ART PREPORUKA

JUBILARNI FESTIVAL ,,ODAKLE ZOVEM”: Radionice Želimira Žilnika, Dženi Linzi, Paskal Delpeš…

Deseti festival ,,Odakle zovem, Podgorica 2018” biće otvoren programom Hrvatska kuća na platou ispred podgoričke knjižare Karver 27. juna u 20 sati i trajaće do 1. jula, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u knjižari Karver.
O ,,Hrvatskoj kući“ govoriće Zoran Ferić, Kruno Lokotar, Duško Ljuština i Varja Đukić.
– Htjeli smo da počnemo festival sa zanimljivim projektom ,,Hrvatska kuća“ koja je napor Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske da kroz nju promovišu svoje umjetnike i svoja djela. Naša je ideja da iniciramo nešto, da pričamo o tome šta bi bila Crnogorska kuća, kako bi mi mogli da razmišljamo o tome vrlo konkretno da Crna Gora ima nekoliko mjesta u državama svijeta u kojima će redovno prezentirati naše umjetnike, promovisati našu kulturu, redovno ćemo biti u kontaktu sa tim velikim jezicima i velikim kulturama – kazala je menadžerka festivala Varja Đukić.
Ona je istakla da je ovaj festival značajan jer bilježi vrhunske umjetnike i vrhunske promocije umjetničkih djela.
– Čini mi se da je na neki način promovisao ono što smo smatrali da je vrlo važno, a to je da čitalačkoj publici i javnosti damo do znanja da je bilo koje stvaralaštvo usko povezano, da su svi stvaraoci bilo u oblasti književnosti, filma, muzike, likovne umjetnosti jedna nacija. Ove godine festival će biti vrsta rezimea proteklih deset godina. Počeću od toga da program koji prezentiramo publici je nastao iz višegodišnje saradnje sa Britanskim savjetom koji je ovdje prisutan na poseban način – kazala je Đukić.
Francuski centar je, dodaje, podržao prezentaciju prevoda savremenih djela Danila Kiša na francuski jezik, te je gošća tim povodom Paskal Delpeš koja će u subotu, 30. juna, održati u 11 sati u knjižari Karver, Radionicu za prevodioce sa francuskog jezika, a istog dana u 19 sati, takođe u knjižari Karver predstaviti ,,Danilo Kiš, djela u prevodu na francuski”, gdje će moderatorka biti Snežana Nikčević.
U saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, Đukić je iz programa ovogodišnjeg festivala, takođe, izdvojila gostovanje, projekcije filmova i radionice istaknutog režisera Želimira Žilnika. On će održati predavanja 30. juna od 11 do 13 sati u Crnogorskom narodnom pozorištu, uz projekciju filma ,,Srbistan”, zatim istog dana u knjižari Karver, u 21.30 sati, biće održana promocija njegovog djela u sklopu programa ,,Bez velikih riječi, molim” na kojoj će moderator biti Marinko Vorgić, dok će 1. jula, od 11 do 13 sati, na Univerzitetu Crne Gore, u Sportsko-kulturnom centru, biti održano predavanje Žilnika, uz projekciju filma ,,Jedna žena – jedan vek”.
Gosti će biti Zoran Ferić i Duško Ljuština, u četvrtak, u knjižari Karver. Moderator je Kruno Lokotar. Gost je i pisac Slobodan Šabeljić, u nedjelju, 1. jula, u 19 sati, a moderatori su Vanja Vukićević – Garić i Zoran Rakočević.
U saradnji sa Plantažama biće 28. juna u 18 sati, u Šipčaniku, organizovan program ,,Vranac – najbolja kratka priča”. Priče će čitati Božo Koprivica, Varja Đukić, Zoran Ferić, Lena Rut Stefanović, Olja Knežević, Slobodan Šabeljić, uz učešće sopranistkinje Olivere Tičević.
– Napravili smo nešto što se nadam da će publici biti zanimljivo, da u tom prostoru na neki drugi način, oživimo priču o konkursu ,,Vranac”. Program je otvoren za publiku – istakla je Đukić.
U svakom od ovih festivalskih programa, istakla je Đukić, trude se da učesnici imaju sadržaje na osnovu kojih oni, kad se završi festival, kada se vrate kući ponesu nešto ,,što odavde mogu da ponesu, a to je ono što svakom stvaraocu mnogo može da znači”.
– To je vrijeme za razgovor, vrijeme za razmjenu iskustva, vrijeme za koje se izborimo da bismo razgovarali o temama koje su nam veoma važne, a koje često ne možemo da pričamo u svakodnevici. Zato je festival Odakle zovem jedno od najboljih mjesta i zbog toga je atmosfera na festivalu i saradnja sa svima na zadovoljstvo pa tako i publika osjeti benefite od toga – rekla je Đukić.
U sklopu festivala biće veče posvećeno Mladenu Lomparu.
– Ovo je prva godina otkako je umro Mladen Lompar da on neće doći na festival. Intimno, meni lično, i kao osoba i kao pjesnik i kao istoričar umjetnosti, kao neko ko je za sobom ostavio zaista vanserijsko djelo, želim da pričam o njegovom djelu, o njemu i to će biti povod da se opet okupimo na način koji nam je najbliži mogući – najavila je Đukić nedjeljni program posvećen Mladenu Lomparu pod nazivom ,,Gdje se voda spaja sa drugom vodom”.
Taj događaj je u 18 sati, a govoriće Božo Koprivica, Aleksandar Čilikov i Đukić.
Direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj govorila je o saradnji Britanskog savjeta u Škotskoj i Kreativne Škotske u sklopu specijalnog programa Momentum čija je Đukić bila gošća a kojim se omogućava da predstavnici lokalnih festivala dođu i steknu iskustvo edinburškog festivala.
– Kao rezultat toga, British Council i Kreativna Škotska su omogućili finansiranje za takozvani follow-up događaj, odnosno podršku da se to iskustvo na neki način ovaploti nastavkom saradnje. Tako je gošća festivala ,,Odakle zovem” škotska pjesnikinja Dženi Linzi koja će biti predstavljena na prvoj večeri festivala (28. juna, Radionica za studente engleskog jezika i književnosti, knjižara Karver, od 11.30 do 13 sati, a u petak, 29. juna u 21.30 sati i scensko-poetski nastup pod nazivom ,,The Script” koji je prevela Marija Krivokapić). U okviru ovog festivala u Ministarstvu kulture na Cetinju u petak govorićemo o kulturnoj diplomatiji, kada ćemo baciti više svjetla na to šta kultura znači u kreiranju bilateralnih i međunarodnih odnosa i na koji način se koristi kultura za privlačenje stranih investicija, kulturni turizam, kreiranje međunarodne saradnje, ostvarivanje vro važnog ekonomskog efekta. Na tom panelu će govoriti, pored britanske ambasadorke, dr Jasna Jelisić, koja je ekspert za javnu diplomatiju, istovremeno je šefica za strateške komunikacije za Zapadni Balkan u Briselu. Tokom tog panela ćemo se osvrnuti na fenomen Britanskog savjeta kao svojevrsnog alata javne diplomatije britanske vlade. Postojimo i djelujemo u više od sto zemalja širom svijeta već 80 godina. Kroz Britanski savjet i naš rad u kulturi, umjetnosti i obrazovanju, mi itekako doprinosimo biletaralnim odnosima – rekla je Madžgalj.
Saradnik knjižare Karver Miroslav Minić smatra da je Đukić ,,napravila za ovu državu značajnu knjižaru, značajno mjesto”.
– Smatram da ovo nije jedno od najboljih mjesta kulture, već definitivno najbolje. Meni i mojim kolegama bilo je pravo utočište. Od 2005. dolazimo i posjećujemo, bile su tada i književne večeri, prvi put smo se ovdje susretali sa značajnim imenima iz kulture. Raduje me što sarađujem sa njima, što radim u školi, što mojim učenicima, kao i meni nekada, su vrata širom otvorena, što je Varja uvijek spremna za ideje i da sasluša i da zajedno radimo projekte. Moram pomenuti da je ovo prostor gdje smo učenici i ja imali izložbu, radili u okviru festivala prethodnih godina projekte, večeri posvećene Danilu Kišu, radili smo kratke filmove. Smatram da je to nešto najvažnije za njihovo obrazovanje – kazao je Minić.
Tekst i foto: B.R.

kud duga