DOM PREPORUKA

ISTRAŽIVANJE: Koju od sedam vrsta inteligencije ima vaše dijete?

Kada je u pitanju dječija inteligencija, pedagozi i roditelji trebalo bi uvijek da posmatraju dijete u cjelini. Prema teoriji višestruke inteligencije koju je razvio psiholog Howard Gardner, djeca mogu biti inteligentna na različite načine.

Zato umjesto pitanja ,,Koliko je pametno moje dijete?”, postavite pitanje ,,Na koji način je pametno?”.

U ranom djetinjstvu, djeca se uče odnosu s drugima i zadovoljavanju vlastitih potreba, što je vrlo važno za razvoj inteligencije.

Teorija višestruke inteligencije smatra da postoji sedam vrsta inteligencije. Neki su vještiji pri upotrebi ruku i prstiju, nekima dobro ide pjevanje ili imaju dobar osjećaj za ritam…

Ono što nas čini posebnima i različitima od drugih je to kako se svaka vrsta inteligencije izražava na drugačiji način od osobe do osobe.

Prepoznavanjem višestruke inteligencije možemo pomoći djetetu da ojača individualne snage.  Ali, budite oprezni i ne žurite pri odabiru budućeg zanimanja za svoje dijete, a da mu pri tome niste omogućili i dopustili istraživanje i razvoj vlastitih sposobnosti.

Evo kako prepoznati sedam vrsta inteligencije, a kod svakog od nas neke od njih su razvijene više, a neke manje:

– Riječi – Novinari, advokati i pisci predstavljaju ono što se naziva lingvistička ili jezička inteligencija. Ovim ljudima jača strana je pisana ili izgovorena riječ.

– Logika – Osobe s dobro razvijenom logičko-matematičkom inteligencijom dobre su u uzročno-posljedičnom mišljenju i razumijevanju. Naučnici, istraživači, računovođe i kompjuterski programeri imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije.

-Slika – Prostorna inteligencija uključuje razmišljanje i razumijevanje u slikama. Osobe koje imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije najčešće će se dobro snalaziti u prostoru te moći dobro vizualizirati i nacrtati predmete u prostoru.

– Tijelo – Pojedinci s tjelesnom inteligencijom dobri su u kontrolisanju vlastitih pokreta – ovo ne uključuje samo bavljenje sportom, već i vještine poput šivenja i stolarstva.

-Muzika – Muzička inteligencija je sposobnost hvatanja određenog ritma, pjevanja i razlikovanja različitih melodija i tonova. Ove osobe imaju sposobnost procjene i primjećivanja melodija.

-Drugi – Osobe koje posjeduju inteligenciju odnosa s drugima u stanju su razumjeti i raditi s drugim ljudima. Ovakva vrsta inteligencije dar je koji nam omogućuje da se lako premjestimo u “tuđu kožu” i vidimo stvari i iz tuđe perspektive.

– Ja – Osobe s razvijenom unutrašnjom inteligencijom sklone su razmišljanju i samoposmatranju. Većinom su zatvorene i uživaju u meditaciji.

Istraživajući i prolazeći kroz svih sedam vrsta inteligencije, djeca postaju oblikovane individue, uspješne u mnogim životnim područjima. Roditelji, odgajatelji i učitelji treba da prepoznaju kod djeteta ove različite snage i pomognu im da ih što bolje razviju.

Neka djeca će bolje reagovati na pisanu ili izgovorenu riječ, druga na muziku, a zadatak odraslih je da omoguće i puste djeci da istražuju i slobodno se izražavaju.

Ukoliko djeca imaju priliku učiti ono što im se sviđa, ono što im najbolje ide i na način koji im je najprihvatljiviji, te ukoliko imaju priliku dokazati se i na područjima u kojima su slabiji, razvit će se u višestruko inteligentne mlade ljude pune samopuzdanja.

Izvor: avaz.ba