žuri” sa grupom ,,Vatra” i ,,Zar više nema nas” sa Nenom Belanom, zatim ,,Sjaj u tami”, ,,Sretan put”, ,,Kladim se na nas”, ,,Ne dam grijehu na tebe”, ,,Iz jednog pogleda”, ,,Stranac u noći” i ,,Suze nam stale na put”.
Premijerno je u Nikšiću izveo numeru ,,Lice varalice”, a vrisak se prolomio bedemom na samu pomen Džonija Štulića.
– Instinktivno je predosjećao da nešto neće biti dobro – sjetio se Massimo Štulića i zapjevao ,,Graciju” iz 1980. godine.
Publika mu je pokazivala srca napravljena rukama, dok je on bos, u bijeloj košulji i pantalonama, graciozno plesao po sceni.Ono što je još izazvalo oduševljenje publike jesu izvanredni muzičari koji su ga pratili – Dalibor Matošević (gitara), Gojko Tomljanović (klavijature), Robert Vrbančić (bass), Boris Popov (udaraljke), Bruno Urlić (violina, gitare) i Marko Matošević (bubanj). Tako je Urlić posjetioce Bedem festa počastio prelijepim izvođenjem na violini numere ,,Još ne sviće rujna zora”.
– Ovo je fenomenalno! Dame i gospodo, puno, puno vam hvala – kazao je Massimo, pozdravivši publiku uz pjesmu ,,Krug u žitu”.
,,Električni orgazam” svoj nastup otvorio je pjesmom ,,Klinci traže zabavu”. Publika je horski pjevala s njima pjesme ,,Da si tako jaka”, ,,Seks, droga, nasilje i strah”, ,,Kapetan Esid”, ,,Debela devojka” koju je frontmen Srđa Gojković Gile posvetio glumici Sonji Savić, ,,Bejbe, ti nisi tu”, ,,Ja sam težak kao konj”, ,,Ne postojim” i za kraj ,,Kako bubanj kaže”. Publika je iz sveg glasa zapjevala ,,Igra rokenrol cela Jugoslavija” dok je u najgornjem redu bila razapeta zastava Jugoslavije.
– Braćo i sestre, bili ste super – poručio im je na kraju Gile.

Sa ,,Električnim orgazmom” sinoć je nastupila i glumica Anica Dobra, koja je, uz ovacije i horsko praćenje publike, otpjevala ,,Svečane bele košulje” i ,,Hodam sad kao zombi”. Pjesmu ,,Svečane bele košulje” pratila je i bakljada sa vrha bedema, što je davalo posebnu čar.
– Da nije bilo Petra Šundića koji me pozvao, vrlo na uporan, ali dobronamjeran i pozitivan način, nikada se ne bih našla na ovom mjestu. Smatram da ovo mjesto pripada pravoj muzici, a ja imam samo tu privilegiju da ponekad mogu, zahvaljujući mom poslu, da zapjevam nešto. Nije to ni specijalan vokal niti išta, ali se večeras prisjećamo nekog vremena davnog i filma ,,Crni bombarder” gdje sam ja otpjevala nekoliko numera i imala tu privilegiju da sa Giletom i Vladom Divljanom učestvujem u stvaranju tih njihovih numera. Ukoliko ja budem bila u stanju da prenesem tu energiju koju smo imali kada smo snimali te pjesme davnih devedesetih godina, e, onda ćemo dobro proći – rekla je Dobra u razgovoru sa novinarima pred nastup.
Na pitanje MNE magazina ,,Predstava ,,Korešpodencija” govori o nestanku porodice, nestanku društva, da li to znači da još poslije toliko godina ,,hodamo kao zombiji”?”, odgovorila je:
– Smatram da je porodica bila i ostala stub društva. Sad ona može da se mijenja kao takva, ali smatram da bez te vertikale, života nema. A ta vertikala, to su žene. Ovo ovdje je život koji teče, muškarci, da mi ne zamjerite, žena je taj stub koji sve to drži. Tako da, hodaćemo kao zombiji samo ako mi to sami odlučimo da nam je lakše.
Nakon Anice Dobre i ,,Električnog orgazma”  nastupili su Smoke Mardeljano i ,,Bolesna štenad”.
Večeras će nastupiti ,,Sergio Lounge”, ,,Off duty”, ,,Beogradski sindikat, ,,Belau” i ,,Nipplepeople”.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.
Foto: B. Šekularac

kud duga