SLAJDER ZDRAVLJE

KLINIČKI CENTAR OVE GODINE POČEĆE DA PRIMJENJUJE BABY FRIENDLY PROGRAM: Za boravak majke i bebe u istoj prostoriji obezbijedili 50.000 eura

 

Klinički centar Crne Gore obezbijedio je 50.000 eura za rekonstrukciju prostorija kako bi mogli da uvedu Baby friendly program koji podrazumijeva da će majka i beba biti zajedno u sobi tokom boravka u ovoj ustanovi, saznaje portal MNE magazin.

Iz Kliničkog centra su nam potvrdili ovu informaciju i saopštili da će ubrzo raspisati tender, a nakon čega će početi rekonstrukcija Akušerskog i Odjeljenja za terminsku novorođenčad.

-Prilagodićemo prostor za primjenu Baby frinedly programa. Trenutno su majka i beba zajedno u prvim satima nakon porođaja. Rekonstrukcijom Akušerskog i Odjeljenja za terminsku novorođenčad to će biti moguće za svo vrijeme boravka u našoj ustanovi porodilje i njene bebe – kazali su za naš portal.

Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, sudeći prema njihovim riječima, u Kliničkom centru će ove godine početi da se primjenjuje Baby friendly program.

-Klinički centar Crne Gore sa uspjehom će realizovati još jedan u nizu projekata, uvešćemo Baby friendly program. To znači da će majka i beba biti zajedno  tokom boravka u našoj ustanovi, odnosno, nakon rođenja djeteta do njihovog otpusta iz bolnice – istakli su iz KCCG.

U svijetu se Baby frendly program primjenjuje od 1991. godine, a pokrenuli su ga Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF kako bi podigli svijest mladim majkama o važnosti prvog kontakta, dojenja i ostvarivanja bliskog odnosa sa svojim novorođenčetom.

N.Đ.