ART PREPORUKA

CINEPLEXX DELTA CITY: Projekcija restaurirane i obojene verzije komedije ,,Aršin mal alan”

Projekcija restaurirane i obojene verzije komedije ,,Aršin mal alan” (Prodavac rukotvorina) kompozitora Uzeira Hadžibejlija, je 24. aprila u bioskopu Cineplexx s početkom u 19 časova. Film je sa subtitlom na crnogorski jezik.

Film je snimljen 1945. godine po motivima  istoimene operete Uzeria Hadžibejlija napisane 1913. godine.Hadžibejli je autor prve opere na cijelom muslimanskom Istoku i autor nacionalne himne Republike Azerbejdžan.

U filmu ”Aršin mal alan” radnja se odigrava početkom dvadesetog vijeka u Azerbejdžanu. Mladi bogati trgovac Asker odlučuje da se ženi. Međutim, nasuprot pravilima iz tog vremena kada mladoženja nije mogao da vidi lice mlade, on želi da upozna svoju buduću suprugu prije vjenčanja. Na savjet svog prijatelja maskira se u uličnog prodavca tkanina –”aršinmalči”. Prodajući robu ti trgovci su ulazili u kuće, a devojke nijesu prekrivale svoje lice dok su birale i kupovale robu. Tako je Asker mogao da izabere sebi nevjestu. U filmu ima mnogo satiričnih i komičnih situacija, pjesama i humora.

Opereta ”Aršin Mal Alan” je prevedena na mnoge svjetske jezike i prikazivana je u preko 60 zemalja. 2013. godine na 36-oj sjednici generalne konferencije UNESCO-a odlučeno je da se proslavi 100 godina od nastanka ove operete. Tim povodom u Holivudu je prikazana restaurirana i obojena verzija fılma koji je 1945. godine snimljen u crno-bıjelom formatu. Film je restauriran i obojen na inicijativu fonda ”Hejdar Alijev” uz podršku ”Ata Holding” kompanije.

Događaj organizuje Kulturno-ekonomski centar Azerbejdžana – Crne Gore uz podršku ,,Azmont Investments”  kompanije. Ulaz je slobodan.

Originalni naslov: Arşın mal alan (Prodavac rukotvorina)

Dužina trajanja filma: 90 min

Država: Azerbejdžan

Žanr: Komedija

Godina: 1945(crno-bijela verzija); 2013(restaurirana i obojena verzija)

Glumci: Rašid Behbudov, Leyla Badirbeyli, Elekber Husejnzade,Ismail Efendijev, Munavar Kalantarli, Lutfali Abdullajev, Fatma Mehralijeva, Rehile Mustafajeva-Melikova, Mirzaagha Aliyev,Gafar Hegi

Režiser:  Rza Tehmasib, Nikolaj Lešenko

Kompozitor: Uzeir Hadžibejli

Pisac scenarija: Sabit Rehman

Operateri: Elisetar Atakišijev, Muhtar Dadašov

Muzički urednik: Nijazi

Dizajner fotografije: Jurij Švets

Kostimograf: Ismajil Ahundov

Koreograf: Elibaba Abdulajev

Direktor filma: Danil Jevdajev, Tejmur Husejnov

kud duga