Porto Novi
NAŠE PRIČE

IZUDIN BAJROVIĆ ZA MNE MAGAZIN: Želio bih da pravimo naše priče

Foto: nps.ba

Glumac Izudin Bajrović sinoć je nakon izvođenja predstave ,,Kralj Lir” dobio najveći aplauz publike. Bila je to još jedna njegova maestralna uloga.
Šekspir se, kaže Bajrović za MNE magazin, danas ne radi često, ,,što je dobro, ne treba ga se trošiti, pogotovo ne jeftino.”
– Radeći na ovom komadu razmišljao sam o tome koliko mi od nekih stvari ne možemo da pobjegnemo, koliko moramo napora da uložimo da pobijedimo ono što je priroda u nama, pa ako ćemo baš da idemo od onoga kainskog ili od nekih drugih stvari koje su početak naše civilizacije, koliko čovjek mora da mijenja svoju prirodu da bi se oslobodio takvih stvari koje je ona usadila u nas – bio je odgovor na naše pitanje ,,Da li je čovjek zarobljenik svoje duše?”

Kadar iz filma ,,The Books of Knjige: Slučajevi pravde” (foto: The Books of Knjige)

Bajrović je sarađivao s organizacijom ,,The Books of Knjige” na ,,Slučajevima pravde”. Pamti se njegova uloga Načelnika Baćovića.
– Prije nego što smo se upoznali, veoma sam volio ,,The Books of Knjige”, bili su mi simpatični. Ja sam inače iz Pljevalja. Često sam u Crnoj Gori i često ih slušam. Onda, srećom, desilo se da smo se upoznali, a kasnije i sarađivali. Mi smo isto tako Popajev tekst postavili u Narodnom pozorištu, ja sam igrao u njihovom filmu, što nije ,,ja tebi, ti meni”, nego se tako desilo. Meni se dopao taj tekst, oni su mene pozvali zato što sam im odgovarao za tu ulogu i bilo mi je zaista divno s njima. Ostao mi je u lijepoj uspomeni taj rad i oni kao ljudi – rekao je naš sagovornik.
Za najnoviju filmsku ulogu Ujaka Dušana u filmu ,,Sympathy for the Devil” kaže nam da je to kanadsko-francuski film čija se radnja dešava u Sarajevu, u vrijeme rata.
– To je film o njima, oni prave film o sebi, ne o nama. Ima nas tu, mi smo okvir, ali, prije svega, zbog čega ljude interesuje ta priča jeste što su to oni (Francuzi i Kanađani) u toj situaciji. Uopšte ne pokušavam da umanjim vrijednost toga, naprotiv, lijepo je da se neko bavi tim tragedijama našim, ali ja bih želio da mi pravimo svoje priče. Ne moraju biti ratne. Daj da počnemo da radimo nešto. Sve je manje filmova kod vas, kod nas skoro nikako – ističe Bajrović za MNE magazin.
Bojana Radonjić