NAŠE PRIČE

ANTONIO GRIMALDI ZA MNE MAGAZIN: Haljina visoke mode je umjetničko djelo, a ne proizvod

Italijanski kreator Antonio Grimaldi zatvorio je sinoć prvo izdanje Internacionalnog modnog festivala Porto Montenegro 2018. kolekcijom ,,Punk Queens Couture” za koju je dobio gromoglasan aplauz i ,,bravo” od publike u zdanju ,,Synchro” u  Porto Montenegru.
Nakon revije za Montenegro magazin govorio je o modi, ljepoti i stilu crnogorskih dama.
Kako ste zadovoljni boravkom u Porto Montenegru i hotelu ,,Regent”?
– Sve je fantastično, nevjerovatno je ovdje. Vrlo je internacionalno mjesto. Veoma mi je drago što sam ovdje.
Niste prvi put u Crnoj Gori. Prikazivali ste kolekciju u Kotoru, takođe u organizaciji agencije ,,Fabrika”. Koliko Vam ipak znači poziv Vesne Mandić da budete dio prvog izdanja Internacionalnog modnog festivala Porto Montenegro 2018?
– Prije tri godine bio sam u Kotoru. Tada sam posjetio ovo mjesto, Porto Montenegro. Već tada su radili na ovome. Sanjali smo o tome da ovdje napravimo nešto. To se i desilo. Veoma sam srećan što smo konačno ovdje.
Prvi put prikazali ste kolekciju za muškarce. Što Vas je inspirisalo da to uradite u ovom trenutku karijere?
– Uvijek sam kreirao i za muškarce i za žene, ali, nikada nisam prikazao kolekciju za muškarce kao dio revije. Imam mnogo privatnih klijenata muškaraca koji nose moje kreacije. Ovo je prilika da prikažem svoj rad i u tom dijelu.
Kakvo je Vaše mišljenje o Crnogorkama i njihovom stilu oblačenja?
– Poznajem mnogo elegantnih dama iz Crne Gore. Vole modu, znaju kako da se obuku, predivne su. Ova zemlja ima veoma lijepe, elegantne ljude.
Inspiracija za kolekciju jesen-zima 2018/19 ,,Punk Queens Couture” proizišla je iz poeme Šarla Bodlera ,,Himna ljepoti”. Takođe je inspiracija bila i vanremenska ljepota. Šta je to vanvremenska ljepota za Vas?
– To je nešto što imate iznutra i važnija je od one vanjske ljepote.
Izjavili ste: ,,Osjećam da radim nešto što nije u vremenu. Visoka moda je nešto što ne pripada sadašnjosti.” Gdje visoka moda pripada? Je li vanvremenska kao ljepota?
– Sada svi nose ,,ready-to-wear”. Prije mnogo godina svi su nosili odjeću visoke mode. Zato sam to rekao. To je rad koji ne mogu svi da priušte kao ranije.
Takođe ste rekli: ,,Kada kreiramo haljinu, ona mora imati dušu. Ako nema dušu, onda je to samo proizvod…” 
– Haljina visoke mode je kao umjetničko djelo, a umjetnost ima dušu. Nije to proizvod. Možete kupiti mnoge stvari, ali ima nešto važnije od toga.
Bojana Radonjić
Foto: B. Šekularac