NAŠE PRIČE

BUDVANIN VASILIJE GAGOVIĆ SVIRA KOTRABAS U HOLANDIJI: Završava magistarske studije i vraća se u Crnu Goru

Budvaninu Vasiliju Gagoviću, koji se bavi muzikom od  sedme godine, instrument kontrabas daje snagu, samopouzdanje i smirenost. Završio je Muzičku akademiju na Cetinju, a potom je odlučio da se usavrši na magistarskim studijama na „ Codarts University of Atrs” u Holandskom gradu Roterdamu koje privodi kraju, a onda planira povratak u Crnu Goru.

-Sljedeće godine se vraćam u Crnu Goru. Polagao sam audiciju za Crnogorski simfonijski orkestar i primljen sam. I sa njima sam već svirao na četvrtoj godini dok sam bio na Cetinju i završavao fakultet, kao i pripravnički- istakao je on za  MNE magazin.

Osnovne i specijalističke studije završio je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi profesora Aksamit Pavela koji, kako kaže, nažalost nije više među nama, a po njegovoj preporuci počeo je da svira kontrabas. Kaže da je neopisiv osjećaj svirati jedan tako moćan instrument.

-Najviše vremena provodim svirajući na njemu, te stoga mogu slobodno reći da je on veliki deo mog života- istakao je Vaslije.
U toku studija, prisjeća se on, ukazala mu se prilika da se oproba u inostranstvu i 2014. godine dobio je stipendiju od Global UGRAD (finansiran od State departmenta), te je završio treću godinu studija na Virginia Commonwealth University (VCU). Nakon povratka i završetka specijalističkih studija na Cetinju odlučio je da nastavi školovanje i usavršavanje na magistarskim studijama u Holandiji, u klasi prof. Petera Leerdam.

-Studije su izuzetno zahtjevne, program i sistem rada kompleksan. U toku godine, osim standardnih provjera i solo koncerata, pripremamo se i za orkestarske audicije koje su veoma zahtjevne i bitne za nas muzičare – istakao je on.

Uspjeh

Položio je, kako kaže, audiciju i postao član Nacionalnog orkestra mladih studenata Holandije i Belgije (NJO) i sa njima je svirao koncerte u najpoznatijim koncertnim dvoranama Holandije. Akademija u Roterdamu, pojašnjava Vaslije, organizuje master klasove i sarađuje sa drugim akademijama, što je značajno za razmjenu iskustava i napredak.

-Sarađivao sam sa velikim imenima, kao što su: Luis Cabrera, Dominic Seldis, Matthew Midgley, Robert Franenberg i drugi. Sa orkestrom Codartsa učestvovao sam i na Gergiev festivalu pod dirigentskom palicom svjetski poznatog dirigenta Valery Gergieva-rekao je on.

Kako je ispričao, na magistarskim studijama, pored standardnog programa solo i orkestarskog izvođenja, obavezan je istraživački rad kroz koji imate mogućnost da napredujete i usavršavate znanje i sviranje kroz razne metode istraživanja.

-U toku istraživanja prvi put sam se susreo sa istorijskim instrumentom Viennesse kontrabas koji se svirao u klasicizmu. To je instrument sa drugim štimom žica nego kontrabas koji koristimo danas što zahtjeva i drugaciju tehniku sviranja. Tokom ovog istraživačkog rada imao sam priliku da radim sa ekspertima iz Belgije i Holandije (Robert Franenberg i Korneel Le Compte), što je značajno s obzirom na to da nemamo priliku često da se susrećemo sa ovakvim instrumentom i upoređujemo načine sviranja – priča on.

Nedavno je uspješno odbranio istraživački rad koji će, zbog visoke ocjene koju je dobio publikovati Codarts.
Krajem marta položio je, takođe, audiciju za ,,Mediterranean Youth Orchestra“ i postao je njihov član. Mediteranski mladi orkestar, kako je pojasnio, čine članovi iz svih mediteranskih zemalja.

-Bile su audicije u većini  zemalja, a mene je obavijestio i omogućio mi Crnogorski simfonijski orkestar da sviram na audiciji kao njihov član i predstavljam Crnu Goru u ovom orkestru. U tom sam orkestru jedini iz Crne Gore – istakao je Vaslije.

Sa njima će, kako najavljuje, nastupati na festivalu „ Aix En Provence“ u Francuskoj,a imaće priliku da se usavršava i radi sa muzičarima iz čuvenog Lonskog simfonijskog orkestra.

-Muzika i studije zahtjevaju mnogo truda, upornosti, odricanja, rada na časovima i predavanjima, kao i kod kuće – priznaje on.

Holandija

Njegov radni dan počinje rano i završava se kasno, ali, uprkos tome, uvijek pokušava da izdvoji malo vremena da se odmori uz neki dobar koncert, posjetu galerijama slika ili šetnju kroz lijepi grad i njegove parkove.

-Parkovi su vrlo zanimljivi, živopisni, u njima studenti i radnici najčešće objeduju za vrijeme pauze – priča Vasilije.

U početku se teško navikavao na život u ovoj zemlji, ali vremenom, kaže on, naučio je da prihvati drugačiji način života, drugačiju klimu i hranu.

-Holandija je prelijepa zemlja, puna kanala, parkova, zemlja u kojoj se voze bicikla i većina stanovništva ih koristi kao prevozno sredstvo. Ovo je zemlja bogata raznim umjetničkim dešavanjima kao što su muzički koncerti, umjetničke izložbe u muzejima i galerijama, kao i muzičkim festivalima. Poznata kao zemlja kanala, lala, vjetrenjača, klompi, bicikala, Holandija je jedana od najljepših zemalja u Evropi, sa visokim standardom. Prilično je skup život za studente iz nerazvijenih zemalja- navodi on.

Kao jedini student iz Crne Gore na Codartsu, trudi se, kaže Vasilije, da na najbolji mogući način promoviše svoju zemlju i njene ljepote.

– Stekao sam mnogo prijatelja koji su očarani našom zemljom i koji će je posjetiti. Život u Holandiji, rad sa profesorima, znanje i iskustvo koje sam stekao, pomoći će mi da obogatim svoje muzičko umijeće koje ću rado prenositi i pokazati sviranjem u Simfonijskom orkestru Crne Gore, od naredne muzičke sezone – zaključio je naš sagovornik.

N.Đ.