ART PREPORUKA

LIVE STREAM: Pratite uživo ispraćaj Olivera Dragojevića

Foto: jutarnji.hr

Počeo je veličanstven ispraćaj splitskog galeba Olivera Dragojevića koji je preminuo u nedjelju od raka. Na trgu Franja Tuđmana ispred Prokurativa okupio se cijeli Split. Sve pršti od emocija. Klapa ,,Kontra” pjeva njegove bezvremenske pjesme koje će zauvijek ostati utkane u srcima svih koji su ga voljeli. Čitava riva pjeva ,,Moj lipi anđele”, ,,Vjeruj u ljubav” i ,,Vela Luka”. Region ne pamti ovakav ispraćaj nekog umjetnika. Od velikana se opraštaju svi na velik način. Tu su i djeca u mornarskim majicama sa crvenom ružom u rukama. Splićani pozdravljaju aplauzom sugrađanina. Uz kovčeg hodaju, pored porodice, muzičari Tonči Huljić, Goran Karan, Stjepan Hauser, Gibonni, Tedi Spalato, Zorica Kondža, Toni Cetinski, Doris Dragović i Petar Grašo. Upriličena je i bakljada Torcide. Da je Oliver ostavio trag u beskraju, kako kaže njegova pjesma, govore i brodovi koji će krenuti ka Veloj Luci, vječnom počivalištu i rodnom mjestu Dragojevića, kao i avioni koji nadleću nad Splitom. Posljednje ,,zbogom” Oliveru priređuje i klapa ,,Iskon” uz pjesmu ,,Vjeruj u ljubav”. Bakljadu za kraj prave svi na brodovima i na vrhu crkve, dok sunce obasjava more i Split, a posjetioci sve to snimaju mobilnim telefonima. Nestvarne scene pri pogledu na zvonik Svetog Duje gdje su baklje na svakom spratu i velika zastava sa Oliverovim likom. Dok unose kovčeg sa Oliverovim lešom, u pozadini se čuje klapa ,,Iskon” koja pjeva ,,Galeb i ja” i ,,Vela Luka”, uz zalazak sunca.

Foto: Ante Čizmić / CROPIX

– Boljeg mjesta za oproštaj s muzičkom legendom nema – na splitskim Prokurativama Oliver je ispjevao sve svoje najljepše stihove, debitovavši s Runjićevim ,,Picaferajom” 1967, koji je doživio debakl, a vrativši se u velikom stilu 1974. s ,,Ča će mi Copacabana”, kada je osvojio prvu nagradu publike – piše Jutarnji.hr.
Splićani sugrađanina uz molitvu i njegove pjesme ispratili su od Trga Franje Tuđmana preko Rive do gata Svetog Nikole, gdje je u 19.50 sati katamaranom Jadrolinije, koji je osigurala Vlada, isplovio prema Vela Luci.
Olivera su na moru pratili brodovi Lučke kapetanije, MUP-a i Hrvatske Ratne Mornarice, uz bakljadu, sirene i brecanje bumbala – velikoga zvona na zvoniku Svetoga Dujma.
Vela Luka će biti njegovo vječno počivalište. Sahrana će biti održana sjutra u 18 sati u krugu porodice na groblju Sv. Roka, a misa zadušnica biće u crkvi Sv. Josipa.
– Neka ti je laka zemlja i mirno more – oprostio se ovim riječima od Olivera danas na komemoraciji Nikša Bratoš.
Prenos možete pratiti putem live stream-a HRT-a na ovom linku.
B.R.

kud duga