DRUŠTVO SLAJDER

DIREKTORICA NTO ŽELJKA RADAK-KUKAVIČIĆ: Očekujemo izgradnju još 26 hotela sa četiri i pet zvjezdica

Crna Gora raspolaže sa 393 hotela ali, iako je u odnosu na prije desetak godina, kada ih je bilo oko 210,  napravljen značajan napredak, još nemamo dovoljno hotelskih kapaciteta…. U narednom periodu, imajući u vidu izdate dozvole i ugovorene radove, očekujemo izgradnju oko 26 hotela, kvaliteta četiri i pet zvjezdica, rekla je u razgovoru za MNE magazine direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak-Kukavičić.

Ona je, između ostalog, pojasnila da Vlada glavni akcenat stavlja na izgradnju hotelskih kapaciteta koji će zadovoljiti kriterijume najviših kategorija i koji obećavaju najbolju popunjenost tokom cijele godine i najveće prihode, jer su istraživanja pokazala da hotelski smještaj visokog nivoa kvaliteta usluge generiše najveće ekonomske efekte za BDP, zaposlenost, prihode države i produženje sezone.

Kakve rezultate očekujete od ove ljetnje sezone i šta je to novo što ćete ponuditi turistima?

-Imamo razloga da budemo veoma zadovoljni tokom i rezultatima ove turističke sezone, s obzirom na to da smo zabilježili rast svih parametara u predsezoni. Posebno je značajno što smo u dosadašnjem dijelu  godine pored tradicionalno dobre posjete na primorju imali i izuzetno dobru popunjenost na sjeveru zemlje.

Kada je riječ o novinama one najznačajnije tiču se prije svega novih hotelskih brendova. Novina koja će obilježiti ovo ljeto jeste da će se nizu svjetskih hotelskih brendova koji posluju u Crnoj Gori pridružiti i hotel Chedi, prvi od sedam hotela čija je izgradnja predviđena u okviru Luštice Bay, turističkog grada vrijednog 1,1 milijardu eura…Ove godine biće otvorena i Luštica Bay marina sa 176 vezova, tj. marina naselje sa nekoliko stambenih kvartova koji podrazumijevaju različite vrste stambenih jedinica od stanova do najluksuznijih objekata porodičnih kuća i vila. Od ove godine prisutna je i renomirana međunarodna hotelska grupacija ,,Karisma Hotels & Risorts” koja je preuzela upravljanje hotelskim kompleksom ,,Ruža Vjetrova” u Baru, a otvorila je  hotel Holiday Village Montenegro u Ulcinju, renovirani nekadašnji hotel Belvi koji je sada kategorisan za 4 zvijezdice. Osim toga, nedavno je otvoreno i luksuzno turističko naselje sa 5* Allure Palazzi u Dobroti, gdje je menadžment takođe povjeren Karismi. Renovirani su i kapaciteti hotela Riviera u Njivicama koji sada posluje kao dio renomiraog španskog Brenda Iberostar, a naredne nedjelje očekuje nas i otvaranje Vile Jadran u Perastu sa 5* pod istim ovim brendom. Tako da možemo ocijeniti da je ove godine napravljen važan iskorak u obogaćivanju turističke ponude Bokokotorskog zaliva. Otvoren je i jedan dio hotelskog rizorta Lazure Marina & Hotel u Heceg Novom, a uskoro se otvara i hotel sa 5 *. Takođe, očekujemo i otvaranje novih hotela u Budvi i Tivtu.

Jeste li obogatili ponudu na sjeveru?

-U ovu sezonu ulazimo i sa sadržajnijom ponudom sjevera imajući u vidu da Crnu Goru posjećuje sve više ljubitelja naših planina. Od ove godine na Žabljaku imamo novu ponudu Via Ferrata na Uvitoj Gredi, zimus je otvoren avanturistički park na Savinom Kuku, a ovih dana počinje sa radom i restoran na Crnom jezeru. Jedna od novina  je i zip line preko Pivskog jezera dužine oko 1.400 metara,  kao i džip i foto safari durmitorskim prstenom, te jahanje konja u selu Trsa. Novina u vanpansijonskoj ponudi Kolašina ovog ljeta  je manifestacija Ljetnji bazar koja je nastavak zimskog izdanja ove manifestacije. Tu su i ostale aktivnosti u prirodi kao što su pješačenje i biciklizam, rafting, kajaking, šetnje tematskim I edukativnim stazama,  panoramski putevi, bogata ponuda etno sela i dr.

Dodaću i da nas na primorju tradicionalno očekuje  bogat program kulturnih i zabavnih dešavanja koji čini Crnu Goru prepoznatljivom destinacijom dobrog provoda. Ljubitelji teatra i dobrog kulturnog programa će imati priliku da uživaju u tradicionalnim regionalno poznatim festivalima kao što su Purgatorije u Tivtu, Grad Teatar u Budvi, Kotorski festival pozorišta za djecu, Ljeto sa zvijezdama u Baru i muzički festivali različitih žanrova koji dovode u Crnu Goru poznate muzičke zvijezde kao što su Sea Dance, Lake fest i mnogi drugi. Tu su i tradicionalni karnevali koji se održavaju na primorju, kao i već čuvene Bokeljska i Petrovačka noć, te mnogi festivali mode i umjetnosti.

Kada je riječ o turističkoj sezoni postoje li neki problemi koji se ogledaju u vidu nedostatka smještajnih kapaciteta ili slično?

-Crna Gora raspolaže sa oko 400 hotela (tačno 393), oko 40.000 hotelskih ležajeva (39.486 ležaja). Iako je u odnosu na prije desetak godina kada je bilo oko 210 hotela (ovo je podatak iz 2006. godine) napravljen značajan napredak, još uvijek Crna Gora ne raspolaže sa dovoljno hotelskih kapaciteta, a struktura smještajnih kapaciteta je u korist kapaciteta u privatnom smještaju oko 70% ležajeva (tačnije oko 74%, podatak iz 2016. godine).  U cilju utvrđivanja efekata izgradnje hotela na ekonomiju države, prije par godina izvršena je ,,Analiza uticaja turističkih smještajnih kapaciteta Crne Gore na ekonomiju države i lokalne zajednice”, koju je uradio Horwath HTL. Analiza pokazuje da hotelski smještaj visokog nivoa kvaliteta usluge (4**** i 5*****) generiše najveće ekonomske efekte za BDP, zaposlenost, prihode države i produženje sezone.  To je razlog što Vlada glavni akcenat stavlja na izgradnju hotelskih kapaciteta koji će zadovoljiti kriterijume najviših kategorija i koji obećavaju najbolju popunjenost tokom cijele godine i najveće prihode. Zato raduje da je u prethodnom periodu ostvaren napredak u dijelu kvaliteta smještajnih kapaciteta. Prije desetak godina imali smo oko 7-8% ležajeva u hotelima sa 5 i 4* sada je to blizu 50%. U  ovoj godini otvoreno je više hotela visoke kategorije, a u narednom periodu imajući u vidu izdate dozvole i ugovorene radove očekujemo izgradnju oko 26 hotela, kvaliteta 4 i 5*.

Koje su to ključne aktivnosti koje ste sprovodili, a zbog kojih očekujete dolazak više turista?

-Crna Gora spremno dočekuje turiste i ove godine. U okviru pripreme ljetnje turističke sezone realizovane su aktivnosti koje podrazumijevaju radove na infrastrukturi, unapređenje ponude kroz, između ostalog diverzifikaciju proizvoda, promociju potencijala i ponude, produženje sezone i sl. Predstavili smo se na svim značajnim međunarodnim sajmovima,  imali smo i uspješnu road show kampanju u okviru koje smo uobičajeno promovisali ponudu u većim  gradovima  Regiona.

Iz godine u godinu turističke sezone počinju ranije i traju duže. Tome, naravno, pored kvaliteta i raznovrsnosti turističke ponude doprinosi i bolja aviodostupnost Crne Gore. Uvedene su nove avio linije koje nas povezuju sa Zapadnom i Srednjom Evropom, Rusijom, Skandinavijom. Ove godine Aerodrom Tivat povezan je sa 47 destinacija svijeta, a Aerodrom Podgorica sa 39, što je jedan od ključnih faktora za otvaranje tržišta i raznovrsniju strukturu turista.Pored nacionalne avio kompanije Montenegro Airlines, brojnih inostranih kompanija, i onih koje realizuju čarter letove ka našoj zemlji, za dobru povezanost tokom sezone značajni su i letovi niskobužetskih aviokompanija , Wizz Air, Ryanair, Easy Jet, Euro Wings,Smart Wings,  FlyDubai, Transavia i Small Planet Airlines.

Kako se trenutno odvija sezona i možete li da uporedite sa stanjem koje je prošle godine zabilježeno u ovom periodu?

-U Crnoj Gori je u svim vidovima smještaja, tokom prva četri mjeseca tekuće godine boravilo oko 19,35% više turista koji su ostvarili 7,42 % više noćenja  u odnosu na  isti period 2017. godine. Samo u hotelima tokom prvih pet mjeseci 2018. godine boravilo je skoro 20 % više turista koji su ostvarili 18 % više noćenja. Rast dolaska turista bilježi se i u junu i u prvoj nedelji jula o čemu najbolje govore podaci lokalnih turističkih organizacija koji bilježe prosječnu stopu rasta od 8,7 %.  Za očekivati je da će stopa rasta u narednom periodu biti manja imajući u vidu da su tokom špica sezone svi smještajni kapaciteti popunjeni. Raduje nas izuzetno uspješna predsezona, jer upravo u periodima van glavnog turističkog špica vidimo šansu za ostvarivanje značajnijeg turističkog prometa. Rast fizičkih i finansijskih pokazatelja u tom periodu nam ujedno pokazuje da smo na pravom putu u ostvarenju glavnog strateškog cilja, a to je produženje turističke sezone.

Pored primorskih gradova koji bilježe odličnu popunjenost, izuzetno smo zadovoljni i turističkim prometom koji je ostvaren na sjeveru. U Kolašinu je popunjenost hotelskih kapaciteta oko 90 % dok je na Žabljaku popunjenost oko 75 %, a u narednom periodu očekujemo dodatni priliv gostiju.  Podaci relevantnih institucija za praćenje turističkog prometa takođe ukazuju na porast. Kroz crnogorske aerodrome tokom prvih šest mjeseci prošlo je oko 910.000 putnika što je za 120.000 odnosno 15% više u poređenju sa istim periodom prethodne godine.Tako je u periodu od početka godine do kraja maja, na graničnim prelazima evidentirano za oko 7% više putnika dok je broj motornih vozila veći za oko 8 %. Nacionalne parkove od početka godine do kraja juna posjetilo je oko 100.000 turista što je rast od 20 %.

Ovogodišnja turistička sezona bilježi i značajan rast kada su u pitanju finansijski pokazatelji. Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore za prva četiri mjeseca 2018. godine je  ostvareno  8,53%  više prihoda u odnosu na isti period prethodne godine.

U kojoj mjeri su zastupljene individualne i grupne posjete i iz kojih zemalja ih je najviše?

-Ove godine značajno interesovanje za Crnu Goru su  pokazali veliki turoperatori, kao što su TUI, Thomas Cook, FTI, Der Touristik, Thomson, First Choic, Monarch, Cosmos, Kuoni, Biblio Globus, ITS, Mac Sun i Misir Reisen, što će sasvim sigurno imati za rezultat rast grupnih posjeta sa tržišta koja pokrivaju. Sa druge strane sve je više turista koji dolaze u individualnoj organizaciji, to se posebno odnosi na tržište Regiona i Rusije.

Kada je u pitanju struktura turista, pored tržišta Srbije i Rusije koja zauzimaju značajno učešće u turističkom prometu, imamo izraženo interesovanje sa tržišta Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije. Istakla bih da je, između ostalog, ove godine, značajno  unaprijeđena avio povezanost sa Poljskom, u skladu sa interesovanjem gostiju sa ovog tržišta, koje spada u red najznačajnijih za Crnu Goru.  Do prije tri godine Crna Gora nije imala nijednu direktnu avio liniju iz Poljske, a danas je direktnim letovima povezana sa tri poljska grada. Poljski nacionalni avio prevoznik ,,LOT” uveo je redovan avio saobraćaj na relaciji Varšava-Podgorica. Očekujemo nastavak pozitivnog trenda i sa tržišta Holandije zahvaljujući ponudi i čarter letovima najvećeg turoperatora sa ovog područja TUI Holandija, koji  i ove godine u periodu od maja do oktobra sa dva leta nedjeljno, povezuje Amsterdam i Tivat.

TUI Francuska ima čarter letove do oktobra iz Metz-a, Lila, Liona, Nanta i Pariza ka Podgorici, dok TUI Skandinavija jača svoje prisustvo u Crnoj Gori letovima iz Helsinkija, Kopenhagena, Štokholma i Osla do kraja septembra.  Kada je u pitanju Skandinavija, novina koja će obilježiti ovu turističku sezonu je da će  turoperator Thomas Cook dovesti, prema najavi, oko 12.000 turista sa ovog tržišta. Novina je da će ovog ljeta iz Praga, Brna i Ostrave saobraćati i češka niskobudžetna avio kompanija ,,Smart Wings” sa sedam letova nedjeljno, od 1. juna do druge polovine septembra. U porastu je interesovanje i sa dalekih tržišta poput Kine. Crna Gora posljednjih godina bilježi značajan rast kada su u pitanju dolasci ali i noćenja kineskih turista.  Tokom 2017. godine udvostručen je broj posjeta I ostvarenih noćenja iz ove zemlje.

Šta pokazuju Vaša istraživanja:kako stranci gledaju na Crnu Goru i ko su oni koji se rado opet vraćaju da ljetuju kod nas? Jesu li, možda, ukazali na određene probleme sa kojim su se susreli?

-Prema istraživanju Guest Survey o stavovima i potrošnji turista koje je Nacionalna turistička organizacija sprovela tokom ljetnje turističke sezone 2017. godine, dobijeni podaci odaju ukupni utisak da su turisti zadovoljni elementima turističke ponude i da je Crna Gora atraktivna turistička destinacija.

Najbolje su ocijenjeni ljepote prirode i kraja, ljubaznost osoblja u smještajnom objektu, komfor smještaja, gostoljubivost lokalnog stanovništva, lična sigurnost, slikovitost i uređenost mjesta. Rezultati istraživanja pokazali su da nam se gosti rado vraćaju. Preko 65% turista  više puta boravilo je u Crnoj Gori.

Najčešće primjedbe se odnose na nivo komunalne higijene i  komunalne opremljenosti i zauzetost plaža  (gdje se najčešće misli na neoslobođenost polovine plaže od plažnog mobilijara) Međutim, evidentan je pad nezadovoljstva kada uporedimo sa istraživanjem koje smo sproveli 2014. godine.

Pored toga, i podaci Call centra Montenegro koji je besplatno dostupan turistima za sve informacije, pohvale i žalbe, pokazuju da je broj promjedbi koje se najčešće odnose komunalnu higijenu, stacionaran saobraćaj  iz godine i godinu i manji, što znači da se radi na njihovom prevazilaženju.

N.Đ.